Curs BNR
1 EUR = 4.9766 RON
1 USD = 4.5135 RON
1 GBP = 5.9447 RON
1 XAU = 385.6265 RON
1 AED = 1.2288 RON
1 AUD = 3.0880 RON
1 BGN = 2.5445 RON
1 BRL = 0.8240 RON
1 CAD = 3.3287 RON
1 CHF = 5.2945 RON
1 CNY = 0.6431 RON
1 CZK = 0.1963 RON
1 DKK = 0.6672 RON
1 EGP = 0.0934 RON
1 HUF = 1.2388 RON
1 INR = 0.0538 RON
1 JPY = 3.0820 RON
1 KRW = 0.3371 RON
1 MDL = 0.2579 RON
1 MXN = 0.2333 RON
1 NOK = 0.4257 RON
1 NZD = 2.7994 RON
1 PLN = 1.1541 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0475 RON
1 SEK = 0.4386 RON
1 TRY = 0.1319 RON
1 UAH = 0.1096 RON
1 XDR = 6.0718 RON
1 ZAR = 0.2587 RON
Publicat la 13 mai 2024
Un cunoscut economist român cu studii în Elveţia a stârnit o adevărată furtună afirmând că, în acest moment, oricine nu reuşeşte să câştige cel puţin 1.500 de euro net este principalul vinovat de acest lucru
Andrei Caramitru este un economist român de top, recunoscut pentru optimismul cu care priveşte economia României, spre deosebire de alţi colegi. Caramitru consideră că din punct de vedere economic România traversează cea mai fastă perioadă din existenţa ei, iar românii beneficiază de oportunităţi la care nimeni nu ar fi putut nici măcar să viseze înainte.
„Dacă tu câştigi mai puţin de 1.500 de euro net - adică mai puţin decât media veniturilor din Bucureşti, mai puţin decât un şofer uber, mai puţin decât chelnerul de la bistroul meu din colţ sau mai puţin decât o filipineză care face curat în oraş la familii - scuze, dar ai probleme…”, şi-a început el postarea.
„Evoluează. Nu te complace în sărăcie!”
În continuare, el a oferit câteva posibile soluţii şi le-a recomandat românilor să nu se complacă în sărăcie.
„Nu ştiu. Există cursuri online de electrician sau sudor. Există joburi - plin de joburi. Evoluează. Nu te complace în sărăcie. Nu e vina nimănui că nu o duci bine - totul e pur şi simplu doar responsabilitatea ta. Atât. Succesul tău sau eşecul tău. Al tău. Atât”, a fost postarea lui Caramitru.
„Ai acces oriunde, fix ca un vestic”
A revenit apoi cu o postare pe aceeaşi temă şi a dezvoltat mai mult subiectul.
„Un om oarecare din România are - acum - cele mai mari oportunităţi pe care le-a avut cineva de la noi vreodată în istorie: poţi studia, lucra şi circula oriunde în Europa. Ai acces oriunde, fix ca un vestic. Ba mai mult - poţi merge oriunde pe glob în afara UE, fără viză sau cu o procedură extrem de simplă să iei viza. Îţi poţi face o firmă imediat şi cu cost mic de tot, care poate activa imediat oriunde în UE. Îţi poţi face reclamă în toată lumea uşor, folosind internetul”, şi-a început el a doua postare.
Şi a continuat cu alte câteva argumente în sprijinul ideii sale.
„Ai acces la toată informaţia lumii, pe gratis, pe net . Mai ai acces şi la AI pe gratis - ca să poţi înţelege si învăţa chiar orice vrei tu. Poţi veni în Bucureşti unde şomajul e 0.5%, salariile sunt bune şi poţi găsi apartamente noi cu cea mai mică chirie din UE. Nu îţi place Bucureşti? Ai de ales dacă vrei să o duci ok - Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Braşov, Oradea etc”; a adăugat Caramitru.
„Dacă viaţa ta nu e bună, nu e vina ocultei”
Nu s-a oprit aici şi a continuat în aceeaşi notă: „Spuneţi-mi voi dacă vreo generaţie de dinainte, vreodată în istorie, a avut mai multe oportunităţi. Nimeni, niciodată, în toată istoria de sute / mii de de ani în ţara asta. De asta mi se pare inacceptabil şi ruşinos pentru tine să te tot plângi, să zbieri frustrat de una sau de alta. Cineva care vrea să muncească şi e deschis la efort şi învăţare nu are cum să nu o ducă foarte ok.”
La finalul postării, el a explicat că fiecare e pe deplin responsabil pentru situaţia bună sau rea în care se află.
„Dacă viaţa ta nu e bună - nu e vina ocultei, reptilienilor, politicienilor. Dacă stai să înjuri pe Ciolacu şi Ciucă ca nu ai salariu mai mare; dacă speri ca Simion, Drulă, Nicuşor sau Barna sau Şoşoacă sau alt mesia o să îţi dea bani în buzunar în plus la salariu cumva prin magie - eşti complet pierdut cu capul! Nimeni nu are ceva cu tine, nimeni nu te fură pe tine, nimeni nu te va salva pe tine. Statul în mare parte e irelevant în ecuaţia vieţii tale. Nu mai suntem în anii 80 când toată lumea lucra la stat , când depindeam toţi de tătuc. Acum statul e slab, da are servicii proaste, dar ai alternativă la privat. Acţiunea e aproape exclusiv în privat. Succesul sau eşecul tău depind doar de acţiunile tale, atât”, a încheiat el.
Citeşte şi: Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiţii americane majore”
Pro şi contra
Reacţiile au fost numeroase şi dintre cele mai diverse. Dacă unii internauţi i-au dat dreptate, alţii l-au acuzat că nu are o percepţie corectă a realităţii.
„Domnule Caramitru, poate nu vă mai faceţi că uitaţi că aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul de stat. Şi vă rog să nu uitaţi nici de faptul că România este un stat capturat de „aristocraţia” bugetară”, a scris cineva.
„Nu doar în România” şi „în toate ţările plăteşti impozit pe salariu”, au fost două replici primite de acesta.
„Viaţa bună nu înseamnă doar un salariu bun. Şi este o prostie să spui că nu trebuie să-ţi pese dacă politicienii fură sau sunt nepricepuţi”, a fost o opinie.
Alţii i-au dat dreptate lui Andrei Caramitru. „Adevărat! Eu sunt muncitor în construcţii şi câştig 1.000 -1.200 de euro în funcţie de ore. Daca aş lucra şi sâmbetele ar mai fi 400 euro în plus şi asta la 10 ore. Şi nu în Bucureşti! În domeniul construcţiilor poţi ajunge şi la 2.000 de euro dacă vrei deplasare! Toate şantierele mari duc lipsă de muncitori calificaţi! Şi se plăteşte bine! Patronii ţepari sunt din ce în ce mai ocoliţi!”, a scris un internaut.
„Exact, mulţi caută scuze” şi „Aveţi dreptate şi multă lume este dezinformată că în România se munceşte pe minim”, i-au dat unii dreptate.
„Aşa este, posibilitătile sunt multe şi atractive, niciodată nu au avut românii atâtea şanse de a se realiza. Problema este la ei, trebuie să-şi dorească şi să vadă oportunitătile. Nimic nu cade din cer, orice realizare necesită muncă multă, voinţă şi poate şi un dram de noroc. Faptul că am intrat în UE a fost cea mai bună oportunitate”, a dezvoltat altcineva subiectul.
Evident, nu au lipsit nici vocile mai critice. „Atâta timp cât sistemul va fi piramidal, adică acelaşi ca înainte de '90, Preşedinte - Parlament, Prim-ministru, preşedinţi consilii judeţene şi prefecţi, fără de a căror ştire nu mişcă niciun fir, nici măcar primarii care sunt doar paiaţe, nu ne vom compara cu Occidentul!”, a intervenit altul.
„Precis! Doar că, după tot efortul, şcoală, muncă serioasă, te trezesti că vine băiatul/ fata/ mătuşa lui tăticu' şi ia jobul ăla bine plătit. Să ne uităm la calitatea conducătorilor de instituţii de stat şi companii şi la încrengăturile dintre ei. În rest, mesaj super motivator să se ducă tinerii serioşi şi pregătiţi unde văd cu ochii”, a fost altă abordare.
Au existat şi voci care au nuanţat totul, parţial dându-i dreptate, iar parţial contrazicându-l. „Ai dreptate parţial. Prezinţi unele aspecte de normalitate ca membri UE ca un succes de parcă am fi privilegiaţi faţă de alţi cetăţeni ai UE. Uiţi însă particularităţile din România care fac să scârbească cetăţenii - peste 65% din veniturile obţinute (impozit, TVA, CASS) se întorc la stat şi nu primesc nimic din partea acestuia - educaţie, servicii medicale, apărare etc. Şi arunci apare întrebarea - de ce să nu obţin venituri similare în alt stat UE unde mi se reţine mai puţin şi chiar beneficiez de aceste servicii din partea statului ca să pot recunoaşte Contractul social menţionat de Rousseau acum vreo 200 şi ceva de ani . Adică revenim la dictonul latin «Ubi bene, Ibi patria» . Când vom avea asta in România nu mai avem emigraţie a românilor ci imigraţie”.
CINE E ANDREI CARAMITRU
Cu studii în Elveţia, în domeniul finanţelor, la prestigioasa universitate din Geneva, Andrei Caramitru şi-a început cariera în Geneva, ca asociat în cadrul băncii elveţiene UBS. Ulterior, el a lucrat timp de 16 ani pentru McKinsey, una dintre cele mai influente companii de consultanţă în management strategic din lume, iar apoi la firma de consultanţă Boston Consulting Group. Economist de top, Andrei Caramitru a fost o perioadă consilierul lui Dan Barna, fost preşedinte al USR.
'Relativ'
2024-05-14 13:54:48
'...spune dl care a plecat spre oportunitățile din Elveția. Evident, când te întorci în România, ți se deschide graiul de a da lecții de 2 bani pentru cei ce au rămas aici. Mai recapitulați ce înseamnă rușinea de a apărea în public, că vă faceți de tot râsul. Doamne ajută! Păstrați-vă luciditatea.'
'Willy'
2024-05-13 10:43:34
'Are dreptate, unde e controversa? Poate la PSD ca aia vor oameni prosti si saraci sa ii manipuleze electoral cum vor ei. In tara asta daca te plangi ca ai salariu mic inseamna ca esti prost de bubui. Nu iti ajung banii? Recalifica-te, muta-tee la alta firma. Sau intra in politica, iata si la usere e oportunitate, din lipitori de afise si badante s-a trezit vice si altele. '
'Gladiator'
2024-05-13 08:41:36
'Nu sunt tot timpul de acord cu el, dar aici are destul de multa dreptate. Traim cea ma fasta perioada din istoria tarii - nu neaparat 100% meritul nostru - ceea ce inseamna ca oportunitatile sunt nenumarate. Cand lumea se plange ca sunt taxele mari sa inteleaga ca si cei cu salarii mari platesc taxe mari, chiar mai mari de fapt. Iar daca atunci cand trebuie sa mergi la scoala ai avut altceva mai prost de facut, timpul nu este neaparat pierdut, iar daca vrei sa muncesti si sa nu fi un pomanagiu acest lucru este posibil. Daca nu la noi, macar in alta parte.'
'Costea Ion '
2024-05-13 05:12:40
'Chiar nu-ți vine să crezi ce de oameni capabili și deștepți are țara noastră. Și, în ciuda acestui fapt, totul merge din rău în mai rău. Chiar nu pot să-mi explic. Voi puteți?'
Avionul Wizz Air care era programat să decoleze duminică, 12 mai, de pe Aeroportul Braşov cu destinaţia Dortmund a avut o problemă tehnică din cauza impactului, la aterizare, cu una sau mai multe[...]
2024-05-13 citeste mai multPSD vrea să crească salariul minim la 3.700 de lei de la 1 iulie, liberalii şi patronii nu vor, deoarece s-ar produce un dezechilibru al economiei. Consiliul Tripartit se întruneşte săptămâna[...]
2024-05-13 citeste mai multVând casă Lunca Mărcuş – Covasna, suprafaţă totală 2200 mp. 0755/759.222 ; 0754/377.702.
2024-10-08 citeste mai multÎnchiriez casă 500 mp pentru spaţiu de depozitare sau spaţiu comercial 1300 Euro negociabil – str. Morii nr.43. 0756/674.931; 0734/843.924.
2024-10-08 citeste mai multCompania COMPREST S.A. Braşov angajează LUCRĂTORI pentru activitatea de Salubrizare, astfel: - Muncitori necalificaţi (Lucrători pentru activitatea de salubrizare stradală şi încărcători) -[...]
2024-10-08 citeste mai mult
'Arin'
2024-05-14 19:42:34
'Gândire de șobolan comunist. Individul nu este capabil să crească o scrofa cu 5 purcei.. '