Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 21:55

Controversa sarmalelor

Autor:

Publicat la 24 iulie 2019

Corina Creţu susţine că reţeta românească de sarmale datează din timpul dacilor şi romanilor. Mircea Dinescu: „Bate câmpii”

Controversa sarmalelor

Într-o carte de bucate, publicată sub egida Uniunii Europene, fostul comisar Corina Creţu prezintă o reţetă românească de sarmale, despre care spune că ar data din perioada dacilor. „Unii spun că reţeta datează încă din timpul Regatului Dacic, alţii spun că e de pe vremea Imperiului Roman, iar unii cred că reţeta are origini evreieşti. Nici nu-i de mirare că micuţele sarmale au atât de multe origini, de vreme ce România zilelor noastre este rezultatul mai multor influenţe: dacice, latine, slave”, a scris Corina Creţu.
„Eu am studiat cărţi de bucate vechi, sigur că cele româneşti sunt de pe la 1848, francezii aveau cu 300 de ani înainte. Ideea de sarma, nu ţine câtuşi de puţin de daci, nu aveau timp dacii să facă sarmale, eu nu am auzit să fi fost mari crescători de varză. Mai ales că ei stăteau în zona aceea mai muntoasă, la Sarmisegetuza nu creşte varza. Ei însă beau vin, la mahmureală poate că le-ar fi fost necesară nişte zeamă de varză. Sarmaua ţine de Balcani, fiindcă toate ţările balcanice, nu este o coincidenţă asta, şi turcii, şi sârbii, şi bulgarii, şi românii, au sarma. Diferenţa dintre sarmalele româneşti şi celelalte e următoarea: nici unul dintre ei nu folosesc vin, cum foloseau boierii noştri şi cum mânca şi Mihail Sadoveanu, sarmale de porc amestecate cu gâscă şi cu puţin viţel, fierte în vin. Turcii folosesc îndeosebi carne de oaie şi nu au nici o legătură cu sarmalele noastre. Grecii fac unele cu orez şi unele cu brânză, bulgarii la fel, am mâncat, nu aveau nici o legătură cu sarmalele noastre şi sârbii la fel. A existat o infuenţă a ocupaţiei turceşti 500 de ani, turcii au stat şi peste bulgari, şi peste sârbi, şi peste români", a declarat Mircea Dinescu, un fin cunoscător al gastronomiei româneşti, pentru B1 TV, rugat să comenteze „reţeta” Corinei Creţu.
„Asta cu dacii... bate câmpii. Ştiţi de ce bate câmpii? L-am auzit pe unul spunând: «Domnule, noi facem pâine cu cartofi cum făceau dacii». Săracul era un primar dintr-o comună. Cam aşa şi doamna asta. Dacii nu au mâncat niciodată nici roşii şi nici cartofi, că a trebuit să meargă Columb în America după 1.000 de ani de la naşterea dacilor”, a mai spus acesta. Cuvântul „sarma” provine din limba turcă şi înseamnă „a înveli ceva într-o frunză”.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie