Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.7792 RON

1 GBP = 5.8884 RON

1 XAU = 422.7614 RON

1 AED = 1.3011 RON

1 AUD = 2.9949 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8043 RON

1 CAD = 3.3209 RON

1 CHF = 5.2704 RON

1 CNY = 0.6558 RON

1 CZK = 0.1979 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0950 RON

1 HUF = 1.2126 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0564 RON

1 KRW = 0.3326 RON

1 MDL = 0.2567 RON

1 MXN = 0.2337 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7042 RON

1 PLN = 1.1800 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0482 RON

1 SEK = 0.4337 RON

1 TRY = 0.1341 RON

1 UAH = 0.1138 RON

1 XDR = 6.2314 RON

1 ZAR = 0.2574 RON

Editia 8345 - 24 ian 13:22

Consumul zilnic de roşii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 15 iulie 2024

Consumul zilnic de roşii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială

Roşiile sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, precum licopen, vitamina C şi vitamina E, iar consumul regulat poate fi benefic pentru reducerea hipertensiunii arteriale, arată un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Este vorba de un studiu care evaluează dacă consumul de roşii este asociat cu tensiunea arterială sistolică şi diastolică şi riscul de hipertensiune arterială. A fost realizat în cadrul studiului PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) care a implicat 7.056 de participanţi (82,5% hipertensivi). De asemenea, au fost cuprinşi în program şi 1.097 de participanţi fără hipertensiune arterială, concluzia fiind că la aceştia consumul de roşii a scăzut riscul de a deveni hipertensivi.
Consumul de roşii a fost măsurat folosind un chestionar validat privind frecvenţa alimentelor şi clasificat în patru grupe: cel mai scăzut (<44 g), intermediar (44–82 g), intermediar superior (82–110 g) şi cel mai mare (>110 g).
„Roşiile şi produsele pe bază de roşii sunt componente importante şi pot juca un rol favorabil în prevenirea şi gestionarea hipertensiunii arteriale, reducând în principal DBP la participanţii cu TA crescută şi TAS şi DBP la participanţii cu hipertensiune arterială de gradul 1. Consumul zilnic > 110 g/zi (aproximativ echivalent cu o roşie de dimensiuni mari) este, de asemenea, asociat cu o reducere cu 36% a riscului de hipertensiune arterială”, arată studiul citat.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional