Curs BNR
1 EUR = 4.9768 RON
1 USD = 4.7609 RON
1 GBP = 5.8894 RON
1 XAU = 422.4014 RON
1 AED = 1.2961 RON
1 AUD = 2.9952 RON
1 BGN = 2.5446 RON
1 BRL = 0.7901 RON
1 CAD = 3.3270 RON
1 CHF = 5.2692 RON
1 CNY = 0.6552 RON
1 CZK = 0.1979 RON
1 DKK = 0.6670 RON
1 EGP = 0.0946 RON
1 HUF = 1.2105 RON
1 INR = 0.0551 RON
1 JPY = 3.0565 RON
1 KRW = 0.3323 RON
1 MDL = 0.2573 RON
1 MXN = 0.2319 RON
1 NOK = 0.4235 RON
1 NZD = 2.7065 RON
1 PLN = 1.1737 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0483 RON
1 SEK = 0.4338 RON
1 TRY = 0.1337 RON
1 UAH = 0.1133 RON
1 XDR = 6.2204 RON
1 ZAR = 0.2579 RON
Publicat la 19 august 2020
Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul cu măsurile sanitare şi de protecţie impuse
Ministerul Sănătăţii a publicat marţi seară proiectul de ordin de ministru care conţine măsurile care ar putea fi luate pentru începerea şcolii în siguranţă de pe 14 septembrie.
Potrivit proiectului, care se află momentan în dezbatere publică, se doreşte reluarea cursurilor în condiţii cât mai normale, dar cu măsuri de protecţie stricte. „Cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educaţie este esenţial. Credem în educaţie! De aceea, ne dorim reîntoarcerea tuturor elevilor în clase, cu măsuri stricte de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2", se arată în document.
Principala măsură care va intra în vigoare odată cu redeschiderea şcolilor este purtarea obligatorie a măştii pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal precum şi pentru întregul personal al unităţii de învăţământ, atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei în spaţii închise. Importantă este şi igiena riguroasă a mâinilor, curăţenia şi dezinfecţia în unităţile de învăţământ, separarea şi limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preşcolarilor şi elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecţia cu Sars-Cov-2 sunt măsuri esenţiale de prevenţie.
Printre măsurile care se vor aplica în instituţiile de învăţământ odată cu începerea anului şcolar se numără:
- igiena riguroasă a mâinilor;
- măsuri ferme de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea de învăţământ;
- Purtarea măştii de protecţie atât de către elevi, cât şi de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ;
- Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite;
- Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile;
- Asigurarea unei distanţări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă;
- În vederea păstrării distanţei fizice, fiecare copil îşi va păstra acelaşi loc în bancă pe tot parcursul prezenţei în clasă;
- Informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2;
- Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariţiei febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului) la elev sau la un alt membru al familie;
Obligatoriu în fiecare şcoală: spaţiu pentru izolarea cazurilor suspecte
Potrivit metodologiei, urmează ca fiecare unitate de învăţământ să identifice spaţiile care pot fi folosite pentru desfăşurarea acivităţii didactice, dar şi spaţii pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.
Organizarea în sălile de clasă şi aşezarea băncilor trebuie să se facă astfel încât să se asigure distanţarea fizică de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care distanţarea fizică nu poate fi asigurată.
În plus, sunt prevăzute şi crearea unor circuite funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane, asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal şi instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri.
Responsabilităţile părinţilor
În prima zi de şcoală, preşcolarii, elevii şi personalul didactic vor prezenta o declaraţie pe proprie răspundere. Unitatea de învăţământ va informa părinţii elevilor în legătură cu obligativitatea prezentării declaraţiei pe proprie răspundere la revenirea în şcoli. Declaraţiile pe proprie răspundere vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceştia le vor preda cabinetului medical şcolar.
Părinţii vor declara sub semnătură că nu îşi vor trimite copii la şcoală dacă observă că au temperatură mai mare de 37,3 C sau simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăţi în respiraţie – scurtarea respiraţiei, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase. Nu au ce căuta la şcoală nici elevii confirmaţi cu infecţie cu Sars-Cov-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu sau cei care sunt declaraţi contacţi apropiaţi ai unei persoane infectate cu Sars-Cov-2.
Programul după care vor funcţiona şcolile de la toamnă
Este posibil ca începerea cursurilor să se facă la intervale orare diferite astfel încât să se evite aglomerările la intrare şi la ieşire în pauze.
Ce se va întâmpla în timpul pauzelor
Intervalele aferente recreaţiilor vor putea fi stabilite în mod eşalonat pentru fiecare clasă în parte, acolo unde este posibil şi va fi evitată crearea de grupuri de elevi din clase diferite.
Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanţării fizice şi vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt).
Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte şi vor fi evitate structurile de joc ale căror suprafeţe de contact nu pot fi dezinfectate.
Nu vor fi utilizate băncile sau scaunele exterioare, dacă nu sunt dezinfecatate şi vor fi eliminate jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei dintre elevi.
Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).
Pe 10 septembrie se va şti cum va funcţiona fiecare şcoală
Direcţia de Sănătate Publică va avea obligaţia ca până pe data de 7 septembrie să informeaze Inspectoratul Școlar Judeţean şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. Până pe 10 septembrie, se va emite o hotărâre privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.
nu este nici un comentariu
România a fost inclusă pe 10 ianuarie în programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că după 31 martie 2025 vom putea călători în SUA fără vize. Cei care vor să experimenteze[...]
2025-01-23 citeste mai multÎntr-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că este necesar un contingent de cel puţin 200.000 de militari europeni ca forţă[...]
2025-01-23 citeste mai multPatron la FCSB şi parlamentar AUR, Gigi Becali (66 de ani) l-a scos de la inimă pe Călin Georgescu, 62 de ani, pe care, la un moment dat, îl vedea preşedintele ţării, cerându-le oamenilor[...]
2025-01-23 citeste mai multVictor Ponta, fostul prim-ministru al României şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, a divorţat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Declaraţia de avere publicată pe[...]
2025-01-23 citeste mai multDonald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”. Preşedintele[...]
2025-01-23 citeste mai mult
Adaugă un comentariu