Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 06:43

ÎNCĂ O FOTOGRAFIE POSTATĂ PE FACEBOOK DUCE LA DEMASCAREA UNEI INFRACȚIUNI

„Cum am vrut eu să copii la Bac”: Pentru asta, un elev din Brașov s-a ales cu o acuzație penală pentru divulgarea informaţiilor secrete

Autor: Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 19 august 2021

„Cum am vrut eu să copii la Bac”: Pentru asta, un elev din Brașov s-a ales cu o acuzație penală pentru divulgarea informaţiilor secrete

Dacă Angela Martini l-a dat de gol pe Dragoș Săvulescu și i-a ajutat pe polițiști să-l găsească pe fostul acționar al clubului Dinamo, condamnat în România, un candidat la examentul de Bacalaureat din Brașov s-a dat singur de gol printr-o fotografie distribuită pe Facebook. Fotografia apărută pe rețelele sociale (Facebook/grupul „Bacalaureat 2021-2022) este dovada fraudei la examenul de Bacalaurat, sesiunea de toamnă, care se desfășoară în aceste zile.
Unul dintre candidații care susținea proba la Anatomie la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” din Brașov a decis să posteze o fotografie cu subiectul care i-a picat și, astfel, a fost depistat și eliminat din examen.
„În jurul orei 11.00, am găsit o postare pe rețelele de socializare cu o poză făcută unei pagini de la subiectul de anatomie. În urma analizării fotografiei a fost identificat centrul de examen (Liceul Tehnologic Silvic Brașov) și sala de unde a fost încărcată poza. Reprezentanți ai comisiei județene s-au deplasat imediat în centrul de examen și au identificat candidatul care a realizat poza”, ne-a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Inspectortatului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.
Pentru că a fost vorba despre o tentativă de fraudă, a fost solicitat ajutorul polițiștilor de la secția de siguranță școlară din cadrul IPJ Brașov. Ancheta se află în desfășurare.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov a fost sesizat cu privire la faptul că în mediul online, pe un site de socializare, ar fi fost postate două fotografii conţinând subiectele la disciplina «anatomie» din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2021, fotografii ce ar fi fost realizate în timpul examenului. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov în care se va propune solutie legala la finalizarea anchetei”, ne-a transmis comisar de poliţie Alina-Maria Ivan, purtător de cuvânt IPJ Brașov.
Candidatul a pierdut nu numai șansă să obțină diploma de Bacalaureat în această sesiune, ci și în următoarele două, la care nu va mai avea dreptul să participe.

Nu doar la Brașov, fraudă în 4 județe
Nu doar la Brașov subiectele la proba scrisă la alegere a Bacalaureatului de toamnă au apărut pe grupuri de Facebook după primele minute de la începerea examenului. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, este vorba despre candidați din 4 licee din 4 județe din țară: Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” din Brașov, Liceul Tehnologic „Panait Istrati” din Brăila, Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova.
Candidatul din Brăila avea 33 de ani, iar potrivit inspectoratului nu a fotografiat subiectele cu telefonul, ci cu „alte mijloace electronice”, potrivit Agerpres.
Pe grupul intitulat „Bacalaureat 2021-2022” au fost postate fotografii miercuri dimineată chiar din timpul examenului, iar candidații solicitau rezolvarea subiectelor de către cei aflați acasă.
În imagini se pot vedea inclusiv profesorii supraveghetori care stăteau la catedră. În comentariile postărilor se pot vedea și rezolvările subiectelor.
Totodată, pin postările de pe grup se poate vedea că nu este prima dată când tinerii cer rezolvările subiectelor chiar din timpul examenului. Astfel de mesaje au fost postate și zilele trecute.

Ce spune ministrul Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în momentul de faţă se derulează acţiuni la nivelul fiecărui centru de examen pentru a vedea concret câţi elevi au fraudat examenul.
„Este vorba despre o fraudă în mod clar, care va fi sancţionată la cel mai aspru nivel. Cu siguranţă, elevii care nu au înţeles că nu au acces cu mijloace de comunicare în sala de examen vor fi eliminaţi din examen şi două sesiuni nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen.
Am popularizat cât am putut de mult importanţa respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanţa examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înţeles vor plăti. Se fac verificări atât cât se pot face verificări într-o şcoală, într-o şcoală în care nu există terminale de verificare, spre exemplu, cum există în aeroport. Profesorii au competenţe limitate pentru a face aceste verificări, în condiţiile în care tehnologia a evoluat foarte mult şi dimensiunile acestor dispozitive electronice sunt extrem de mici, sunt foarte greu de sesizat. Am spus: candidaţii vor fi eliminaţi cu siguranţă, ei sunt deja identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen, iar personalul de supraveghere vom vedea în ce măsură ar fi putut să prevină apariţia acestor situaţii, dacă ar fi putut să prevină şi nu au făcut-o, atunci cu siguranţă şi aceştia vor fi sancţionaţi
Este şi a fost întotdeauna o problemă această intenţie de fraudă. Personalul face tot posibilul pentru a preveni aceste situaţii de fraudă. Noi trebuie să sancţionăm aspru aceste intenţii de fraudă”,
a declarat oficialul.
 
Totul filmat

Miercuri, 18 august, candidații la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au susținut proba scrisă la alegere a profilului și specializării, respectiv la Geografie, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Logică.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. În același timp, candidaților sunt informațI că le este interzis să aibă asupra lor telefoane sau alte mijloace de comunicare și să comunice între ei sau cu exteriorul.

+7 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie