Copiii de la Brădet au propria lor seră în care pot cultiva legume şi pe timp de iarnă
Autor: Sorin ŢÎRCĂ
Publicat la 01 octombrie 2013
Donaţia a venit din Norvegia şi îi ajută pe copii atât să aibă mai multă mâncare pe masă, dar să se aleagă şi cu o meserie.
Centrul de Reabilitare Şcolară Brădet are o seră nouă. Sera costă aproximativ 25.000 de lei şi este construită prin intermediul Clubului Rotary Ekerberg din Norvegia, prin intermediul Fundaţiei Bente AID. Fundaţia a mai donat şi un tractor, care va fi folosit atât pentru activităţile agricole ce se vor derula la centru, cât şi pentru deszăpezit.
Apoi, a urmat construcţia serei. Aceasta are 50 de metri pătraţi şi este dotată cu sistem de încălzire, apă curentă, platformă betonată cu sistem de evacuare a apelor, plantele fiind crescute în lădiţe cu pământ amplasate la semi-înălţime. În seră vor lucra atât copiii din Centrul de Reabilitare Şcolară Brădet, cât şi tinerii din Locuinţa Protejată „Casa Chris”. „După cum constataţi, această seră este o seră modernă, are în dotare încălzire, are apă curentă, are pavaj cu colectarea apei reziduale şi sperăm că aici se vor face şi orele de biologie în cadrul şcolii din acest complex”, a declarat Virginia Martin, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Copiii vor avea astfel o hrană mai sănătoasă şi vor dobândi deprinderi care le vor fi de folos la întoarcerea în comunitate. „Copiii au doar 9 lei pe zi pentru mâncare. Asta înseamnă că nu îşi pot cumpăra multă mâncare. În felul acesta vor avea o hrană mai sănătoasă, dinţi mai tari, mai puternici şi oase mai rezistente. Mai mult de atât, ei se pot întoarce în comunitate şi îşi pot ajuta familiile. Nu vor mai spune că nu ştiu ce să facă pentru a câştiga bani”, a declarat Bente Heuch, preşedinte Fundaţia Bente AID, Oslo, Norvegia.
Copiii au pus deja o parte din răsaduri. „Au pus răsaduri, acum pregătesc o parte din răsaduri de roşii, ardei gras, iute, castraveţi, de asemenea şi-au plantat şi mazăre si spanac pentru sera de afară”, a declarat Adrian Diac, psiholog, şef Centrul de Reabilitare Şcolară Brădet. În Centrul de Reabilitare Şcolară Brădet se află 100 de copii cu dizabilităţi sau tulburări de comportament cu vârste cuprinse între 4 şi 27 de ani.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu