banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9773 RON

1 USD = 4.3756 RON

1 GBP = 5.7940 RON

1 XAU = 467.2986 RON

1 AED = 1.1913 RON

1 AUD = 2.7801 RON

1 BGN = 2.5448 RON

1 BRL = 0.7458 RON

1 CAD = 3.1510 RON

1 CHF = 5.3554 RON

1 CNY = 0.5997 RON

1 CZK = 0.1988 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0856 RON

1 HUF = 1.2211 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0674 RON

1 KRW = 0.3087 RON

1 MDL = 0.2542 RON

1 MXN = 0.2195 RON

1 NOK = 0.4153 RON

1 NZD = 2.5934 RON

1 PLN = 1.1597 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0531 RON

1 SEK = 0.4498 RON

1 TRY = 0.1139 RON

1 UAH = 0.1057 RON

1 XDR = 5.9305 RON

1 ZAR = 0.2319 RON

Editia 8404 - 22 apr 20:33

Continuă „războiul civil” din Compania Apa Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 februarie 2025

Directorul provizoriu Daniel Gligoraş îi acuză pe preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Cocoş, dar şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, că vor să preia conducerea companiei

Continuă „războiul civil” din Compania Apa Braşov

Conflictul directorului interimar al Companiei Apa Braşov, Daniel Gligoraş, cu Consiliul de Administraţie este departe de a fi încheiat. Gligoraş este director provizoriu, mandatul lui de cinci luni urmează să se încheie în 4 martie, iar în opinia lui, decizia Consiliului de Administraţie de a nu-i prelungi cu două luni interimatul, în condiţiile în care nu a fost stabilit un director prin concurs, este ilegală.
„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109 (privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, n.r.) prevede că mandatul directorului provizoriu este de 5 luni, cu posibilitate de prelungire de 2 luni. Contractul nu se poate prelungi dacă se constată starea de incompatibilitate, decesul, este numit un director prin concurs sau în alte cazuri întemeiate şi justificate. Legea nu permite numirea unui alt director interimar, ci prelungirea contractului celui stabilit iniţial sau numirea unui director stabilit prin concurs. În aceste condiţii, consider decizia Consiliului de Administraţie de a nu mai prelungi contractul ca fiind ilegală. Eu le-am solicitat de mai multe ori să îmi prezinte referatul justificativ”, a declarat Gligoraş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Totodată, el a adins şi subiectul „clauzei de demitere abuzivă”, despre care a spus că este o formă de protecţie aplicată de toţi directorii care au contract de mandat. De altfel, el a menţionat că o astfel de clauză a avut şi directorul anterior al Companiei Apa, care, în cazul unei demiteri abuzive, urma să beneficieze de plata indemnizaţiei până la finalul mandatului.  „Contractul de mandat a fost semnat cu preşedintele Consiliului de Administraţie de atunci, Teodor Sava. Cu el am negociat şi clauza de demitere abuzivă în cuantum de 400.000 de euro”, a argumentat Gligoraş,

Planuri „ascunse”?
În cadrul aceleiaşi conferinţe, Daniel Gligoraş l-a acuzat pe preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Cocoş, dar şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, că vor să preia conducerea companiei.
Ba mai mult, el i-a acuzat pe cei doi că vor să falimenteze compania. „Vor să aducă această companie în faliment? Când a fost primar al Predealului, Liviu Cocoş a delegat alimentarea cu apă şi canalizarea Companiei Raja din Constanţa, nu Companiei Apa Braşov (...) De ce nu au fost intersaţi de activitatea Companiei Apa (se referea la Todorică şi Cocoş, n.r.)? Ca sa vândă compania către Raja Constanţa? Conform legislaţiei, dacă o companie ajunge la faliment, este vândută”, a declarat Cocoş.

Liviu Cocoş: „Dacă cineva spune că un membru al Consiliului de Administraţie poate falimenta o companie, e o prostie”
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Cocoş, ne-a declarat că „această companie are 9 acţionari. Eu sunt membru în Consiliul de Administraţie. A spune că un membru poate falimenta o companie e o prostie. Eu am candidat pentru Consiliul de Administraţie pentru a reconstrui, nu pentru a falimenta”.
Totodată, Liviu Cocoş a menţionat că Gligoraş nu a respectat contractul de mandat, iar „Consiliul de Administraţie poate dispune demiterea directorului interimar în orice moment. Consiliul de Administraţie a ajuns la concluzia că nu merită să i se prelungească mandatul cu două luni”.
Totodată, preşedintele Consiliului de Administraţie a mai spus că indemnizaţia lui Daniel Gligoraş nu a fost stabilită conform legislaţiei intrate în vigoare în cursul anului trecut. „El şi-a plătit lunar sumele aferente indicatorilor de performanţă. Anul trecut, înainte ca el să devină director, legislaţia a fost modificată în sensul că aceste sume nu se plătesc lunar, ci anual, după evaluare. Contractul lui Gligoraş nu a fost avizat de Consiliul de Administraţie. De asemenea, clauza de demitere abuzivă nu putea fi inclusă în cazul unui interimar”
, a continuat Liviu Cocoş.   
Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Şerban Todorică nu a putut fi contactat pentru obţinerea unui punct de vedere.

„Prima de murături”, prevăzută în Contractul colectiv de muncă
În timpul conferinţei de presă a fost discutat şi subiectul „primei de murături”, directorul provizoriu menţionând că aceasta este prevăzută în Contractul colectiv de muncă: „Prin Contractul colectiv de muncă sunt stabilite trei prime: una de Paşte, una de Crăciun şi una care se acordă toamna, cea despre care se spune că este «prima de murături». Din ce am văzut, a fost vorba de sume de 2.000 de lei”, a spus Gligoraş.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Companiei Apa, Alina Bălătescu, a spus că sumele sunt mult mai mici. „O spun în calitate de beneficiar al acestei prime, denumită impropriu «primă de murături». În cele mai multe situaţii a fost vorba de 600 de lei. Anul trecut a fost o excepţie, fiind undeva la 1.200 de lei”, a declarat aceasta.

+3 -8

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie