Curs BNR

1 EUR = 4.9016 RON

1 USD = 4.5101 RON

1 GBP = 5.5473 RON

1 XAU = 279.2843 RON

1 AED = 1.2279 RON

1 AUD = 3.1958 RON

1 BGN = 2.5061 RON

1 BRL = 0.8775 RON

1 CAD = 3.3710 RON

1 CHF = 4.8877 RON

1 CNY = 0.6648 RON

1 CZK = 0.2056 RON

1 DKK = 0.6590 RON

1 EGP = 0.1506 RON

1 HUF = 1.2567 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.4684 RON

1 KRW = 0.3647 RON

1 MDL = 0.2386 RON

1 MXN = 0.2398 RON

1 NOK = 0.4555 RON

1 NZD = 2.9198 RON

1 PLN = 1.0399 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0653 RON

1 SEK = 0.4400 RON

1 TRY = 0.2398 RON

1 UAH = 0.1221 RON

1 XDR = 6.0856 RON

1 ZAR = 0.2619 RON

Editia 7867 - 27 ian 10:44

„Crescut infractor”. Confirmarea, la nici măcar o săptămână de la dezvăluiri

Autor: Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 27 octombrie 2020

Cazul unui copil de 13 ani, care a fugit duminică noaptea de „fraţii” din orfelinat: „M-au bătut pentru că nu am furat din Profi”. Rezolvarea Poliţiei: dus înapoi între cei de care îi e frică. Acum nu mai găsesc copilul: de spaimă, a fugit din nou

„Crescut infractor”. Confirmarea, la nici măcar o săptămână de la dezvăluiri

Nici măcar o săptămână nu a trecut de când Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) dezvăluia că, în centrele din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), copiii mai mari sunt încurajaţi să îi bată pe cei mai mici sau chiar pe angajaţi, subiect prezentat în ediţiile anterioare, în articolul „Crescut infractor. Acuzaţii grave la Protecţia Copilului”.

Acasă, speriat de moarte
Duminică seara, la miezul nopţii, am fost sunaţi de o familie din Fiser, extrem de revoltată ca băiatul instituţionalizat a ajuns acasă şi era speriat de moarte. Am stat de vorbă cu minorul în vârsta de 13 ani (foto), care era încă destul de speriat, deşi trecuseră mai multe ore de la incident. „Au început să mă lovească şi după aceea au venit cu furculiţa şi m-am ferit şi au început să mă lovească cu pumnii şi cu picioarele. Claudiu, Dani şi Ionuţ erau. Eu nu le-am făcut nimic, dar ei au început să mă bată. M-au trimis să fur din Profi, dar eu le-am zis că nu vreau să mă duc. M-au bătut pentru că nu am furat din Profi, dar eu le-am zis că nu vreau, că îmi fac de lucru cu Poliţia. Au vrut să fur pufuleţi, seminţe ...”, a povestit copilul.

28 de lei pe lună, bani de buzunar
Nici n-ar fi de mirare că minorii ar fura din magazine, din moment ce un alt copil plecat la un moment dat dintr-un centru a spus că primesc câte 28 de lei pe lună, bani de buzunar. Cu această sumă, un copil trebuie să nu îşi ia nimic aproape o săptămână ca să îşi poată cumpăra o ciocolată. Cei mai mari, dacă ar vrea să îşi cumpere un parfum, ar trebui să renunţe la tot timp de câteva luni.

15 kilometri în miez de noapte
Copilul spune că a încasat o serie serioasă de pumni şi picioare şi, îngrozit că ar putea fi ucis cu furculiţa, a prins puteri încât să scape şi să fugă de la Rupea la Fişer, la o distanţă de aproape 15 kilometri, aşa cum era îmbrăcat în cameră.

„Numai cu copiii mici au treabă”
Cum s-a putut întâmpla ca minorul să fie bătut de copiii mai mari şi cum a putut părăsi acesta centrul fără ca angajaţii să observe a explicat tot copilul. „Când m-au bătut, eram toţi în cameră. Ei sunt mai mari decât mine şi numai cu copiii mici au treabă. Acum nu mai am curaj să mă întorc acolo, că iarăşi mă bat. Doamnele de aici umblă aiurea, nu au grijă de noi. De atâtea ori le-am spus să aibă grijă de noi, dar nu au, numai se plimbă toată ziua”, a spus micuţul.

Nu e prima dată, dar nimeni nu-l crede
Nu este prima oară când acest copil a fugit de la Casa Ioana din Rupea. La începutul anului, la puţin timp după ce a fost luat din familie şi instituţionalizat, a fugit acasă de dorul părinţilor. Atunci ne declarase că, în centru, toată lumea îl bate, până şi portarul. În vara, băiatul a fugit pentru a doua oară, tot pentru că şi-a dorit să fie cu familia şi să scape de bătăile şi umilinţele din centru.
Părinţii şi vecinii spun că era un băiat ascultător, care făcea întotdeauna ce i se cerea, nu era deloc obraznic şi era iubit de întreaga comunitate. Acum, pentru că a fugit pentru a treia oară din centru, nu este exclus să ajungă la Ghimbav, alături de copiii delincvenţi.

De la DGASPC, aşteptăm răspuns
Am sunat-o în mod repetat pe Julieta Garbacea, directorul DGASPC Braşov, dar nu am reuşit să dăm de aceasta. Purtătorul de cuvânt, Lidia Mailat, ne-a transmis că este în concediu, dar va încerca să ia legătura cu Julieta Garbacea şi să ne transmită un punct de vedere, însă nu am mai primit răspuns.

Luat cu Poliţia, pierdut din nou
Am încercat să vorbim şi luni dimineaţă cu copilul, însă vecinii ne-au spus că acesta a fost luat, împreună cu tatăl său, de către poliţişti. Seara, a venit un alt telefon: poliţiştii l-au dus pe copil înapoi, la Casa Ioana! Adică acolo unde băiatului îi era frică să nu fie omorât! Nu e de mirare că minorul a fugit din nou, iar acum nu este de găsit. Poliţiştii, abia după ce au văzut că a fugit şi a doua zi din centru, le-au transmis părinţilor că, dacă va ajunge din nou acasă, să îi anunţe că să îl ducă la Medicină Legală.
Băiatul are doar o vânătaie pe corp, din câte au spus părinţii, dar teama a fost foarte mare, din cauză că era convins că băieţii mai mari vor să-l omoare.

Educat sau încarcerat?
Protecţia Copilului a insistat să ia copilul din familie, în luna noiembrie a anului trecut, deşi familia nu a dorit să îl dea nici pe el, nici pe ceilalţi trei fraţi. Copilul a fost luat din familie, unde vecinii spun că îi era bine şi dus într-un centru unde trăieşte un coşmar.
Pentru că nu am primit răspuns de la DGASPC, nu am reuşit să aflăm ce are de spus managerul de caz, care a decis să fie trimis din nou acolo unde copilul a fost ameninţat cu moartea cu nici 24 de ore în urmă.

 

CITEŞTE ŞI: Viol la orfelinat, ascuns „sub cearşaf”? Protecţia Copilului Braşov e iar pusă în faţa unor acuzaţii de muşamalizare a problemelor din sistem


 

+8 -7

Comentarii

'Remus'

2020-10-27 13:54:37


'Ce ziceti? Ne adunam in centru pt o mica revolutie? Eu nu ii mai suport pe astia de la protectia copilului. '

'Lorand'

2020-10-27 13:32:22


'Niste criminali! La puscarie cu toti.'

'Ionela'

2020-10-27 08:48:32


'Păi ce fac cei din Consiliul Judetean ? Nu fac si ei niste controale? Nu se sesizează? I-am ales sa doarmă? Consiliul Județean? Domnule Vestea? Ii lăsați chiar asa de capul lor? Dgaspc sunteti platiti degeaba din banii publici? Trist...se omoară intre ei pentru pufuleti. Inseamna ca sunt morti de foame. Unde sunt banii nostri? '

'simo'

2020-10-27 08:08:34


'Asa cand toate pilele si amantele sunt angajate la DGASPC. leafa merge,timpul trece. La amaratii aia mici batuti de soarta nu se gandeste nimeni. Poate daca se schimba conducerea primariei cineva se ocupa si de mizeria de acolo...Poate...'

'Kemény'

2020-10-27 07:26:27


'Ce sa mai zic? De atata timp tot spun despre nenorocirile care se intampla acolo, si asta deoarece cunosc oameni care lucreaza acolo, stiu ce fac si nu este normal. Normal este ca de la prima abatere sa se ia masuri drastice, nu sa se faca ca ploua.Si aberatiile continua. Centru pentru copii delicventi????????? Acesti indivizi trebuie inchisi intr-un sanatoriu de boli mintale. Nu exista copii delicventi la varste asa mici ci doar adulti iresponsabili, incompetenti, hoti si idioti. Si mai stiu si cumetriile de acolo, unde sunt angajati indivizi care nu au citit o carte in viata lor dar vor si ei un job sigur la stat fara a avea competentele necesare. Mai nenorocitilor, nu va este rusine? Nimeni nu realizeaza ca acesti minunati copii vor ajunge adulti problema, si nu din vina lor? Aceasta institutie nenorocita functioneaza EXACT asa cum a lasat-o Ceausescu! Problemele unei societati trebuiesc rezolvate, nu ascunse sub pres. Deschideti adoptiile internationale, caci am vazut ce faceti acestor copii.'

'ophelia'

2020-10-27 07:06:35


'Controale ample si pedepse pe masura personalului de la DGASPC,UNDE PERSONALUL ANGAJAT NU ISI JUSTIFICA SALARIILE.Acolo trebuie sa fie oameni empatici la problemele bietilor copii,ceea ce nu se intampla.Reforma radicala in sistem si aplicate rigorile cele mai dure ale legii celor care nu si-au facut treaba.'

'DanaBv'

2020-10-27 05:36:24


'E din ce in ce mai limpede ca activitatea DGASPC Brasov trebuie examinata cu toata atentia. Ii uram noii noastre viceprimarite sanatate multa, sa scape repede de Covid si sa se ocupe putin si de DGASPC. '

'cristian'

2020-10-27 05:00:34


' DGASPC o institutie care functioneaza ca in timpul comunist nu sa schimbat nimic spre bine pentru acesti copii probabil conditiile de dormit si hrana in rest aceasi bugetari care fac umbra pamantului degeaba dar cer mereu salarii si sporuri cu nemiluita,sunt cumva angajati pe viata?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional