Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:39

Cum ar reacţiona autorităţile, dacă la Braşov ar avea loc un accident chimic?

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 09 noiembrie 2015

Sirenele de alarmare din zona Bartolomeu vor suna mâine, în intervalul 11.00 – 12.00, iar traficul în zona Calea Feldioarei va fi restricţionat, urmând să fie derulat un exerciţiu de simulare a unui astfel de accident la abatorul de la Luca

Cum ar reacţiona autorităţile, dacă la Braşov ar avea loc un accident chimic?
Zona care ar urma să fie afectată de norul toxic de amoniac.
 
 
După incendiul de joi seara de la moara de pe strada Avram Iancu, autorităţile braşovene vor derula marţi, începând cu ora 11.00, un exerciţiu de simulare a unui accident chimic la abatorul Luca SRL de pe Calea Feldioarei. În conformitate cu scenariul exerciţiului, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Braşov, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Braşov, ai Ambulanţei, Poliţiei, Jandarmeriei, dar şi Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Gărzii de Mediu vor interveni pentru a stopa o scurgere de amoniac ca urmare a defecţiunii uneia dintre instalaţii. 
În procesul tehnologic ca agent frigorific, Luca foloseşte o cantitate de 4,6 tone de amoniac depozitat în 2 rezervoare pentru a asigura temperatura necesară care este de sub -28 grade Celsius. Amoniacul este un gaz toxic şi coroziv, cu miros înţepător, puternic înecăcios, iritant pentru piele, ochi, nas, gât şi plămâni. În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic de amoniac (gaz mai uşor decât aerul), care poate să acţioneze timp de câteva minute sau ore, în funcţie de situaţia meteorologică locală, pe direcţia de deplasare a vântului. ,,Scopul acestui exerciţiu este de a testa capacitatea de reacţie a personalului cu responsabilităţi în astfel de situaţii şi de verifica modul în care instituţiile şi autorităţile implicate întreprind acţiunile necesare în cazul unui accident major care implică substanţe periculoase cu efecte şi în afara amplasamentului. Pentru a putea realiza acest exerciţiu în condiţii identice cu cele din realitate vom lua măsuri de alarmare a populaţiei şi de blocare şi redirijare a traficului în zonele afectate, astfel că între orele 11.00 şi 12.00 vor fi pornite alarmele din zona respectivă şi va fi  restricţionat traficul pe străzile adiacente. Dorim să îi informăm pe cetăţeni că este doar un exerciţiu, dar că trebuie să respecte indicaţiile reprezentanţilor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate”, a precizat viceprimarul Ciprian Bucur, coordonatorul Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. 
Acţiunea nu are, totuşi, legătură cu explozia de săptămâna trecută de la VelPitar sau cu incendiul de la clubul Colectiv din Bucureşti, exerciţiul fiind programat încă de la începutul anului.
 
Norul toxic ar acţiona pe o suprafaţă de peste 500 m
În conformitate cu scenariul exerciţiului, în urma unei defecţiuni s-a produs o scurgere de 38,4 kg de amoniac, formându-se un nor toxic în zonă. În acest caz, zona de acţiune a norului toxic în care concentraţia substanţei toxice are o valoare la care prin inhalare se produce moartea unei persoane într-un timp de cel mult 15 minute are 374 metri. În schimb, zona de intoxicare este de 532 metri, respectiv zona de acţiune a norului toxic în care concentraţia substanţei toxice are o valoare la care acţiunea sa timp de 1-15 minute poate produce intoxicarea organismului uman, fiind necesar tratament medical.
 
Recomandări în cazul unui astfel de accident
Autorităţile au prezentat şi câteva regulile de comportare care se aplică în situaţia în care aţi fost surprinşi de norul toxic sau aţi auzit comunicatul dat de autorităţile locale pe posturile de radio şi televiziune cu privire la un asemenea accident:
- Dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei, părăsiţi imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcţia de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcţia de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul şi gura cu măşti improvizate: batiste umede, prosoape, etc. şi îndreptaţi-vă spre clădirea cea mai apropiată în care vă puteţi adăposti.
- Dacă sunteţi surprinşi în locuinţă (birouri, hale, etc.), etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu câte mai puţine uşi şi ferestre! Etanşarea se realizează folosind materiale de tipul: benzi adezive, purfix, bureţi, etc.
- Persoanele care se izolează vor avea în încăperea respectivă provizii de apă potabilă, alimente, medicamente, aparate radio, oţet pentru pregătirea măştilor improvizate necesare în situaţia în care etanşarea nu a fost bine executată (batiste, prosoape umezite cu soluţie: 50 ml oţet şi 100 ml apă);
- Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat; etanşaţi deschiderile de ventilare cu folie de plastic şi bandă adezivă;
- Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic prin telefon;
- Porniţi radiourile şi televizoarele şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac;
- Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil.           
- Dacă vă găsiţi în maşină în zonele afectate de norul toxic, nu intraţi în panică, fiţi calmi şi conduceţi atent. Închideţi geamurile la maşină, opriţi instalaţia de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batistă umedă. Porniţi radioul şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Respectaţi interdicţiile de circulaţie!
 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie