Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 18:26

Contorizarea apei, noile reguli pentru Braşov

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 28 sepembrie 2015

Regulamentul pentru contractele individuale la apă va fi aprobat până la jumătatea lunii viitoare, iar braşovenii care locuiesc la bloc vor avea două soluţii pentru a-şi contoriza consumul: fie introduc reţele noi pe casa scării, pe modelul de la gaz, fie montează în fiecare apartament contoare moderne de înaltă precizie care pot fi citite de la distanţă

Contorizarea apei, noile reguli pentru Braşov
Braşovenii vor scăpa cât de curând de scandalurile care se iscă între vecini în ceea ce priveşte repartizarea consumurilor la apa potabilă ţinând cont de aşa-zisele pierderi care apar între indicele arătat de contorul de branşament montat la intrarea în bloc şi suma indicilor de la apometrele din fiecare apartament. Primarul Braşovului, George Scripcaru, a avut o discuţie cu conducerea Companiei Apa în vederea separării consumului de apă pentru fiecare locatar, ţinând cont că legislaţia în domeniu s-a modificat vara aceasta, astfel că nu mai există o barieră legislativă în ceea ce priveşte contorizarea individuală dintr-un condominiu unde sunt mai multe locuinţe. 
Astfel, Legea 224 din 15 iulie 2015 (care a intrat în vigoare în data de 2 august), care modifică Legea 241/2006, a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare, reglementează modalitatea de contractare individuală a serviciului de alimentare cu apă. „Sunt considerate utilizatori individuali ai serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi persoanele fizice sau juridice din imobile tip condominiu care au executat, pe cheltuiala lor, branşamente proprii de apă potabilă, în amonte de contorul de branşament al condominiului. Noţiunea de amonte corespunde sensului de curgere a apei în instalaţii, dinspre operator spre utilizator”, se precizează în noul act normativ. 
 
Coloane noi de apă sau „contoare inteligente”
Separarea la apă se face ca şi în cazul altor utilităţi, pe cheltuiala beneficiarului şi există două variante, după cum a explicat primarul George Scripcaru. „Prima variantă este pe sistemul de separare existent în cazul gazului metan, respectiv introducerea pe scară a unor reţele noi din care să plece conducte pentru fiecare apartament şi pe care să fie montate contoare. Cea de-a doua variantă presupune montarea unor noi contoare cu radio-emiţător în locul actualelor apometre pe care le are fiecare braşovean în casă. Această soluţie este mai simplă, fiindcă nu presupune reţele noi, dar se vor monta doar contoare agreate de Compania Apa Braşov şi va fi acelaşi tip de contor pentru fiecare apartament din respectivul imobil. Practic, cei de la Apa vor putea citi ceasurile de la distanţă, fără a fi nevoie să intre în casa fiecărui beneficiar”, a explicat primarul.
 
Ce trebuie să faci pentru a te contoriza individual
Pentru a se putea implementa acest sistem de contorizare, primul pas va fi făcut până în data de 15 octombrie 2015, când, în conformitate cu legislaţia în domeniu, Regulamentul în acest sens creionat de către operatorul de apă va fi aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare în domeniul Apei a Judeţului Braşov. ţinând cont că acest tip de contorizare nu este obligatorie, ci rămâne la latitudinea beneficiarilor dacă o vor face sau nu, locatarii trebuie să se întrunească în Adunarea generală a Asociaţiei de Proprietari şi să stabilească de comun acord ce tip contorizare aleg: cea pe modelul de la gaz sau cea cu „contoare inteligente”, iar apoi să rezilieze contractul existent la apă. Prima variantă de contorizare este recomandată în cazul în imobilelor mai vechi, unde şi conductele de alimentare sunt îmbătrânite şi creează probleme. În acest caz se montează o reţea nouă, numai că este o operaţiune destul de costisitoare care necesită şi proiectare, în funcţie de specificul fiecărui imobil în parte. În schimb, pentru a se putea face separarea la apă, toţi locatarii trebuie să fie de acord cu acest lucru şi cu tipul de contorizare ales, deoarece Legea 224 specifică faptul că în cazul apometrelor care pot fi citite de la distanţă, diferenţa dintre indicele de pe ceasul de branşament al blocului şi suma indicilor apometrelor de la fiecare apartament în parte (dacă vor exista astfel de diferenţe) va fi împărţită în mod egal între toţi beneficiarii şi va fi trecută pe factura fiecărui client. 
 
Rău-platnicii puşi la „respect”
„Contorizarea individuală este un drept al cetăţeanului, iar separarea se va face doar la solicitarea acestuia şi pe cheltuiala lui. După ce se va aproba Regulamentul de contorizare individuală, se va putea implementa proiectul. Fiecare braşovean va avea astfel factura lui pe care o va plăti la Compania Apa şi practic Asociaţia de Proprietari nu va mai avea treabă cu taxarea apei. Pe factură a fi trecut consumul real în conformitate cu ceasul fiecăruia, la care se vor adăuga pierderile, dacă există”, a precizat George Scripcaru. Contorizarea individuală este foarte benefică mai ales în cazul blocurilor unde sunt rău-platnici şi unde din cauza unui datornic întreg blocul riscă să rămână fără apă. 
În cazul separării pe verticală pe modelul de la gaz, celui care nu a plătit la termen i se va închide robinetul, iar în cazul celor cu contoare în casă, factura va avea titlu executoriu, iar operatorul de apă îl va acţiona în instanţă pe datornic, fiindcă este destul de greu ca operatorii de la apă să intre pe o proprietate privată.
 
Se rezolvă şi problemele de la casă
Urmează ca reprezentanţii Companiei Apa să prezinte şi nişte costuri estimate pentru cele două tipuri de contorizare individuală, dar şi să desemneze firmele autorizate să facă separări la apă, dar şi ce tipuri de contoare se vor accepta, acestea urmând să fie de o înaltă precizie.
Totodată, şi braşovenii care locuiesc în case în care sunt mai multe apartamente se vor putea contoriza individual. Soluţia este mai simplă faţă de bloc: în căminul unde există ceasul de branşament se vor monta ceasuri pentru fiecare apartament sau ceasurile vor fi montate în subsol, astfel încât apometrele să poată fi citite de către angajaţii de la Apa.
 
Foto: Primăria Braşov
 
 
+2 -1

Comentarii

Schuller

2016-03-03 08:54:44


Compania APA au schimbat apometrele in tot orasul motivand ca DN-ul vechilorile contoare (cara aveau aceeasi dimensiune cu reteaua blocului)nu se justifica. La dn. de 100 mm a conductei s-a intercalat un contor de apa de dn. 50 mm si din aceasata cauza diferentele de apa au facut explozie. Lucru ce s-a intamplat la toate blocurile. Precizez ca atat la contorul de bransament cat si contoarele din casa au aceeasi clasa de precizie. Am luat masuri ca toti locatarii sa citeasca in aceeasi zi cu citirea apometrului principal. Citirile se fac cu doua zecimale, au fost toate contoarele de apartament verificate metrologic, s-au facut verificari in apartamente dar, pierdrile au ramas acleasi. Intrecalarea in retea de 100mm a unui contor de 50 mm da eroare de citire inregistreaza mai mult decat in realitate. Si toti tacem din gura, eu cosidre ca APA a gasit metoda pentru a castiga pe urma consumatorilor. Cei dela APA daca vor sa ma combata sa monteze la loc apometru de 100 m. daca apar tot diferente mari imi cer scuze. Pna nu fac aceasta demonstratie noi consideram frauda.

Mircea

2015-10-10 18:41:46


Contorizarea individuala facuta in oricare din cele doua metode nu REZOLVA problema de fond:DIFERENTELE dintre cele doua masuratori. Acestea nu ar trebui sa existe.Logic, ar trebui sa nu se mai ia in calcul alte citiri decat cele DE PE CONTORUL INDIVIDUAL (asa cum se face in cazul gazului metan).si MERGAND PE ACEEASI LOGICA, acolo unde nu exista diferente, sau acestea sunt create de momentul in care s-a facut citirea,ar trebui SA SE IA IN CALCUL CITIREA PERSONALA RAPORTATA de fiecare proprietar la Regia APA, urmand ca o data sau de doua ori pe an sa se faca regularizarile ( citirile se pot face de cineva desemnat de Asociatie si se pot trimite de catre administrator sau de presedinte la Regia Apa, sub forma de tabel, sau pot fi facute de reprezentantul RA Apa).Oricum, trebuia de mult sa se treaca la contracte individuale ( raman la opinia ca si actualele contoare pot face citirile exacte).NU CRED CA ESTE NEVOIE DE ALTE INVESTITII in noi trasee sau ceasuri ultraperformante.Este de ajuns o MAI BUNA ORGANIZARE.In privinta PRETULUI APEI, acesta TREBUIE SA REVINA LA NORMAL. Suntem orasul cu cele mai multe izvoare de apa si cu pretul cel mai mare la aceasta utilitate.

Draco

2015-10-09 17:26:34


"Tare de tot"... ce sa intelegem?! 1. Magaria in care beneficiarul suporta tot se continua si in cazul apei. 2. Alta MAGARIE este cea in care beneficiarul suporta tot dar nu poate alege el firma autorizata care sa execute lucrarea, Compania Apa desemneaza firma, mai bine zis mafiotul care plateste cel mai bun comision. 3. Pierderi vor fi si dupa "marea" contorizare, nu pentru ca ceasurile (apometrele) sunt proaste ci pentru ca acele contoare de bransament sunt masluite de aceeasi Companie Apa care tot ea face si verificarea metrologica. Concluzie... suporti cheltuieli de montaj, suporti pierderi si nu ai dreptul sa alegi... DESPRE ASTA VORBIM... NOI PLATIM SI ALTII FAC BURTA MARE.

HANS

2015-09-29 17:37:53


mai intai sa reduca pretul apei la media nationala. sau calca pe urmele celor din bucuresti care maresc pretul pentru profitul oprescului?brasovul este printre singurele orase mari din tara care au de la natura o apa care nu trebuie uzinata foarte mult , asa cum se intampla in orasele de ses si totusi costul apei estecel mai mare. sau promarul vrea sa fie si el oprescu la beciul domnesc?

Cristi

2015-09-29 10:46:33


Cristian, oamenii nu platesc pierderile de pe reteaua publica, doar pierderile din blocul lor. Ce se pierde pana la intrarea apei in bloc este treaba companiei APA, locatarii fiind obligati sa plateasca doar pentru pierderile survenite pe conductele care duc apa din beci spre fiecare apartament in parte. Conducte care sunt in proprietatea locatarilor, deci este responsabilitatea locatarilor sa le repare daca doresc sa nu aiba pierderi. Nu are nici o datorie compania APA sa ne repare conductele de pe casa scarii...

Gabi

2015-09-29 02:03:22


Aproape toate asociatiile de propietari, au un fond de rulment strans de la locatari. Rolul lui este de a inlesni achitarea utilitatilor, chiar si cele datorate de persoane rau platnice. Asociatia are dreptul sa actioneze in judecata in numele propietarilor pe rau platnici, legea permitand aplicarea de penalitati chiar. Intrebarea mea este: Daca in momentul asta exista ( intro majoritate covarsitoare) acel fond de rulment si blocul nu ramane fara apa, de ce sa mai investim in alte apometre ? Cu toate ca dupa instalarea lor locatarii sunt nevoiti sa plateasca si diferentele de apa dintre ceasul principal si cel individual ( exact ca si in prezent)! Pentru ce investitia asta din partea noastra? Daca tot trebuie sa platim diferente? Oamenii , asociatiile au gasit solutii ca sa poata achita la timp factura de apa ( acel fond de rulment), compania apa nu poate sa gaseasca solutii pentru eliminarea pierderilor sau suportarea lor???

rizescu

2015-09-28 13:30:48


Buna masura luata de gospodarul orasului

BARBESCU

2015-09-28 10:09:46


DE APRECIAT. MAI BINE MAI TIRZIU DECIT NICIODATA. ASTEPTAM RELATII MAI LA OBIECT

Cristian

2015-09-28 06:11:25


Dnu.Scripcareu oameni trebuie sa plateasca numai ceace consuma nu si piererile din retea,La bani platiti pe metru cub de apa unul din cele mai scumpe Compania Apa sa faca bine sa elimine pierderile din retea sau sa le suporte Compania Apa, terminati cu acest sistem comunist sa suporet toti consumatori neglijentele altora.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie