Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 22:26

Cu ce uimeşte Braşovul NASA

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 11 martie 2015

Elevii de la Şaguna au propus 16 proiecte ale unor staţii spaţiale care au rolul de salvare a oamenilor în cazul unui dezastru sau al unei crize pe Terra

Cu ce uimeşte Braşovul NASA

Foto: Primăria Braşov
 

Beatrice Bezdadea şi „Continent 8”, un buncăr spaţial unde oamenii s-ar putea refugia temporar în cazul unui dezastru pe Pământ.


Elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” şi-au prezentat, ieri, la Primăria Braşov, proiectele pe care le-au înscris în competiţia lansată de NASA. Evenimentul a fost organizat în cadrul primei conferinţe internaţionale spaţiale de la noi în ţară, „Space Design Challenge”, iar cele 16 proiecte au avut parte deja de o primă evaluare. „Această evaluare ţine cont de criteriile de evaluare ale NASA şi este efectuată de cei 12 evaluatori prezenţi la Conferinţa «Space Desgin Challenge», pe care o derulăm la Braşov. Printre altele, evaluatorii vor ţine cont de cât de concise sunt acestea, cât de implicată a fost echipa în întocmirea proiectului, dar contează şi modul în care proiectul este prezentat de către membrii echipei sau cum le-au promovat.  Dintre cele 16, vor fi alese trei proiecte câştigătoare, însă toate vor participa la competiţia lansată de NASA şi ale cărei rezultate vor fi anunţate la finele acestei luni”, a explicat prof. Carmen Tănăsescu, coordonatorul proiectului.

Alexandra Coca s-a gândit la o „arcă a lui Noe”, o staţie care să salveze oamenii şi cultura lor, dar şi animale.

Viaţa în spaţiu ca pe pământ
În conformitate cu cerinţele celor de la NASA, şaguniştii au conturat proiecte ale unor staţii sau oraşe spaţiale, unde omenirea s-ar putea refugia şi supravieţui în cazul unui dezastru pe pământ. Proiectele tinerilor au fost care mai de care mai interesante şi au fost apreciate şi de primarul George Scripcaru, care s-a numărat printre vizitatorii expoziţiei. „Proiectele prezentate de către liceeni sunt foarte interesante, de-a dreptul fantastice. Îi felicit pentru ceea ce au făcut şi le vom acorda tot sprijinul pentru a merge mai departe, ţinând cont că la nivelul administraţiei publice locale suntem preocupaţi pentru asigurarea necesarului funcţionarii şi dezvoltării sistemului de învăţământ braşovean”, a subliniat George Scripcaru.
De exemplu, proiectul „Continent 8” prezintă o staţie spaţială care oferă toate condiţiile ca pe Pământ pentru cei care o vor locui. „Am ales o structură rezistentă, dar care se poate construi din cât mai puţine materiale. Staţia are proiectate spitale, este alimentată cu provizii, astfel ca să poată fi salvată cât mai multă lume şi care să poată trăi în aceasta până când lucrurile revin la normal pe pământ. Este proiectată să adăpostească până la 10.000 de persoane şi foarte important este că în interiorul staţiei există şi un buncăr, unde locuitorii săi se pot retrage în cazul apariţiei unor radiaţii”, ne-a destăinuit Beatrice Bezdadea, membră a echipei care a conturat proiectul „Continent 8”.

Cei mai mici „ingineri spaţiali” de la Şaguna, Dan Mandai, Vincenţiu Gîlea şi Erwin Brustur.

Cei mai mici ingineri spaţiali
Printre concurenţi se numără însă şi echipe din ciclul gimnazial. Cei mai mici „ingineri spaţiali” de la Şaguna sunt trei elevi de clasa a VI-a, Vincenţiu Gîlea, Dan Mandai şi Erwin Brustur. Şi aceştia au construit o staţie spaţială  care ar putea adăposti 20.000 de oameni. „Această staţie ar urma să fie amplasată lângă satelitul lui Jupiter, Europa, fiindcă acesta este îngheţat, iar dacă topim apa vom putea produce apă şi oxigen, necesar pentru funcţionarea staţiei. În sfera din mijloc este controlul staţiei, iar pe primul inel sunt locuinţele şi spaţiile verzi, iar pe cel de-al doilea este partea de producţie”, a explicat Vicenţiu. Elevii au lucrat aproximativ trei săptămâni pentru a-şi definitiva proiectul, iar cu toţii sunt pasionaţi de găsirea unor soluţii pentru salvarea rasei umane, în caz de pericol.

Iulia Kis (stânga) ne-a prezentat „Columbus”, o staţie spaţială structurată pe arhitectura Coloanei Infinitului a lui Brâncuşi.

Şi Alexandra Coca, elevă în clasa a VII-a la Colegiul „Şaguna”, a venit cu un proiect ingenios. „Staţia mea este construită din câte cinci straturi puse unul peste altul alternativ de titan, spumă cu memorie şi cauciuc. Spuma are rol de stabilizare, cauciucul protejează plăcile de titan să nu se lovească între ele, iar titanul este practic structura de rezistenţă. Aceasta va fi construită în jurul lui Neptun, pentru că se spune că acolo ar fi condiţii optime de viaţă”, a spus Alexandra, care este pasionată de arhitectură şi de geometrie. Proiectul staţiei Alexandrei prevede însă şi salvarea unor specii de animale domestice, dar include şi spaţii pentru depozitarea operelor de artă şi a altor valori ale omenirii, fiindcă, spune ea, „ar fi prea riscant să le lăsăm pe Pământ, în cazul unei crize”.

Printre proiecte s-a numărat şi unul în ton cu tradiţia românească. „Columbus” este o staţie spaţială structurată pe un element renumit al patrimoniului românesc, Coloana Infinitului. „Staţia noastră este formată din mai multe sfere şi este proiectată pentru salvarea a 50.000 de persoane, dar se poate multiplica. În primul rând, pe această staţie vor fi luaţi oamenii cei mai importanţi”, a explicat Iulia Kis.

 






 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie