Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7302 - 29 sep 00:20

ÎN 2006 - DE LAUDĂ, ÎN 2019 - DE RUŞINE

Cum a stricat Făgăraşul orzul pe gâşte

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 sepembrie 2019

Primul sistem centralizat de termoficare din România complet reabilitat, adus la faliment

Cum a stricat Făgăraşul orzul pe gâşte

Scenariul de la Braşov, unde societatea comercială de termoficare a Consiliului Local (Tetkron), a fost înlocuită cu un departament în cadrul Primăriei (Serviciul Public Local de Termoficare), se va repeta şi la Făgăraş. Cu o diferenţă însă, termia de la Făgăraş nu era o „moştenire comunistă”, cu tehnologii şi reţele învechite, ci un sistem complet modernizat, o premieră chiar pentru România. Şi aici, în ecuaţie, a intrat un investitor privat.

9 septembrie, ziua falimentului
Autorităţile locale din Făgăraş au început deja procedurile de înfiinţare a unui serviciu de termoficare în cadrul Primăriei, iar primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că acesta va deveni funcţional până la începerea sezonului rece. Decizia a fost luată ca urmare a problemelor financiare cu care se confruntă SC Ecoterm SA Făgăraş (societatea comercială de termoficare, la care acţionar unic este Consiliul Local), iar din 9 septembrie aceasta ar putea intra în faliment. „La data respectivă,  Camera de Consiliu al Judecătorului Sindic Braşov va aproba un plan de reorganizare a societăţii sau va decide dacă aceasta intră în faliment, însă noi vom înfiinţa acest serviciu. În strategia locală de termoficare, pe care am aprobat-o în şedinţa de plen a Consiliului Local din luna august, este prevăzută şi înfiinţarea serviciului local de termoficare. Pentru înfiinţarea acestui serviciu mai trebuie să parcurgem câteva proceduri, inclusiv dezbateri publice. De asemenea, început deja procedurile de inventariere, inclusiv a unor active pe care va trebui să le cumpărăm, având în vedere că au fost realizate pe cheltuiala unui partener care s-a implicat în procesul de modernizare a reţelei de termoficare a oraşului”, a declarat primarul.
În prezent, SC Ecoterm SA nu are restanţe mari către furnizorul de gaze naturale, însă, a precizat primarul, înregistrează datorii foarte mari la bugetul de sat.
După ce se va înfiinţa serviciul, va fi stabilit şi costul agentului termic, dar şi valoarea subvenţiei acordate de la bugetul local. „Va trebui să facem astfel încât facturile abonaţilor să nu fie prea mari şi să fie corelată cu puterea de cumpărare a locuitorilor”, a mai spus Sucaciu.  

60% dintre abonaţi sunt persoane fizice şi instituţii
Conform declaraţiei primarului, în prezent, la sistemul centralizat de termificare sunt racordaţi aproximativ 1.500 de abonaţi (blocuri de locuinţe, instituţii publice, şcoli şi spitalul municipal), însă edilul nu exclude ca, în viitor, numărul acestora să crească. „Nu este exclus, ca în viitor, poate peste 5 ani sau poate peste 10 ani, cei care au acum centrale de apartament să se racordeze la sistemul centralizat, pentru că legislaţia care reglementează sursele individuale de căldură este tot mai restrictivă. Noi vrem să fim pregătiţi pentru o astfel de situaţie, pentru că altfel, în viitor, am putea avea mari probleme”, a continuat primarul.
Potrivit strategiei de termoficare a oraşului, în prezent,  60% dintre abonaţii racordaţi la sistemul centralizat sunt persoane juridice şi instituţii din Făgăraş. De asemenea, mai sunt racordate 10 blocuri ANL.

12 milioane de dolari, bani împrumutaţi
Sistemul centralizat de termoficare din Făgăraş este unul modern, fiind reabilitat complet în perioada 1995 – 2001 – 2006, printr-un împrumut în valoare de 12 milioane de dolari acordat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Tehnologie în premieră, modernizare de la sursă, până la consumatori
Producţia de agent termic este asigurată de 9 centrale termice cu o capacitate totală de 88 MW, iar în proiectarea unităţilor de producţie s-a adoptat o schemă tehnologică modernă, care permite funcţionarea acestora în regim automat, fără supraveghere locală.
„Sistemul centralizat de termoficare din Făgăraş era considerat la data punerii în funcţiune o premieră naţională, respectiv primul oraş din România cu o reţea complet reabilitată şi modernizată de la sursă, până la consumatori. Echipamentele au permis obţinerea unor randamente de ardere de 98% şi emisii de noxe extrem de reduse”, se arată în strategia de termoficare a oraşului. Cu toate acestea, numărul de  apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut constant, de la 6.000 la 1.581 în 2018.

Cauzele eşecului
În documentul amintit sunt menţionate şi câteva cauze ale intrării în colaps a sistemului centralizat, una dintre ele fiind „gestionarea şi managementul defectuos al operatorului SC Ecoterm SA, care a dus la insolvenţă cu perspective de faliment a unei companii care avea toate resursele tehnice necesare unei activităţi de producere şi distribuţie a agentului termic, într-un evident echilibru economic”.

Public-privat
Compania Gas Energy Ecotherm SA, cu acţionariat german, a preluat în 2015 furnizorul de energie termică a Făgăraşului – Ecoterm SA, şi a construit în vara anului 2016, în această localitate, o centrală în cogenerare.
Investiţia a fost estimată la 24 de milioane de euro, potrivit companiei germane, constând în cinci motoare a 4,2 MW putere, plus o staţie de transformatoare ultra-modernă, prezentată ca fiind printre cele mai moderne din Europa. Vechea centrală termică s-a închis, iar noua centrală modernă, în cogenerare, producând aburi şi curent electric în sistemul naţional, a început să funcţioneze din acel an.
Construcţia a fost finanţată, potrivit presei locale, de compania Ager Leasing, care a contractat în acest sens un credit de 82,38 milioane de lei. Centrala are o putere instalată de 22 MWh pe partea electrică şi de 22,5 MWh pe partea termică. Creditul a fost contractat pe 10 ani şi a fost garantat cu ipoteci pe terenul de 7.000 mp pe care s-a construit centrala, cu conturile Ager Leasing de la CEC Bank, cu creanţele rezultate din contractul de leasing încheiat între Ager Leasing şi Gas Energy Ecotherm SA, cu centrala de cogenerare şi instalaţiile şi echipamentele auxiliare, cu conturile Gas Energy Ecotherm SA de la CEC Bank, precum şi cu creanţele rezultate din contractele de vânzare a energiei electrice şi termice produse de centrală şi din bonusul de cogenerare încasat de aceasta.
Eduard Müller, reprezentantul din România al firmei româno-germane care deţine centrala cu cogenerare, declara la acea dată că planul de investiţii va continua cu introducerea modulelor schimbătoarelor de căldură în scările blocurilor. Acest lucru permite ca apa fierbinte să ajungă la robinete în doar 4 secunde, iar principalul beneficiu anunţat: renunţarea la taxa pe ţeavă şi la instalaţiile din subsolul blocurilor. „Investiţiile vor continua cu respectarea planului de reorganizare al societăţii furnizoare de agent termic, Ecotherm. Acest plan va conduce la deţinerea capitalului majoritar de acţiuni de către firma româno-germană”, informa „Bună Ziua, Făgăraş”.

+2 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Şi vii, şi morţi

  După Nicuşor Dan - primar la Bucureşti, Emil Boc - primar la Cluj şi Lia Olguţa Vasilescu - primar la Craiova, estimări după exit-poll-uri, duminică seară au început să apară şi primele[...]

  2020-09-28 citeste mai mult
 • Stăm pe tuşă la UE

  Stăm pe tuşă la UE

  Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru postul de comisar european, Dan Nica şi Rovana Plumb, ar fi fost respinse, potrivit EurActiv.com. Sursa citată notează şi că, în aceste condiţii pentru[...]

  2019-09-05 citeste mai mult
 • Cel ales

  Senatul a adoptat, miercuri, tacit, proiectul de lege pentru aprobarea OUG care modifică legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene. Astfel, ordonanţa[...]

  2019-09-05 citeste mai mult
 • Noi epitete

  Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, reacţionează după ce preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că Traian Băsescu ar avea un blat cu Viorica Dăncilă în[...]

  2019-09-05 citeste mai mult
 • „Trebuie resetat”

  Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri seară că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CCR) pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului, în contextul în care[...]

  2019-09-05 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional