Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:38

Cu ce i-au îmbiat bucătarii pe gurmanzi… în stradă

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 05 august 2013

Somon şi spaghete de legume, aperitive delicioase sau preparate gustoase din bucătăria indiană sunt doar câteva dintre delicatesele pe care le-au putut încerca trecătorii pe strada Postăvarului. Asta în cadrul primei ediţii a Festivalului „Braşovul în bucate”.

Cu ce i-au îmbiat bucătarii pe gurmanzi… în stradă
Bucătari de la câteva restaurante braşovene şi-au scos bucătăria în stradă, la propriu şi au „pus de mâncare”. Nu chiar orice fel de mâncare. Mai exact, delicatese pentru cei gurmanzi. Totul s-a petrecut în cadrul Festivalului „Braşovul în bucate”, un eveniment, aflat la prima ediţie, organizat de Hospice „Casa Speranţei”. „Este un eveniment altfel şi aşa l-am şi dorit. Nu este un berar, la care lumea vine pentru mici şi bere şi unde este fum şi muzică gălăgioasă. Este un festival culinar diferit de ce s-a mai organizat până acum. I-am invitat pe bucătarii unor restaurante să gătească în stradă, să facă spectacol şi să pună în farfurie tot ce au mai bun. Evenimentul se adresează şi turiştilor, şi braşovenilor şi are şi menirea de a reînvia strada Postăvarului”, a explicat Cristina Nica, reprezentant Hospice Casa Speranţei. 
În doar câteva minute de când s-au instalat, bucătarii au şi început treaba. Primele preparate au fost gata în 10-12 minute. „Am pregătit un medalion de muşchiuleţ de porc cu sos cu ciuperci, cu coniac şi cartofi zdrobiţi cu verdeaţă. Porţiile sunt mai mici decât cele obişnuite în restaurantul nostru, de aceea pot fi servite chiar şi acum, pe căldură”, ne spune Cătălin Lazăr, bucătarul şef. Alături de el, colegul Laurenţiu tocmai pregătea spaghetele de morcov. „Iniţial am sotat nişte legume: dovlecei, vinete, ardei gras. Morcovul are o altă consistenţă şi de aceea trebuie făcut separat. Îl tragem în unt şi ulei de măsline, stingem cu puţin vin alb”, ne detaliază acesta. Din mâinile celor doi bucătari au mai ieşit muşchi de vită pe pat de spanac, somon pe spaghete de legume, şalău în crustă de bacon. 
La o altă terasă, alte mirosuri: „Am pregătit două aperitive. Unul este rece: găteau de somon afumat cu Philadelphia, spanac. Celălalt aperitiv este cald asiatic. Are legume şi pui cu sos chili. Mai avem şi două preparate de bază: unul este pulpă de vită la cuptor cu rădăcinoase coapte şi glazurate cu miere şi celălalt este pieptul de raţă cu legume. Sunt preparate uşoare, recomandate chiar şi pe căldură”, spune Rareş Chircan, bucătarul şef al unui alt restaurant. 
Printre bucătăriile de pe strada Postăvarului, s-a distins şi cea indiană. „Avem trei preparate: respectiv butter chicken, Rogan Josh şi Curry madras de legume. Rogan Josh de miel este un mix de legume cu condimente din Germania, totul este în sos. Curry madras de legume este un preparat vegetarian, doar cu legume (vinete, dovlecei, ardei, ceapă), în sos madras. Butter chicken este un preparat din carne de pui în sos cu unt, condimente, lapte de cocos. Tot ce ce înseamnă preparat indian are garnitură un sos basmati. Este un orez simplu fiert cu condimente, cu anason, cardamon şi altele şi are un gust uşor condimentat. În general, toate preparatele cu specific indian sunt picante, dar nu toate lumea mănâncă picant şi noi îi întrebăm”, spune Alexandra Pricope, de la un restaurant cu specific indian. Pe lângă toate aceste, clienţii au mai putut servi la terasa indiană şi ceai latte.
 
Clienţii, mai greu de atras
În timpul zilei, puţini au fost cei care au poposit la miniterasele aduse de fiecare restaurant. Spre seară, însă, locul a devenit mai animat. Preparate în stradă s-au făcut şi sâmbătă, dar şi duminică. Evenimentul s-a încheiat duminică seară, la Bastionul Ţesătorilor, printr-o cină specială, unde biletul a costat 100 de lei. Însă, pe lângă meniurile gourme pregătite de restaurantele participante în festival, invitaţii s-au bucurat şi de acordurile jazz ale celor de la Mario & The Teachers. Veniturile provenite din vânzarea biletelor la cină vor fi folosite exclusiv în beneficiul copiilor şi adulţilor diagnosticaţi cu boli incurabile, care se află în îngrijirea Hospice Casa Speranţei.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie