Curs BNR

1 EUR = 4.9746 RON

1 USD = 4.5756 RON

1 GBP = 5.8203 RON

1 XAU = 355.5761 RON

1 AED = 1.2458 RON

1 AUD = 3.0518 RON

1 BGN = 2.5434 RON

1 BRL = 0.8964 RON

1 CAD = 3.3568 RON

1 CHF = 5.0327 RON

1 CNY = 0.6323 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0981 RON

1 HUF = 1.2905 RON

1 INR = 0.0549 RON

1 JPY = 2.9300 RON

1 KRW = 0.3358 RON

1 MDL = 0.2585 RON

1 MXN = 0.2766 RON

1 NOK = 0.4294 RON

1 NZD = 2.7917 RON

1 PLN = 1.1691 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0505 RON

1 SEK = 0.4290 RON

1 TRY = 0.1424 RON

1 UAH = 0.1149 RON

1 XDR = 6.0647 RON

1 ZAR = 0.2519 RON

Editia 8184 - 22 mai 23:07

„Coşmarul nostru va deveni iad”. Regulile privind construcţiile în pantă din Braşov au fost respinse încă o dată Consiliul Local, după două ore de dezbateri

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 decembrie 2022

„Coşmarul nostru va deveni iad”. Regulile privind construcţiile în pantă din Braşov au fost respinse încă o dată Consiliul Local, după două ore de dezbateri

Respins în şedinţa de plen din luna noiembrie, proiectul hotărârii de Consiliu Local pentru „aprobarea documentului «Reglementări juridice şi tehnice cu privire la întocmirea documentaţiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă»” a fost, inclus pe ordinea de zi planului din 29 decembrie. Proiectul nu a fost aprobat nici de data aceasta, primind vot negativ din partea a 15 dintre cei 27 de consilieri, nu înainte de a fi dezbătut timp de două ore. Tabăra „pro” (din care au făcut parte consilierii locali USR) a apelat la argumente emoţionale. Ceilalţi consilieri (PNL şi PSD) au ridicat problema legalităţii actului normativ. De asemenea, cele două „viziuni” au fost susţinute şi de cetăţeni.  

„Constat, de la an la an, că apar betoane”
Unul dintre braşovenii care au luat cuvântul în şedinţa de plen a fost Nicolae Scânteie, care a spus că locuieşte, de peste 20 de ani, pe strada Curcanilor şi că s-a mutat în acest cartier pentru a se bucura de peisajele idilice, cu grădini şi dealuri pline de verdeaţă. „Constat, de la an la an, că apar betoane şi dispar grădinile verzi care dădeau farmec zonei. «Mina de aur» a unora (a dezvoltatorilor imobiliari, n.r.) este coşmarul altora. După apariţia noilor ansambluri rezidenţiale, traficul a devenit insuportabil, iar canalizarea nu mai face faţă. Legile privind urbanismul permit «dezmăţul imobiliar». Este nevoie de reguli mai stricte. Dacă vor continua aceste dezvoltări, nu o sa mai aveţi unde să mergeţi la maialurile şi serbările câmpeneşti ale junilor”, le-a transmis braşoveanul aleşilor locali. El a venit şi cu peste 1.000 de semnături ale braşovenilor care au semnat o petiţie prin care se solicită Consiliului Local Braşov să voteze noile reguli. A fost întrebat dacă el este iniţiatorul petiţiei, răspunsul lui fiind că nu, însă a primit tabelele pentru a le aduce la Primărie.
O altă intervenţie în plen a fost a arhitectei Silvia Demeter – Lowe, locuitoare a cartierului Şchei şi specializată în intervenţii asupra monumentelor istorice. „Şcheiul este în colaps. Se refulează canalizările, iar aerul devine irespirabil. Iarna e un nor mov deasupra cartierului, care apare pentru că în această perioadă a anului nu sunt curenţi de aer care să împrăştie fumul, iar noi trăim în acea pâclă. An de an, fetiţa mea ajunge la spital, din cauza problemelor respiratorii”, a spus arhitecta.

Recomandarea unui avocat: modificaţi PUZ-urile şi PUG-ul
Pe de altă parte, în şedinţa de plen au avut intervenţii doi avocaţi, ambii vorbind în numele dezvoltatorilor imobiliari. Ambii au susţinut că actul normativ supus aprobării încalcă prevederile legale. „Prin acest regulament se doreşte modificarea unui plan urbanistic zonal (PUZ). Un plan urbanistic poate fi modificat de Consiliul local, dar nu printr-un astfel de regulament. Prin acest regulament încercaţi să ocoliţi o lege”, a spus unul dintre avocaţi, Daniel Mocanu.
Un alt avocat, Adrian Segneanu, a spus că, pentru a se rezolva problema construcţiilor haotice, ar trebui să se modifice Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Braşov, apoi planurile urbanistice zonale (PUZ), în care să fie introduse indicaţii sau restricţii. „Cât timp restricţiile stabilite prin acest regulament se vor regăsi în certificatele de urbanism şi şi autorizaţiile de construire, înseamnă că se modifică PUZ-ul. Trebuie să ne uităm la efectele pe care le-ar avea un astfel de regulament. O lege specială, cum este cea a urbanismului nu poate fi modificată printr-un astfel de act normativ. Prin acest regulament se instituie un regim de protecţie specială a terenurilor în pantă. Din câte ştiu, acest regim nu poate fi instituit printr-o hotărâre de Consiliu Local. De asemenea, regulamentul propus restrânge dreptul de proprietate. Nu există un temei legal pentru a trece acest regulament”, a spus avocatul.
Pe de altă parte, primarul Braşovului, Allen Coliban, a spus că regulamentul vine să rezolve şi să clarifice unele probleme: „Se pune problema drepturilor de bază ale oamenilor din Şchei, care văd ce se întâmplă cu traficul şi cu reţeaua de canalizare. Noul act normativ va produce efecte asupra noilor documentaţii urbanistice, PUD-uri, PUZ-uri, PUD-uri. De asemenea, va fi luat în calcul de Comisia tehnică, atunci când analizează proiectele de urbanism”.

Nu e „regulament”, e „document”
Tot în timpul şedinţei de plen, Marilena Manolache, care îndeplineşte şi atribuţiile Arhitectului -şef al municipiului (până la finalizarea concursului pentru acest post) a declarat că aleşii nu votează un „regulament” ci un „document cu privire la întocmirea documentaţiilor de urbanism pentru construcţiile pe terenuri în pantă”. De altfel, ea a subliniat faptul că „a fost evitat cuvântul «regulament». Acest document va sta şi la baza PUZ-urilor viitoare”, a explicat Manolache. De asemenea, ea a spus că, în baza PUG-ului şi PUZ-urilor existente, a primit cereri privind construirea unor locuinţe colective mici cu 60 de apartamente, în condiţiile în care, un bloc standard de 10 etaje are 44 de apartamente.
La rândul ei, consiliera locală USR Beatrice Moraru a spus că „acesta nu e un regulament, e un instrument. Nu conţine sancţiuni pentru neaplicare. Nu e un act normativ în adevăratul sens al cuvântului, ci cuprinde un set de recomandări”.

Nu au lipsit „înţepăturile”
În timpul şedinţei, viceprimarul Flavia Boghiu a spus că acest act normativ vin să protejeze patrimoniul Braşovului şi este foarte important pentru modul în care va arăta oraşul în viitor. De asemenea, atât ea, cât şi primarul au spus că proiectul are avizul de legalitate.
În replică, viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) i-a reclamat Flaviei Boghiu că apelează la manipulări, dar a şi amintit că „pe aviz de legalitate a fost pierdut procesul cu P&P (Primăria Braşov a reziliat contractul pentru parcări, dar decizia a fost anulată de instanţe, n.r.), iar o hotărâre de Consiliu Local ce viza firma RIAL (aflată în subordinea Consiliului Local, n.r.) a fost anulată de Prefectură”.
De asemenea, liderul Grupului PSD din Consiliul Local Braşov, Alexandra Crivineanu i-a spus Flaviei Boghiu că „nu este cazul să apelaţi la argumente manipulatoare şi emoţionante”.
Reamintim că la începutul lunii trecute, printr-un comunicat de presă, Primăria Braşov anunţa că prin acest „regulament” sunt introduşi o serie de „indicatori de control”, cum ar fi limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcţii şi amenajări şi a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală sau stabilirea unei reguli de calcul a înălţimii maxime a unei construcţii (astfel încât să nu mai apară clădiri care, privite dintr-un unghi au 2 etaje, iar din văzute din alt loc au chiar şi 8 etaje).

Comentarii

'Gaby Alex cel gry'

2023-01-02 07:16:59


'Ehee! Unde sun vremurile când obtianeam o SCpe o suprafață,betonăm una mai mare,modificam AC,trăgeam și o dispoziție de șantier,făceam recepția pe alta suprafață,după care,la câteva luni dusmba Marilena ne elibera,pt intabulare,o adresă cu suprafața reală betonata. Și ținea jmecgeria la orice control.(DNA,minister,.. )'

'Costa'

2023-01-01 17:43:48


'Cei care au declasificat cartierul Șchei din zonă de protecție istorică (cartier monument istoric) ar trebui trași la răspundere,de atunci au început construcțiile haotice cu,,blocurile\'\'lui Sechei ,psd-istul de unde a primit și-un primar ceva de ros având în vedere că sunt vecini de proprietate ????iar cei care răspund de culte și patrimoniu în teritoriu ar trebui răstigniti că au închis ochii și închid în continuare la toate măgăriile care se fac atît în zona Scheiului cât și a clădirilor monument istoric????'

'Willy'

2022-12-30 09:37:38


'Lacrimi grele si amare imi curg din ochi cand vad ce a ajuns Brasovul nostru drag. Pe dealurile alea am copilarit. Acum nici pozele nu le pot privi. Ce pretentii sa ai de la unii care pana acum cativa ani nici nu stiau unde este Brasovul pe harta? Ca si pe mine daca ma pui sa votez prin Iasi sau aiurea, de aia nu mai pot eu de problemele alora. '

'Raoke'

2022-12-30 09:24:46


'Unii suspina si acum dupa vinitura penala din Soldova. Betona ala orice etec de verdeata. SI TOTUL CU APROBAREA COOPERATIVEI PNL&PSD! '

'Melos Negros'

2022-12-30 08:44:21


'Hoții joacă la cacialma distrugând mai departe dealurile Brașovului, ca să vază până unde merge prostia brașovenilor și hoția consilierilor...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie