Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:27

Confirmare de la ADR Centru: Râşnovul şi Făgăraşul vor primi banii ceruţi de la UE pentru reabilitarea cetăţilor

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 aprilie 2017

Contractele de finanţare vor fi semnate în prima parte a lunii mai, finanţarea totală atrasă fiind de 8,5 milioane de euro

Confirmare de la ADR Centru: Râşnovul şi Făgăraşul vor primi banii ceruţi de la UE pentru reabilitarea cetăţilor

Agenţia de Dezvoltare Regională  (ADR) Centru a aprobat cererile de finanţare pentru lucrările de reabilitare cetăţilor de la Râşnov şi Făgăraş. Pentru ambele obiective, banii europeni sunt acordaţi prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 5.1, iar contractele de finanţare vor fi semnate, cel mai probabil, în prima parte a lunii mai. Potrivit ghidului de finanţare, pentru aceste proiecte, de la bugetele celor două localităţi va fi achitată doar cofinanţarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor.
Primăriile Râşnov şi Făgăraş sunt singurele din judeţul Braşov care au depus cereri de finanţare pentru reabilitarea unor monumente istorice prin Axa 5.1 din POR 2014 – 2020.

Concurenţă mare pentru fondurile europene
Potrivit lui Liviu Butnariu (foto), viceprimar cu atribuţii de primar la Râşnov, dosarul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov - Incinta de Vest - şi crearea infrastructurii conexe” a obţinut 84 de puncte din 100 posibile. „Pentru a obţine finanţări nerambursabile prin această axă au fost depuse la Agenţia Regională Centru peste 30 de proiecte din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu şi, având în vedere scorul primit, am obţinut finanţarea”, a afirmat viceprimarul Râşnovului. Acesta a afirmat că, până la aprobare, dosarul a fost evaluat în mai multe etape: „Proiectul a trecut de evaluarea tehnică şi financiară, dar şi de vizita în teren, prin care s-a verificat dacă situaţia de la faţa locului corespunde cu documentaţia depusă la ADR Centru. Au participat cinci specialişti, dintre care trei experţi externi independenţi de ADR, unul care a verificat proiectul din punct de vedere tehnic, unul care a văzut dacă se respectă toate reglementările privind monumentele istorice, iar altul care a verificat latura financiară. În urma vizitei în teren, specialiştii nu au avut nicio observaţie, apreciind că totul este în regulă”. De altfel, acest lucru este dovedit de punctajul obţinut pentru acest proiect.
„Dacă monumentul era inclus în patrimoniul mondial UNESCO, mai obţineam 5 puncte. De asemenea, în situaţia în care era finalizată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Zonei Meropolitane Braşov - document strategic în care sunt cuprinse proiectele de dezvoltare din localităţile membre, printre care şi Râşnovul - am mai fi obţinut încă 5 puncte. Practic, 10 puncte le-am pierdut din cauze independente de noi”, a explicat viceprimarul. El a mai spus că alte patru puncte se puteau obţine dacă era realizat proiectul tehnic pe cheltuiala autorităţilor locale: „Elaborarea proiectului tehnic este pe lista cheltuielilor eligibile, astfel că acesta va fi întocmit după semnarea contractului de finanţare”, a mai spus Butnariu.
Finanţarea pentru acest proiect, în sumă exactă de 3.689.848 de euro, potrivit cererii de finanţare (16.346.027 RON, echivalentul în lei).

Vor fi refăcute „gurile de lup” de la Râşnov
Proiectul are în vedere incinta de sus a fortificaţiei, care are o valoare istorică importantă, având în vedere că acolo se poate regăsi imaginea unui târg fortificat din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, dar pot fi identificate şi elemente specifice secolului al XIV-lea.
În primă fază, vor fi desfiinţate toate construcţiile ilegale realizate de constructorul italian în perioada 2000-2006, după care se va trece la consolidarea porţiunilor degradate de-a lungul secolelor. Totodată, în funcţie de starea actuală, vor fi reconstruite total sau parţial  Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular, dar vor fi reconstruite şi două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului armelor. De asemenea, vor fi refăcute elementele de tâmplărie.
Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. Pentru intervenţiile  la ziduri se vor utiliza doar materiale tradiţionale.
După ce şi aceste lucrări vor fi terminate, se va trece la cea de-a treia etapă, cea de modernizare, care presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare, precum şi instalarea unor sisteme de încălzire în încăperi. În exterior se vor realiza amenajări peisagistice, căi de acces şi rampe.
Totodată, prin acest proiect se vor fi amenajate spaţii muzeale şi mai multe ateliere meşteşugăreşti. În urma implementării acestui proiect, Liviu Butnariu a precizat că „Cetatea Râşnov va fi introdusă 100% în circuitul turistic, cu un impact pozitiv atât pentru Râşnov, cât şi pentru judeţul Braşov şi Regiunea Centru. Proiectul va permite deschiderea unui muzeu al cetăţii, dar şi extinderea infrastructurii  necesare organizării evenimentelor culturale care se desfăşoară în fiecare an la Râşnov. În cetate se vor desfăşura reconstituiri istorice, scene de living history (reproducerea vieţii cotidiene din anumite perioade istorice), ateliere de meşteşuguri istorice”.

Cetatea Făgăraşului se „întoarce în timp”
Acceptată pentru finanţare a fost şi cererea depusă de Municipiul Făgăraş, primarul Gheorghe Sucaciu (foto), afirmând că documentul oficial de la ADR Centru a fost primit săptămâna trecută. „În termen de 30 de zile de la primirea deciziei, urmează să semnăm contractul de finanţare. Ulterior, vom începe etapa de implementare”, a afirmat precizat Sucaciu.  
Conform documentaţiei depuse la ADR, valoarea totală a proiectului este de 4,9 milioane de euro, banii urmând a fi utilizaţi, printre altele, pentru realizarea a două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord), dar şi pentru intervenţii la şanţul de apărare (îndepărtarea valului de pământ de lângă ziduri astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva). De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. Totodată, vor fi amenajate şi mai multe spaţii interioare. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura diverse activităţi, astfel încât turiştii să „ia contact” cu viaţa cotidiană din urmă cu mai multe secole.
În momentul de faţă, Cetatea de la Făgăraş, este considerată una dintre cele mai bine conservate din Europa.




 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie