Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 17:24

„Cool Academy” se deschide în toamnă la Braşov. Prima profesională HoReCa în sistem dual

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 28 iunie 2017

Colegiul „Maria Baiulescu” va forma angajaţi pentru hotelurile şi restaurantele braşovene. Prima fază a înscrierilor se încheie vineri, 30 iunie

„Cool Academy” se deschide în toamnă la Braşov. Prima profesională HoReCa în sistem dual

Pentru prima oară în Braşov, modelul european al sistemul de învăţământ dual în industria ospitalităţii îşi deschide porţile sub denumirea „Cool Academy”. Astfel, la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” vor funcţiona clase de bucătari (45 locuri), ospătari (45 locuri) şi lucrători hotelieri (30 locuri), în proiect fiind implicaţi 15 „actori” economici importanţi din domeniu HoReCa din judeţul nostru.
„Odată aprobată legea învăţământului dual, agenţii economici din Braşov au fost foarte interesaţi de crearea unor clase pentru industria ospitalităţii. S-au implicat 15 agenţi, am fost împreună cu reprezentanţi ai lor în toate şcolile din judeţ, chiar şi în zonele Rupea şi Făgăraş. Cele 120 de locuri disponibile au fost create în funcţie de cererea partenerilor nostri”, a explicat prof. Lavinia Butnariu, director al Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu”.
Prima fază a înscrierilor se va finaliza pe 30 iunie, iar până în momentul de faţă au fost ocupate aproximativ jumătate dintre locuri, etapa a doua fiind programată la finalul lunii august. După înscrieri va avea loc proba de admitere specifică unităţii şcolare, aceasta fiind programată (pentru candidaţii înscrişi în prima etapă) între 3 şi 6 iulie. Proba va cuprinde un interviu şi / sau o probă practică, finalizate cu notă. Se va ţine cont de opţiunea privind calificarea, media generală de absolvire a claselor V-VIII, media la evaluarea naţională şi media la proba de admitere specifică unităţii şcolare. Înscrierile se pot face la sediul Colegiului, pe strada Castelului nr. 2, mai multe informaţii putând fi aflate la numărul de telefon 0268 412 854 sau pe site-ul instituţiei - www.colegiulbaiulescu.ro.

Practică în unităţi de renume din judeţ
Proiectul îşi doreşte ca la absolvire elevii să se poată prezenta cu un bagaj care să cuprindă atât aria teoretică asimilată cu suportul profesorilor în cadrul orelor de clasă, cât şi aptitudinile profesionale dedicate celor trei calificări promovate şi avizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Acestea vor fi dobândite în urma sutelor de ore de practică din timpul celor trei ani de formare. Mai exact, procesul de educaţie este combinat cu formarea la locul de muncă, în cadrul companiilor, încă din clasa a IX-a, la firmele care pot deveni ulterior potenţiali angajatori.

Elev de luni până vineri, angajat la cerere în weekend
Între avantajele elevilor „Cool Academy” se numără posibilitatea angajării pe perioada weekendurilor şi a vacanţelor în cadrul unităţilor de practică, prioritate la angajare după finalizarea şcolii profesionale, învăţarea unei meserii în condiţii reale, având contact direct cu clienţii şi echipa de angajaţi, dar şi posibilitatea continuării studiilor (liceu - zi sau seral)  pentru obţinerea diplomei de bacalaureat şi ulterior studii superioare în orice domeniu. Mai mult, pe parcursul anilor de studiu vor fi organizate sesiuni de prezentări şi motivare a copilului prin deschiderea orizontului susţinute de către manageri ai departamentelor conexe din aceste companii sau chiar vedete (bucătari care apar adesea în cadrul emisiunilor de specialitate) în dorinţa de a deschide apetitul celor mici pentru continuarea studiilor.

Burse şi alte facilităţi: 400 lei/lună, o masă pe zi, analize medicale
Pe lângă pregătirea practică, companiile asigură elevilor şi o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, adică minim 200 de lei lunar (400 lei/lună în total pentru un elev), dar şi transport către locul de practică, o masă pe zi, analize medicale, echipament de lucru şi alte facilităţi. „Practic, elevii se vor alege cu dobândirea unei experienţe timpurii în relaţia cu un potenţial loc de muncă, agenţii economici fiind direct interesaţi în angajarea absolvenţilor. Considerăm că acest sistem aduce şi creşterea motivaţiei tinerilor pentru muncă şi a interesului pentru învăţare în şcoală şi la un potenţial loc de muncă, precum şi o mai mare implicare a firmelor în procesul de selecţie a elevilor decişi să exceleze în carieră în industria turismului”, a mai spus prof. Lavinia Butnariu.

Ramada, singurul hotel afiliat unui lanţ internaţional, scoate „la bătaie” specialişti celebri
Unul dintre cei 15 parteneri ai proiectului, Hotelul Ramada, este primul şi singurul hotel din judeţ afiliat unui lanţ internaţional, aici tinerii urmând a „fura meserie” de la cei mai buni profesionişti, spre exemplu Chef Nicolae Lupu. „Încercăm să reanimăm conceptul «meseria este brăţară de aur» prin îmbinarea fundamentului teoretic cu practica reală în unităţi de mare prestigiu şi ţinută profesională din domeniul turismului. Mulţumim conducerii Colegiului «Maria Baiulescu», celorlalţi parteneri, pentru eforturile susţinute în vederea promovării conceptului şi înscrierii tinerilor în clasele pentru care aceştia optează. Avem nevoie cu toţii de tineri cărora să le putem oferi o formare profesională care să se axeze pe calităţile şi abilităţile lor, iar la finalul celor trei ani de pregătire să devină membri importanţi ai echipelor ce activează deja în cadrul unităţilor turistice partenere”, a declarat Anca Marin, specialist resurse umane la Hotel Ramada Braşov.

Reţetă învăţată pe băncile şcolilor profesionale

„Reţeta am învăţat-o pe băncile şcolii profesionale la Colegiul «Maria Baiulescu». Ceea ce făceau pe atunci viitorii mei colegi în spatele uşilor închise din bucătarie mi s-a părut artă. Forfota, presiunea timpului şi tu stând în faţa ingredientelor – bucuria de a le alege, de a vedea zâmbetul clientului după ce a gustat din produsul finit. După absolvire, în urma unui stagiu de practică am intrat în echipa unui hotel din Braşov. Gustul pentru meserie mi-a fost deschis de către un prieten care a avut nevoie de ajutor la o nuntă. De atunci îmbrac cu mândrie, zilnic, uniforma de chef.”
- Alexandru Chibzui, bucătar hotel în Braşov
 

„Voiam sa fiu independentă, să mă pot întreţine şi să-mi ajut familia, dar pentru asta aveam nevoie de o meserie. Am ales să fac şcoala profesională. La 17 ani eram angajată ca şi cameristă. Cu fiecare zi am învăţat să devin tot mai bună. Astăzi fac liceul la seral, pentru a putea fi guvernantă. Aş alege oricând aceeaşi cale.”
- Dana Linguraru, cameristă hotel în Braşov
 

„La 15 ani îmi doream să fiu cât mai repede independent din punct de vedere financiar. Aş fi putut să mă ocup de creşterea animalelor, ca cei mai mulţi de acasă, dar am ales să fac şcoala profesională pentru alimentaţie publică şi turism. Din 2000 lucrez în restaurante din cadrul aceluiaşi grup. Am evoluat până la poziţia de şef de unitate, iar din 2005 dezvolt o afacere familială în turism. Cred că am ales bine la 15 ani.”
- Nicolae Jinga, şef restaurant Braşov

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie