Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7377 - 22 ian 10:59

Cu Tătaru la terasă. Ce i-au cerut azi cârciumarii din Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 17 iulie 2020

Ministrul Sănătăţii, despre cum se respectă regulile la noi: „Spre surprinderea mea, sunt dintre cei mai responsabili pe care am putut să-i întâlnesc vreodată”

Cu Tătaru la terasă. Ce i-au cerut azi cârciumarii din Braşov

Să mărească numărul de locuri la 6, la mese, în exterior şi să nu mai poarte mănuşi. Sunt doleanţele cu care s-au dus cârciumarii braşoveni, la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, aflat, joi, în vizită la Braşov. „Se va discuta situaţia, probabil e de preferat şi pentru ei, în loc să deschidă interioarele să mărească numărul de locuri la mese per familie, ca să compenseze pe undeva lipsa clienţilor sau lipsa interioarelor”, a explicat Oana Coantă, preşedinte Breasla Cârciumarilor din Braşov.
Cât despre mănuşi, Coantă a precizat „deşi pare un lucru minor, omul mai degrabă se dezinfectează la toate mijloacele din interior şi în mod real o face şi am explicat (ministrului – n.r.) că mănuşa o dai jos şi nu mai poţi să pui alta, că ţi se umflă mâna, ştie foarte bine, e medic, a înţeles”.

4.000 de lei, cheltuiala lunară cu materialele anti-Covid
Preşedintele Breslei Cârciumarilor a mai precizat că, în acest moment, un număr de 6 scaune la mese i-ar ajuta şi pe ei să meargă mai departe. Asta cu atât mai mult cu cât şi cheltuielile lor pentru protecţia anti-Covid sunt serioase. De exemplu, pe unitate, într-o lună, se cheltuie în jur de 4.000 de lei pentru asigurarea măştilor, mănuşilor şi dezinfectanţilor necesari.

„Ne bucurăm dacă trecem vii peste vara asta şi ne gândim cu groază ce o să fie la iarnă”
„Era o nemulţumire legată de toate petrecerile şi modul în care oamenii  fentează legea şi ştim că se întâmplă, cumva mesajul şi al dânsului şi al nostru a fost că mai bine ne e greu o perioadă scurtă, decât să o lungim, să fentăm şi să împingem toţi la căruţa asta care are o roată acum şi să o scoatem la liman mai repede, că altfel o să fie mult mai mult. Din starea de alertă nu vom ieşi curând, pentru că nu e oportun, eu zic că din cauza unui nivel mic de indisciplină pe care l-am avut, cumva lucrurile au devenit enervante pentru ei, dacă eram mai ascultători, acum eram mai bine. (...) Nu avem nicio aşteptare financiar, noi ne bucurăm dacă trecem vii peste vara asta şi ne gândim cu groază ce o să fie la iarnă, pentru că dacă nu se termină povestea - tocmai de aia ar trebui să stăm cuminţi şi să ne gândim că vine iarna şi iarna pe terase e în afara oricărei discuţii şi dacă nu limităm povestea asta cu infecţiile, nu o să avem interioare la iarnă, e atât de simplu”, a mai declarat Oana Coantă.

Cea mai bună veste pe care au primit-o
Una peste alta, cârciumarii s-au bucurat că le-au mai fost risipite temerile legate de zvonurile carantinării Braşovului. „Considerăm că e foarte importantă vizita lui şi ne-a infirmat câteva zvonuri nefondate, precum închiderea Braşovului, care ne presa foarte mult, mai ales angajaţii ne întrebau asta. A fost o discuţie foarte interesantă şi constructivă”, a spus şi Ştefan Gleveşanu, membru în Consiliul Director al Breslei Cârciumarilor.

Răspunsuri de la ministru
Ministrul Tătaru le-a transmis că va  lua în considerare propunerile acestora, dar urmează să mai fie discuţii pe această temă. „Spre surprinderea mea, sunt dintre cei mai responsabili pe care am putut să-i întâlnesc vreodată. Sunt oameni care acceptă o situaţie, în condiţiile în care mulţi nu respectă. Discuţiile au fost punctuale pe terase, pe un viitor, pe care-l văd nu neapărat pe alte relaxări, pe menţinerea acestor măsuri, pe înteţirea unor controale acolo unde nu se respectă. Am fost impresionat. Sunt nişte oameni care doar vor să diversificăm terasele şi cei care nu respectă, să fie pedepsiţi. Este un punct de vedere realist. Suntem într-un moment în care nu vor să piardă toţi pe mâna unora care nu respectă şi în următoarea perioadă vom avea şi anumite discuţii legate de terase, în ce măsură se poate mări numărul de persoane la terase, cu păstrarea unor principii, unor reguli, la fel acel port al mănuşii, pe care să-l aibă sau nu ospătarii, dar regulile de igienă trebuie să rămână aceleaşi. Rămâne să mai avem discuţii şi săptămâna viitoare, dar, repet, aceste decizii, ţin foarte mult de evoluţia noastră”, a spus ministrul Nelu Tătaru.
Breasla Cârciumarilor reuneşte restaurante şi cafenele din centrul istoric al Braşovului.

+7 -4

Comentarii

'Radu'

2020-07-17 09:09:22


'Nu mai vor breslașii sa dea bani pe mănuși? Ia să se spele sau sa se dezinfecteze de minim 30 de ori pe zi și sa vedem cum arată mâinile după o săptămână! Eu aș impune 2 perechi de mănuși, dezinfectarea și spălarea se pot face fara probleme si pe mănuși, nefiind absorbante ca pielea si fara pliuri, unghii, par, eficiența e mai bună! Aceleasi reguli pentru toata lumea!'

'Willy'

2020-07-16 21:36:00


'Problema grea problema teraselor. Ori face Orban si Tataru ceva, ori se prabuseste economia. Ultima reduta: terasa. Ce treaba are Tataru cu carciumarii nu pot sa inteleg. Adica trebuie respectate niste reguli dar daca se poate, la terase sa se faca rabat. Sa iasa banu\'. Dar \"repet\" (cum ii place lui Tataru sa se exprime (in clisee), asa e in campanie electorala: #nuderanajti'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional