Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:41

Cu PNRR-ul trecem Carpaţii şi facem spitale

Autor:

Publicat la 27 mai 2021

Florin Cîţu: „Cred că urmează pentru România cea mai bună perioadă de creştere economică din ultima sută de ani”

Cu PNRR-ul trecem Carpaţii şi facem spitale

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, cu ocazia prezentării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că în timpul acestei guvernări va fi realizată autostrada peste Carpaţi şi vor fi construite spitale noi.
Premierul a precizat că prin PNRR vor fi reduse semnificativ decalajele dintre România şi ţările dezvoltate. Potrivit acestuia, cele 29,2 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru rezolvarea unor probleme amânate de ani de zile, informează Agerpres.
„Există procente clare: 37% pentru tranziţia verde şi 20% pentru digitalizare şi, bineînţeles, reforme. Reforme care au fost amânate 30 de ani. Nu le facem doar pentru că ne spune cineva, ci pentru cp România trebuie să treacă la următorul capitol", a spus Cîţu.
Tot el a dat asigurări că „în această guvernare, vom trece Carpaţii cu autostradă”. „Nu s-a putut în 30 de ani de zile, o vom face în această guvernare. Transport sustenabil – rutier, feroviar şi metrou – 7,6 miliarde de euro. Toţi aceşti bani se vor duce în investiţii de care vor beneficia toţi românii. Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Se poate face şi vom face asta în România. Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice, care a tot fost amânată ani de zile, pe care am început-o anul trecut, va continua şi prin acest program – 2 miliarde de euro. Bineînţeles, Banca Naţională de Dezvoltare ş.a.m.d., Fondul local pentru tranziţie «verde» şi digitală – 2,1 miliarde de euro”, a enumerat premierul în alocuţiunea sa.
Conform premierului, este prevăzut un fond de 2,4 miliarde de euro pentru spitale şi în vederea creşterii accesului la sănătate. „Da, vom face spitale noi în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România în perioada următoare, în patru ani de zile, ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Şi, bineînţeles, «România educată», un alt proiect care e foarte important pentru noi – 3,6 miliarde de euro. Aşa se distribuie banii în acest proiect, bani care vor ajunge la toţi românii. Iar reformele pe care ni le asumăm sunt reforme cu care am mers şi în campania electorală şi cu care am primit votul românilor şi cu care am format această coaliţie de guvernare, avem votul acestor români pentru a implementa reforme”, a mai precizat el.

„Nu îmi ţipaţi că unele proiecte nu au fost băgate. Ştiţi foarte bine că nu pot fi incluse".
Acuzat în mai multe rânduri că ţine la secret Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ce presupune investiţii de circa 30 de miliarde de euro, premierul a decis să prezinte documentul miercuri, în Parlamentul României. Cîţu a spus că a venit în faţa parlamentarilor în ziua în care a fost invitat procedural, deci nu a avut nimic de ascuns până acum. „Am ţinut să vin să prezint în faţa românilor când am fost invitat procedural. Ţin mult la transparenţă şi profesionalism. Toţi românii trebuie să ştie că este un plan diferit pentru faţă de ce avem pe fonduri europene pentru că, pe lângă investiţii de care toate ţările din UE au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern şi-l asumă transparent”, a explicat el.
Premierul mai spune că a văzut „foarte multe interpretări eronate” în spaţiul public cu privire la PNRR, „unele dintre acestea întreţinute cu intenţie”. „Toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Dacă nu le finalizăm pierdem banii. Nu îmi ţipaţi că unele proiecte nu au fost băgate în PNRR. Unele nu pot fi băgate. Mai ales colegilor din Opoziţie, pentru că ştiţi foarte bine cum funcţionează şi ştiţi foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse în acest plan", a adăugat Cîţu.

Despre pensii şi salarii
Premierul a dat explicaţii şi pentru pensii şi salarii, despre care în spaţiul public s-a spus că vor fi blocate, la cererea UE, odată cu negocierea PNRR. „Vom face o corelaţie între performanţă şi venit în sectorul public. Ceea ce am prezentat acolo, la Comisia Europeană, garantează că România e pe drumul cel bun. Vom ţine cont de veniturile bugetare. Planul nu înseamnă reducerea veniturilor, reducerea pensiilor, nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Reforma înseamnă un mod de a administra banii eficient. Putem garanta să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizăm situaţia financiară. Să faci cu aceiaşi bani mai mult. Mi-am asumat această reformă. Mă interesează toţi românii", a spus Florin Cîţu.

Optimism pentru post pandemie
Premierul Florin Cîţu e convins că, odată ce va scăpa de pandemia de coronavirus, România va avea cea mai bună perioadă de creştere economică din ultimul secol, „Cred că urmează pentru România cea mai buna perioadă de creştere economică din ultima sută de ani, pe care o vor vedea toţi românii. Sunt reforme care eliberează resurse, nu le blochează în economie. Reforme care vor permite investitorilor să vină în România”, a declarat premierul Florin Cîţu, într-un interviu dat la Digi24, după intervenţia în Parlament. premierul a mai spus aici că statul trebuie să creeze un ecosistem în care şcoala să aibă un rol important: „Ce cred că trebuie să facă statul e să creeze acest ecosistem care implică şcoală, curăţenie pe stradă, siguranţă, în care oamenii să fie confortabili şi să-şi vadă de jobul lor, să fie siguri că dacă copilul lor merge la şcoală este în siguranţă acolo şi de la şcoală până acasă”. „În această guvernare vom construi spitale”, a mai asigurat o dată Florin Cîţu.

Cum se distribuie banii din PNRR
- Managementul apei - 1,4 mld euro;
- Împădurire - 1,3 mld euro;
- Managementul deseurilor 1,1, mld euro;
- Transport sustenabil - 7,6 mld euro;
- Energie - 1,6 mld euro;
- Digitalizare - 2 mld euro;
- Fondul local pentru tranzitie verde - 2,1 mld;
- Spitale - 2,4 mld euro;
- România educată. - 3,6 mld euro.

+2 -6

Comentarii

'billy willy'

2021-05-27 14:10:02


'victore, nu o sa se gandeasca la tine. la cine ai vrea sa se gandeasca?'

'victor brasoveanul'

2021-05-27 10:41:35


' Va rog frumos domnule reveniti-va! Nu mai fabulati, ca nici proecte eligibile nu stiti sa faceti.\n Carpatii, cum vret sa-i trceti? Cu elicopterul? Cu autostrada? Pe jos? Virtual online?\n Dar, haideti odata si trceti la traba mai vioi si mai lasti iesirile pe sticla cu vrajelile electorale. Alegerile electorale au trecut, sau va ganditi deja si la cele viitoare.'

'Willy'

2021-05-27 02:31:21


'Mai bine trecem granita. De trecut Carpatii, mai bine nu mersi. Ca ne-am cam saturat de cei ce au tot trecut si inca mai trec Carpatii.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie