Curs BNR
1 EUR = 4.9763 RON
1 USD = 4.7792 RON
1 GBP = 5.8884 RON
1 XAU = 422.7614 RON
1 AED = 1.3011 RON
1 AUD = 2.9949 RON
1 BGN = 2.5443 RON
1 BRL = 0.8043 RON
1 CAD = 3.3209 RON
1 CHF = 5.2704 RON
1 CNY = 0.6558 RON
1 CZK = 0.1979 RON
1 DKK = 0.6671 RON
1 EGP = 0.0950 RON
1 HUF = 1.2126 RON
1 INR = 0.0553 RON
1 JPY = 3.0564 RON
1 KRW = 0.3326 RON
1 MDL = 0.2567 RON
1 MXN = 0.2337 RON
1 NOK = 0.4234 RON
1 NZD = 2.7042 RON
1 PLN = 1.1800 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0482 RON
1 SEK = 0.4337 RON
1 TRY = 0.1341 RON
1 UAH = 0.1138 RON
1 XDR = 6.2314 RON
1 ZAR = 0.2574 RON
Publicat la 19 ianuarie 2017
Mii de utilizatori Facebook şi-au anuntat participarea la mai multe mitinguri de protest organizate de grupul online „Corupţia ucide”- ca reactie la modificările aduse de Guvernul Grindeanu la legile penale. Un astfel de protest va fi organizat şi la Braşov, joi seară, începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii.
Prima acţiune de protest a avut loc, ieri seară, în Bucureşti, cu 3.000 de oameni veniţi în urma apelurilor lansate pe Facebook. Iniţial, oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii, apoi au pornit în marş către Piaţa Victoriei.
Protestatarii au strigat, printre altele, „Vrem puşcării, nu amnistii!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Afară, afară cu hoţii din ţara!”, „Colectiv!”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Luptă DNA, opriţi corupţia, vine revoluţia!”, „Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate” sau „Dragnea nu uita, România nu e a ta”.
Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Jos Guvernul”, „The day we give in is the day we die”, „Vrem legi pentru popor, nu pentru penali", „Locul hoţilor e la închisoare, nu la guvernare”, „Nu amnistiei”, „Jos labele de pe Codul penal", „Trezeşte-te, România, că îţi moare democraţia!”.
Sute de oameni au protestat şi la Cluj, Timişoara, Craiova, Sibiu şi Iaşi. Manifestările s-au încheiat în toată ţara până la ora 21.00, dar ieşiri în stradă sunt anunţate şi pentru astăzi.
Ce conţine proiectul de graţiere: Care sunt pedepsele care vor fi graţiate şi cine va fi scutit de jumătate din pedeapsă
Ministerul Justiţiei a publicat ieri pe site proiectul de OUG privind graţierea unor pedepse, proiect care teoretic trebuia aprobat la şedinţa de Guvern de ieri, la care s-a autoinvitat, preventiv, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, o premieră de altfel. Proiectul a fost amânat, a anunţat premierul Sorin Grindeanu.
Astfel, potrivit proiectului de OUG, „Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată”. O simplă propoziţie care ar putea să scoată de după gratii nu mai puţin de 2.000 de deţinuţti. Prevederea ar urma să se aplice indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, deci va fi vorba şi de curăţarea cazierelor pentru cei condamnaţi cu suspendare.
Totodată, normativul prevede înjumătăţirea pedeapsei pentru persoanelor care au împlinit 60 de ani, pentru femeile însărcinate şi pentru condamnaţii care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani. De asemenea, „se înjumătăţeşte sau, după caz, se reduce cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale”. Prevederile menţionate anterior nu se aplică recidiviştilor, dar în total ar fi vorba despre peste 6.000 de graţiaţi.
Penalii rămân şi cu banii
Documentul prevede condiţionarea graţierii de achitarea despăgubirilor la care condamnatul a fost obligat de instanţă, în termen de un an de la eliberare. Condiţia nu este însă valabilă pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, pentru femeile însărcinate, cei care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani şi celor diagnosticaţi cu boli incurabile în faze terminale.
În OUG se prevede ca în cazul unei eventuale aplicări în mod succesiv a unor dispoziţii de graţiere cu privire la aceeaşi pedeapsă se va lua în considerare numai dispoziţia de graţiere mai favorabilă condamnatului. Totodată, „graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată".
Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative şi nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia precum şi celor care au început executarea dar ulterior s-au sustras, se arată în proiectul de lege.
Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi, dispoziţiile OUG aplicându-se numai faptelor comise până la 18 ianuarie.
Nu beneficiază de clemenţă cei care sunt acuzaţi sau au fost găsiţi vinovaţi de: omor, şantaj, agresiuni sexuale, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism, trafic de droguri, dar şi fapte de corupţie precum: luarea şi darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă, spălarea de bani (infracţiuni la codul vamal, trafic de persoane, terorism, evaziune fiscală, inslovenţă). O parte din infraţiuni vor fi însă dezincrimnate.
Lista VIP-urilor pentru care unii spun că noile legi s-au scris „cu dedicaţie”
Se pot bucura astfel de graţiere unii politicieni şi oameni de afaceri care au dosare penale şi care riscă cel mult 5 ani. Printre ei şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care are două dosare penale în care este acuzat de mărturie mincinoasă, infracţiune care se pedepseşte cu cel mult 3 ani de detenţie.
Iese cu cazierul curat şi şeful Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi 4 ani de încercare în dosarul Referendumul.
Poate cel mai cunoscut deţinut căruia i se potriveşte noua lege este omul de afaceri Dan Voiculescu. Are 71 de ani, deci automat pedeaspa i se reduce de la 10 la 5 ani. Cum a executat deja doi ani şi jumătate de închisoare, s-a comportat bine după gratii şi a scris mai multe lucrări ştiinţifice, poate fi beneficiarul graţierii. Mai mult, nu mai trebuie să achite prejudiciul de 60 de milioane de euro creat în dosar, pentru că are peste 60 de ani.
Şi Cristi Borcea ar putea fi pus în libertate. El execută o sentinţă de şapte ani şi zece luni. Fostul acţionar de la Dinamo şi-ar înjumătăţi pedeapsa pentru că are un copil care are mai puţin de 5 ani, în întretinere. El poate cere eliberarea condiţionată anul acesta.
Vârsta l-ar ajuta şi pe Ion Iliescu, inculpat în Dosarul Mineriada. Dacă ar fi găsit vinovat el ar beneficia de o reducere a pedepsei la jumătate.
Lista celor care au de câştigat de pe urma modificărilor legilor penale este lungă. S-ar încadra şi Elena Udrea, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu, Gheorghe Ștefan, toţi cei cercetați sau condamnaţi pentru fapte penale produse până în 18 ianuarie 2017 şi care se încadrează în limitările legii.
Trebuie lege
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a spus ieri că supraaglomerarea din inchisori a făcut necesară această măsură. El spune că cel mai devreme în 5 ani s-ar putea construi şi da în folosinţă primele două puşcării noi. Specialiştii în drept spun însă că o graţiere colectivă nu poate fi făcută prin ordonanţă de urgenţă ci numai prin lege organică, care trebuie votată în Parlament. Precizarile apar în Constituţia României la articolele 73 şi 115.
nu este nici un comentariu
România a fost inclusă pe 10 ianuarie în programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că după 31 martie 2025 vom putea călători în SUA fără vize. Cei care vor să experimenteze[...]
2025-01-24 citeste mai multÎntr-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că este necesar un contingent de cel puţin 200.000 de militari europeni ca forţă[...]
2025-01-24 citeste mai multPatron la FCSB şi parlamentar AUR, Gigi Becali (66 de ani) l-a scos de la inimă pe Călin Georgescu, 62 de ani, pe care, la un moment dat, îl vedea preşedintele ţării, cerându-le oamenilor[...]
2025-01-24 citeste mai multVictor Ponta, fostul prim-ministru al României şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, a divorţat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Declaraţia de avere publicată pe[...]
2025-01-24 citeste mai multDonald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”. Preşedintele[...]
2025-01-24 citeste mai mult
Adaugă un comentariu