Curs BNR
1 EUR = 4.9728 RON
1 USD = 4.4760 RON
1 GBP = 5.8944 RON
1 XAU = 362.6244 RON
1 AED = 1.2186 RON
1 AUD = 3.0155 RON
1 BGN = 2.5425 RON
1 BRL = 0.8036 RON
1 CAD = 3.3163 RON
1 CHF = 5.3165 RON
1 CNY = 0.6318 RON
1 CZK = 0.1986 RON
1 DKK = 0.6664 RON
1 EGP = 0.0924 RON
1 HUF = 1.2617 RON
1 INR = 0.0533 RON
1 JPY = 3.1359 RON
1 KRW = 0.3368 RON
1 MDL = 0.2561 RON
1 MXN = 0.2252 RON
1 NOK = 0.4218 RON
1 NZD = 2.7874 RON
1 PLN = 1.1621 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0497 RON
1 SEK = 0.4375 RON
1 TRY = 0.1315 RON
1 UAH = 0.1092 RON
1 XDR = 6.0396 RON
1 ZAR = 0.2525 RON
Publicat la 18 decembrie 2020
Capătul de autostradă Râșnov - Cristian, care va funcționa ceva ani ca ocolitoare pentru cele două localități, a fost inaugurat de ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Urmează „aerisirea” DN 1 și un DN 1.2
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a inaugurat joi, la ora 15.00, capătul de autostradă Râșnov - Cristian, cu o lungime de 6,3 km, plus 3,56 km drumuri de legătură (câte două benzi pe sens). Pentru șoferi, capătul de autostradă a fost deschis la ora 19.00.
La evenimentul au participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov - Adrian Veştea, prefectul județului - Cătălin Văsii, vicepreşedintele Consiliului Județean - Todorică Şerban, Liviu Butnariu şi Gicu Cojocaru - primarii localităţilor Râşnov şi Cristian, pe teritoriul cărora s-a construit acest segment rutier. De asemenea, au fost prezenți reprezentanţi ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și ai sucursalei acesteia, respectiv Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.
Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la acest segment autostradă a fost semnat în anul 2017, iar șantierul a fost deschis în luna mai a anului trecut. Constructorul, compania românească Alpenside SRL, în asociere cu Specialist Consulting SRL, a finalizat lucrările în 14 luni, cu 10 luni mai repede decât era prevăzut în contract.
Puțin dar mult
Chiar dacă este vorba de un segment de autostradă cu lungimea de 6,3 + 3,56 km, ministrul Transporturilor a declarat că deschiderea acestui lot reprezintă „un semnal solid că acest obiectiv este prioritar pentru guvernarea liberală și un angajament ferm că după 18 ani de dezbateri publice și bâlbâieli, acest proiect (Comarnic - Brașov, din care face parte sectorul Râșnov Cristian, n.r.) se află pe traiectoria implementării. Cu acești 10 km de autostradă, încheiem 2020, cu aproximativ 90 de kilometri de autostradă deschis traficului, într-un an dificil, grav afectat de criza sanitară”.
„Felicităm constructorul”
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a remarcat faptul că „este un moment deosebit pentru judeţul Braşov, deoarece aceştia sunt primii kilometri de autostradă incluşi în infrastructura rutieră de care dispunem la nivel judeţean”. „Rețeaua de autostrăzi a României va crește cu peste șase kilometri, odată cu inaugurarea lotului Râșnov – Cristian. Până la deschiderea Autostrăzii Comarnic - Braşov, sectorul dintre Râşnov şi Cristian va funcţiona ca o variantă ocolitoare pentru cele două localităţi. Felicităm constructorul, care și-a asumat finalizarea lucrărilor până în decembrie 2020, înainte de termenul prevăzut în programul de execuție, respectiv luna august 2021. Felicităm echipa Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov pentru modul cum a coordonat implementarea acestui proiect la care s-a lucrat zi și noapte”, a spus șeful CJ.
365 de zile, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu 200 de oameni în 3 schimburi
Reprezentanții constructorului au precizat că, timp de un an, pe șantier, au fost mobilizați peste 200 de oameni și s-a lucrat 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Constructorul a luat toate măsurile necesare pentru a menține șantierul deschis și în pandemie, în contextul stării de urgență, continuate cu o stare de alertă încă în vigoare. De asemenea, în timpul inaugurării capătului de autostradă, reprezentanții constructorului au menționat că la începutul lucrărilor erau autorizații numai pentru jumătate din lungimea arterei. Pentru cealaltă jumătate de autostradă, autorizațiile au fost emise în luna decembrie a anului trecut.
Constructor: „Ne-am propus și am reușit să demonstrăm că antreprenorii români pot lucra rapid și la standarde înalte de calitate”
„În perioada pandemiei, am menținut șantierul deschis și am păstrat ritmul accelerat al lucrărilor, cu respectarea strictă a regulilor pentru protecția angajaților. Ne-am propus și am reușit să demonstrăm că lucrările de infrastructură reprezintă o soluție pentru dezvoltarea economică a României și că antreprenorii români pot lucra rapid și la standarde înalte de calitate”, a declarat Vlad Vameșu, CEO al Alpenside SRL.
Plăți la timp
De altfel, despre constructorul care a lucrat la capătul de autostradă, ministrul a declarat joi că a dat dovadă de „mobilizare exemplară”. De asemenea, el a menționat că în acest proiect s-au implicat foarte mult și reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Am reușit să finalizăm acest lot, asigurându-i finanțarea. Până în luna noiembrie a anului 2019 au fost făcute plăți de aproximativ 30 de milioane de lei, iar din acel moment până acum s-a mai plătit suma de aproximativ 90 milioane lei. Diferența, până la 140 de milioane de lei va fi achitată după ce vor fi depuse documentele necesară la CNAIR”, a declarat Lucian Bode.
Traficul de tranzit din Râșnov și Cristian, preluat de autostradă
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului privind construcția lotului Râșnov - Cristian a fost preluarea traficului de tranzit, mai ales a traficului greu, din orașul Râșnov și din comuna Cristian.
Construirea noului tronson de autostradă are ca efect reducerea timpului mediu de călătorie pe rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) cu 77 minute/100 de kilometri (reprezentând diferența dintre deplasarea prin localități și deplasarea pe autostradă). Realizarea proiectului conduce, de asemenea, la reducerea impactului negativ asupra mediului, prin diminuarea drastică a emisiilor de poluanți, în conformitate cu politica de transport aplicată de Uniunea Europeană, luând în calcul parametri precum reducerea timpului petrecut în trafic, a consumului de combustibil și viteza de deplasare constantă.
DN 1.2, licitat în 2021: Câmpina – Valea Doftanei - Săcele
Ministrul Transporturilor a vorbit joi și despre alte proiecte importante pentru județul Brașov. El a menționat că fluidizarea traficului pe DN 1, prin rute alternative, reprezintă o prioritate pentru Guvern, atât în județul Brașov, cât și în Prahova. Astfel el a amintit că pentru în cazul unei rute alternative, respectiv DJ 102I (Câmpina – Valea Doftanei - Săcele), proiectul tehnic este aproape gata. „Anul viitor va fi lansată licitația pentru execuția acestui tronson de drum județean, alternativă la traficul infernal de pe DN 1”, a anunțat Bode.
Totodată, ministrul a anunțat că au fost încheiate procedurile de atribuire pentru amenajarea a cinci pasaje pietonale, a patru pasaje rutiere și două reamenajări de intersecții pe DN 1. „Prin implementarea acestor proiecte, din fonduri europene, vom contribui la fluidizarea traficului pe DN 1”, a argumentat el.
Pe de altă parte, despre Autostrada București - Brașov el a amintit că parteneriatul public privat pentru realizarea segmentului Comarnic – Brașov a fost anulat. „În acest moment suntem în situația în care am scos la licitație revizuirea studiului de fezabilitate și avem un ofertant pentru tot sectorul, urmând să se semneze contractul de servicii în prima parte a anului viitor. De asemenea, am lansat procedurile pentru varianta de ocolire de la Comarnic și pentru descărcarea traficului din această localitate, un tronson de aproximativ 5,2 km”, a continuat ministrul.
Anunțul ministrului Bode: Brașovul este vizat de proiecte mari de infrastructură rutieră
Brașovul este vizat de proiecte mari de infrastructură rutieră, a continuat Bode. „Legătura Brașov – Bacău, adică Autostrada 13, a înregistrat evoluții importante. Suntem în grafic cu pregătirea documentațiilor, astfel că, în conformitate cu programul nostru, în anul 2022 ne-am propus să scoatem la licitație execuția lucrărilor la acest tronson”, a anunțat ministrul.
În ceea ce privește legătura Brașov – Sibiu, care include două loturi de autostradă (Brașov – Făgăraș și Făgăraș - Sibiu), Bode a spus că în anul 2021 vor fi lansate licitațiile pentru proiectare ași execuția lucrărilor la acestea, a căror lungime totală este de peste 100 km.
„Sunt convins că aceste proiecte vor avea finanțare în următorii patru ani, astfel că vor avea continuitate”, a continuat ministrul.
Scurt bilanț al Ministerului
„În 13 luni de guvernare liberală au fost dați în folosință aproximativ 90 de kilometri de autostradă, echivalentul a 3 ani de guvernare anterioară. Nu este mulțumitor, dar este un semnat pe care l-am dat în acest an. Se poate să finalizăm obiective de infrastructură în condiții de criză, că se poate să finalizăm proiecte înainte de termen, așa cum se întâmplă acum”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul a mai spus că 2020 a fost cel mai bun din ultimii 10 ani în ceea ce privește ritmul de contractare la nivelul CNAIR. „Vorbim de contracte de execuție încheiate cu o valoare totală de aproape 2 miliarde de euro și licitații lansate în valoare de 6 miliarde de euro. Vorbim de contracte de aproximativ 8 miliarde de euro. Comparativ, în 2011, cel mai bun an din ultimii 10, CNAIR a semnat contracte în valoare de un miliard de euro”, a încheiat ministrul .
Tronsonul de autostradă Râșnov - Cristian, în cifre:
- Peste 100 de utilaje mobilizate pe șantier;
- Peste 200 de oameni implicați zilnic în lucrări pe șantier;
- 910.000 mc de umpluturi;
- Au fost montate 124 de grinzi de beton montate la pasaje și poduri;
- Au fost folosite 487.000 tone de agregate;
- 1,22 milioane mc de săpătură;
- 45 km de șanțuri, rigole și casiuri din beton;
- 38 km de parapete de siguranță;
-113.000 tone de asfalt;
- Peste 132.000 mp de taluz îmbrăcat cu pământ vegetal.
'Barbu Gh.'
2020-12-18 12:56:00
'Un ciot, pe teren plan, trebuie specificat, care pornește de nicăieri și ajunge niciunde. Și nu este autostradă, este șosea rapidă.'
'paris paradis'
2020-12-18 11:26:44
'E atât de multă demagogie și politicianism ieftin în aceste acțiuni de inaugurări a unor circuite de motocicliști, că-ți vine greață.Dacă galbenii sunt așa de potenți, de ce nu se atacă un tronson serios, de exemplu Râșnov - Predeal sau Brașov - Făgăraș. Ce face autostrada, și aceea ipotetică, între Brașov și Bacău? Ce ieșire are la circuitul de autostrăzi național? A, totul va fi în viitor! Să fim serioși! Vindem pielea ursului din pădure!Autostrăzile promise astăzi vor fi probabil gata prin 2050, când mulți dintre noi nu vom mai fi.'
'dorel'
2020-12-18 11:17:20
'DE CE NU SE AMPLASEAZA LA 50---100. METRI DE ROUNDABAUT TRECERII PENTRU CARUTA ANIMALE ,SALBATICE -DOMESTICE DE 2m / 2.5m Inaltime LA NIVELU SOLULUI DIN CUBURI DE BETON IAR VIN STIRILE CA A TRECUT TIRU PESTE URS LA RASNOV.felicitarii constructorilor si plecatii catre predeal.'
'Lazar'
2020-12-18 08:09:25
'A nu se uita de catre brasoveni ca pesedeul lui Nastase a promis finalizarea autostrazii Comarnic Brasov in anul 2007.'
'rammstein'
2020-12-18 07:56:56
'atunci te lauzi cu autostarzile cand legi orase mari !!!..nu cu cioturi care nu leaga nimic cu nimic...ati inaugrat numai cioturi anul asta , pe cand bucuresti brasov/?...sau brasov viena..?'
Cheltuielile operaţionale ale Ministerului Energiei au fost majorate, în 2022, cu suma de 6,914 miliarde lei, ca urmare a efectuării unor plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizorii[...]
2024-09-05 citeste mai multÎn ultimele zile din august, cerul Braşovului a fost marcat de un număr neobişnuit de mare de dâre albe lăsate de avioane, cunoscute sub numele de contrails (urme de condensare). În[...]
2024-09-06 citeste mai multPentru începutul noului an şcolar (9 septembrie), Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare şi încurajare către elevi, părinţi, bunici, învăţători şi profesori.[...]
2024-09-06 citeste mai multLa doar două zile de la adoptarea de către Parlament, preşedintele Iohannis a promulgat joi, 5 septembrie, legea care prevede majorarea de la 2.000 lei la 3.000 lei a plafonului pentru care pensiile[...]
2024-09-06 citeste mai multAlocaţiile şi indemnizaţiile pentru copii vor fi plătite înainte de începerea şcolii, la nivel naţional fiind înregistraţi 3,48 milioane de beneficiari de alocaţie de stat pentru[...]
2024-09-06 citeste mai mult
'92FS'
2020-12-18 13:06:24
'Petice.ro.Pai pana apuca soferii care vin spre Bran sa intre pe ea,se sinucid in reprize in coloana creata pe doar o banda,intre Hutchinson si autostrada sufletului PNL-ist.\nAsa arata lucrurile facute din interes personal,ci nu din punct de vedere practic pentru contribuabili.\nDar sa-l lasam pe Dragos sa va spuna mai multe la: https://www.youtube.com/watch?v=UHzNdiklijo'