Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 19:46

Consiliul Local Braşov va avea o „oglindă”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 iulie 2021

Primăria Braşov are în plan să înfiinţeze un Consiliu Local al Elevilor

Consiliul Local Braşov va avea o „oglindă”

Începută în mandatul trecut, colaborarea Primăriei Braşov cu UNICEF - având ca obiect îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de creşe – va continua şi în anii următori. Astfel, vineri, 23 iulie, primarul Braşovului, Allen Coliban, a semnat cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, „Memorandumul de înţelegere între Municipiul Braşov şi Reprezentanţa UNICEF în România privind participarea Municipiului Braşov la Iniţiativa Localităţi Prietene ale Copiilor”. Acest memorandum este o componentă a parteneriatului în vederea implementării proiectului „Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, parteneriat aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 324/2021.
Conform documentului, Braşovul are 3 ani la dispoziţie să implementeze măsurile şi procedurile necesare pentru a primi această titulatură.
După semnarea protocolului, primarul Braşovului a anunţat că obiectivul principal al proiectului este de a implica elevii şi tinerii în luarea deciziilor, astfel încât deciziile pe care municipalitatea le va lua să se facă şi în interesul acestor categorii de vârstă.
„Este foarte important să devenim, totodată, un oraş prietenos pentru copiii noştri şi mă bucură faptul că un partener de talia UNICEF-ului este alături de noi în acest proiect, pentru a ne transfera, a ne ajuta, a ne oferi consultanţă în diverse măsuri, pentru a implementa un astfel de obiectiv. Faptul că astăzi am semnat acest memorandum este un prim pas în direcţia deschiderii administraţiei locale către decizii participative şi pentru copii, şi ne propunem ca împreună cu UNICEF să alcătuim acel Consiliu al Copiilor, ales pe baze democratice, pe care să îl avem alături de noi în deciziile pe care le vom lua pentru oraş şi pentru viitorul comun”, a declarat primarul după semnarea protocolului.



Braşovul, prima localitate din România „prietenă a copiilor”
O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraş, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului, aşa cum sunt exprimate în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Principiile care ghidează iniţiativa sunt interesul superior al copilului, demnitate, participare şi apartenenţă, viaţă şi supravieţuire, nediscriminare şi echitate, transparenţă şi responsabilitate, interdependenţă şi indivizibilitate.
„Iniţiativa localităţilor prietenoase cu copilul este pusă în practică de mulţi ani, încă din anii '90, şi până acum mii de oraşe, oraşe şi comune au făcut parte din această iniţiativă, s-au străduit să promoveze drepturile copiilor prin administraţia locală. Pentru România. Braşov este printre primele oraşe care se alătură acestei iniţiative”, a precizat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Braşovenii se vor obişnui de mici cu votul
Viceprimarul Flavia Boghiu, cea care reprezintă municipalitatea în cadrul acestui parteneriat, a prezentat şi câteva propuneri cu privire la modul în care Primăria şi Direcţia de Asistenţă Socială vor să implice copii şi tinerii în luarea deciziilor ce vizează dezvoltarea oraşului.
„Împreună cu Inspectoratul Şcolar şi unităţile de învăţământ din Braşov ne propunem să înfiinţăm un Consiliu Local al elevilor, în oglindă la Consiliul Local, în care fiecare şcoală să aibă un reprezentant. Chiar vom propune ca la nivelul fiecărei şcoli să se organizeze alegeri, astfel încât elevii vor învăţa şi ei ce înseamnă procesul electoral. Acest Consiliu Local al elevilor va fi un organ consultativ al primarului, care va analiza proiectele de hotărâre relevante, înainte ca acestea să ajungă pe ordinea de zi. Ei vor putea participa, în cazul anumitor proiecte, şi la discuţiile din comisii. În cazul proiectelor importante pentru copii şi tineri, preşedintele acestui consiliu va putea fi invitat să ia cuvântul în plenul Consiliului Local, pentru a îşi putea prezenta punctul de vedere cu privire la proiectul HCL care vizează, această categorie de vârstă. Şi ei vor funcţiona pe comisii, dar adaptate nevoilor lor. Vor fi invitaţi la şedinţele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, atunci când se discută proiecte relevante pentru ei. Vor putea fi consultaţi când se analizează proiectele de bugetare participativă. Nu în ultimul rând, înainte de a fi prezentat proiectul de buget în plenul Consiliului Local, acest consiliu al elevilor va analiza lista de investiţii şi alocările de cheltuieli pentru categoriile relevante pentru cei de vârsta lor, cum ar fi: educaţie, sănătate, mobilitate sau sport”, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.
În următoarele luni, conform memorandumului, specialiştii UNICEF vor sprijini autorităţile locale în realizarea acestui obiectiv de implicare a copiilor şi tinerilor în luarea deciziilor.
Un al doilea obiectiv al acestui parteneriat, dintre municipalitate şi UNICEF, este construirea unui centru de incluziune socială pentru copiii vulnerabili.

Sărbătoare pentru copii cu nevoi speciale
După semnarea memorandumului de colaborare, autorităţile locale i-au invitat pe reprezentanţii UNICEF să participe la evenimentul „Tânăr sau piticot, vă arăt că şi eu pot!”, organizat de Direcţia de Asistenţă Socială Braşov în parteriat cu Oaki Junior, la care au participat copii cu dizabilităţi şi copii aflaţi în situaţii vulnerabile din comunitatea braşoveană.
În cadrul acestui eveniment copiii s-au bucurat de activităţi interactive -  dans, mini-golf, şotron, frisbee, croquet, vânătoare de comori şi ateliere de pictură, de îndemânare, desene pe asfalt - dar şi de jocurile clasice ale vârstei.

+2 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie