Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 15:01

Copiii şi adolescenţii din Prejmer aflaţi în situaţii de risc vor beneficia de un Centru de Resurse şi Sprijin Comunitar

Autor:

Publicat la 25 iulie 2014

Copiii şi adolescenţii din Prejmer aflaţi în situaţii de risc vor beneficia de un Centru  de Resurse şi Sprijin Comunitar
Asociaţia pentru Dezvoltare Rurală Durabilă „Euro – Rural” Prejmer implementează în perioada 1 iulie 2014 – 30 iunie 2015 proiectul Centrul de Resurse şi Sprijin Comunitar finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.  Valoarea proiectului este de 49 404 euro din care 35 000 euro finanţare din granturile SEE 2009 - 2014.
 
Obiectivul general al Fondului ONG este consolidarea societăţii civile şi  creşterea contribuţiei la justiţia socială, democraţie şi dezvoltare durabilă. Proiectul răspunde acestuia prin crearea unui consorţiu local, Centrul de Resurse şi Sprijin Comunitar, o asociere de instituţii publice şi private pusă în slujba nevoilor grupurilor vulnerabile din comuna Prejmer. Numărul mare de voluntari implicaţi, campania de comunicare publică pentru încurajarea angajării membrilor comunităţii în rezolvarea de probleme  răspunde de asemenea obiectivului general al Fondului ONG .
 
Proiectul implementat de Asociaţia pentru Dezvoltare Rurală Durabilă “Euro – Rural” în parteneriat cu Şcoala Gimanzială Prejmer şi Şcoala Gimnazială Lunca Calnicului asigură creşterea accesului la servicii sociale a copiilor şi adolescenţilor proveniţi din medii vulnerabile din comuna Prejmer.
 
Eficientizarea  cooperării între sectorul public şi furnizorii privaţi de servicii sociale, promovarea co – deciziei, co – furnizării şi co- finanţării oferă comunităţii soluţii pentru creşterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii adecvate.
Centrul de Resurse şi Sprijin Comunitar va fi înfiinţat în parteneriat cu autorităţile locale şi va asigura două tipuri de servicii: suport şi asistenţă pentru copiii şi famiilile aflate în dificultate şi servicii pentru integrarea socială prin dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, adaptarea la o viaţă activă sau inserţia socială şi profesională a copiilor şi tinerilor, a familiilor în dificultate sau în situatii de risc.
 
Grupurile ţintă ale proiectului sunt copiii şi adolescenţii aflaţi în situaţii de risc care la momentul actual nu beneficiază de servicii sociale necesare dezvoltării lor personale şi depăşirii unor situaţii de criză specifice categoriei de vârstă 12- 16 ani.
 
Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi 70 de copii şi adolescenţi varsta scolara 12 – 16 ani din comuna Prejmer si familiile lor. Totodată, 45 copii între 12 – 16 ani şi familiile lor aflate în dificultate vor avea acces la servicii specializate de suport şi asistenţă. Principalele criterii de selecţie avute în vedere vizează aspectele următoare: venitul pe membru de familie se află sub nivelul venitului minim pe economie, sunt proveniţi din familii în care părinţii nu au loc de muncă sau din familii monoparentale, părinţii sunt plecaţi la muncă în altă localitate sau în străinătate şi se află în grija bunicilor sau a rudelor, copiii de etnie romă sau când în familie se află în întreţinere cel puţin 3 copii minori sau există condiţii improprii de locuit.
 
25 adolescenţi între 14 – 16 ani cu domiciul în comuna Prejmer aflaţi într - una din situaţiile de mai jos vor beneficia de servicii specializate de integrare socială:
• instituţionalizaţi în sistemul de protecţie a copilului
• au dizabilităţi dezvoltaţionale
• mame minore
• provin din familii fără suficiente resurse pentru a-i sprijini în crearea unei vieţi independente.
Beneficiari indirecţi:
Părinţii vor beneficia în cadrul Centrului de Resurse şi Sprijin Comunitar de activităţi de consiliere individuală şi de grup, de informare, de dobândire de cunoştinţe de bază
privind rolul şi responsabilităţile de părinte, de formare de atitudini pozitive faţă de valorile şi normele sociale, menite să contribuie la îmbunătăţirea comportamentului şi practicilor în educarea copiilor, la asumarea de noi responsabilităţi în familie şi în comunitate.
 
Comunitatea locală va fi informată, atrasă şi implicată în acţiuni în slujba cauzei copiilor şi adolescenţilor aflaţi în situaţii de risc. Procesul de includere a copiilor şi familiilor marginalizate nu se poate realiza fără o pregătire prealabilă, adecvată şi susţinută a locuitorilor comunităţii. În acest sens  se va derula o campanie de sensibilizare şi conştientizare  prin diverse mijloace.
 
Proiectul creează alternative şi acordă sprijin categoriilor sociale vizate, cu posibilităţi materiale reduse, lipsite de suport social pentru prevenirea instituţionalizării copiilor/adolescenţilor şi redării încrederii în forţele proprii.
Ţinând cont de condiţiile socio-economice în care trăiesc categoriile vizate de proiect, prin activităţile în care vor fi antrenaţi li se va îmbunătăţi stilul de viaţă al acestora, calitatea vieţii lor: starea de sănătate, igiena corporală şi mentală; se va reduce considerabil riscul izolării şi marginalizării sociale, stoparea efectelor negative potenţiale – instituţionalizare, vagabondaj, fenomene de delicvenţă. Proiectul va oferi răspunsuri şi soluţii practice şi eficiente la nevoile personale ale beneficiarilor ceea ce va conduce implicit la creşterea şanselor utilizării practice a aptitudinilor personale, activându-se şi menţinându-se capacităţile fizice, psihice şi intelectuale ale beneficiarilor.
 
Beneficiarilor serviciului de integrare socială prin dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă le vor fi dezvoltate mai ales competenţele sociale. Impactul proiectului asupra acestei categorii de beneficiari se va resimţi în procesul de integrare profesională: îi va ajuta pe  copii/adolescenţi să - şi finalizeze programele educaţionale si să urmeze o carieră conform intereselor lor. Părinţii, beneficiari de educaţie parentală îşi vor îmbunătăţi competenţele sociale, vor deveni mai responsabili şi încrezători în forţele proprii.
 
Activităţile cu beneficiarii se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către şcolile partenere. Principalele categorii de activităţi desfăşurate în cadrul Centrului vor fi:
- Informarea familiilor şi a comunităţii cu privire la reperele fundamentale privind
dezvoltarea şi educaţia copiilor
- Intervenţia educativă şi de protecţie a copiilor pentru prevenirea abandonului şcolar
- Consilierea şi educarea părinţilor pentru eliminarea situaţiilor de risc privind
abandonul şcolar şi reintegrarea şcolară/socială a copiilor
- Elaborarea şi susţinerea cursurilor de educaţie parentală
- Elaborarea şi publicarea de materiale informative
- Implicarea comunităţii în susţinerea familiilor în dificultate
- Dezvoltarea reţelei locale de comunicare şi cooperare
- Dezvoltarea parteneriatului cu mass-media locală.
 
Pe lângă rolul de sursă de informare pentru familii şi comunitate şi cel de furnizor de servicii sociale şi educaţionale, Centrul de Resurse şi Sprijin Comunitar va contribui în mod direct în dezvoltarea reţelei de cooperare şi comunicare la nivel local. Pentru realizarea acestui obiectiv, se vor avea în vedere o serie de demersuri ce vor viza contactarea mai multor instituţii relevante pentru obiectivele proiectului dar şi schimbul de informaţii privind metodologii, conţinuturi, materiale, rezultate obţinute de instituţii guvernamentale şi organizaţii neguvernamentale locale în proiecte care vizează dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului;
 
Proiectul implementat de Asociaţia „Euro – Rural” completează eforturile Primăriei Comunei Prejmer de intervenţie în favoarea categoriilor vulnerabile din comunitate şi crează oportunitatea de eficientizare a cooperării între actorii publici şi privaţi în sfera serviciilor sociale. Şcolile partenere implicate în mod direct în activităţile proiectului îşi diversifică oferta lor educaţională printr-o abordare incluzivă. Asociaţia „Euro- Rural” dobândeşte prin proiect noi capacităţi organizaţionale, dar mai ales tehnice privind gestionarea serviciilor sociale. Asociaţia va deveni prin implementarea proiectului furnizor social acreditat implicat în toate etapele – evaluarea nevoilor,planificare, implementare, monitorizare şi evaluare a serviciilor nou create.
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie