Curs BNR

1 EUR = 4.9692 RON

1 USD = 4.5468 RON

1 GBP = 5.9059 RON

1 XAU = 360.6045 RON

1 AED = 1.2379 RON

1 AUD = 3.0623 RON

1 BGN = 2.5407 RON

1 BRL = 0.8281 RON

1 CAD = 3.3251 RON

1 CHF = 5.1433 RON

1 CNY = 0.6264 RON

1 CZK = 0.1966 RON

1 DKK = 0.6661 RON

1 EGP = 0.0942 RON

1 HUF = 1.2739 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 2.9063 RON

1 KRW = 0.3287 RON

1 MDL = 0.2566 RON

1 MXN = 0.2569 RON

1 NOK = 0.4232 RON

1 NZD = 2.7600 RON

1 PLN = 1.1558 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0516 RON

1 SEK = 0.4308 RON

1 TRY = 0.1376 RON

1 UAH = 0.1098 RON

1 XDR = 6.0432 RON

1 ZAR = 0.2493 RON

Editia 8224 - 19 iul 00:30

„Condamnaţi” la naştere?

Autor: Radu COLŢEA; Iulian CUIBAR

Publicat la 17 februarie 2020

Cei doi gemeni din Apaţa, născuţi prematur şi într-o familie cu grave probleme economice

„Condamnaţi” la naştere?

Cei doi gemeni de la Apaţa, un băieţel şi o fetiţă, care au murit zilele trecute păreau a fi „condamnaţi” de la naştere. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Braşov, care au prezentat vineri mai multe detalii referitoare la acest caz.
Copii au decedat la vârsta de două luni şi jumătate, după ce au fost internaţi şi la spitalul braşovean, din cauza unor afecţiuni respiratorii. Reprezentanţii spitalului spun că „fiecare deces pune un semn de întrebare”, dar că cei doi copii „au fost externaţi atunci când medicii lor curanţi au constatat că sunt bine”.
„Băieţelul a avut probleme cu şapte zile înainte de a se prezenta la spital şi a fost tratat de mamă cum a considerat dânsa. Au fost externaţi conform recomandărilor în vigoare, cu stare generală bună şi cu recomandări personalizate, conform vârstei: ser fiziologic, picături de vitamica C, tratament contra anemiei la medicul de familie, să fie feriţi de frig”, a declarat dr. Oana Falup Pecurariu, medic pediatru.
Aceasta a mai precizat că este prematur să fie comentată cauza decesului micuţilor şi că acesta va fi elucidat în urma rezultatelor de la medicină legală.
Totuşi, medicii consideră că un aspect important l-ar putea reprezenta faptul că cei doi au fost născuţi prematur, la 8 luni. La naştere, băiatul a avut 1,7 kg, iar fata  1,6 kg. „La un loc, ei aveau aproape greutatea unui copil normal. La start, prematuritatea este o problemă foarte gravă. La fel ca modul de  a se apăra faţă de «agresiunile» din mediul social. Practic, orice i-ar fi putut da peste cap”, a explicat dr. Liviu Muntean, director medical al instituţiei, care a precizat că la deces, fetiţa avea 3,9 kg, aducă greutatea unui nou născut.
 
Într-o cameră, 4 familii
El a fost completat de medicul pediatru Oana Falup Pecurariu, care a precizat că „nici condiţiile sociale nu sunt cele mai potrivite pentru a creşte în siguranţă cei doi copii în ceea ce priveşte ceea ce ne-am dori cu toţii să fie condiţii de sănătate. Într-o singură încăpere, locuiau patru familii. Practic, în cameră, pe lângă cei doi copii mai erau încă opt persoane. Exista riscul de îmbolnăvire şi reîmbolnăvire foarte mare”.
Ba mai mult, ea amintit că în ţara noastră este un context epidemiologic special şi este recomandată vaccinarea  copiilor cu vârsta mai mică de 6 luni. „De asemenea, este recomandată folosirea apei şi a săpunului. În această zonă nu există apă curentă, iar alimentarea se făcea de la o fântână”, a continuat ea.  
Medicul a precizat că în timpul sarcinii, mama nu a mers la medic, iar după ce a născut la Maternitatea Braşov, cei doi micuţi au stat o lună internaţi.

„Starea lor poate fi afectată de absolut orice”
Potrivit medicului Oana Falup Pecurariu, băieţelul a fost internat cu insuficienţă respiratorie severă şi pneumonie. „În cazul băieţelului, debutul acestei simptomatologii a  avut loc cu 7 zile înainte de a se prezenta la spital şi a fost tratat de către mamă cu ceea ce a considerat ea că este necesar. În perioada spitalizării, a primit tratament conform protocoalelor şi a fost externat cu recomandări. În ceea ce priveşte fetiţa ea a fost internată în 10 februarie, tot cu patologie respiratorie.  În cazul ambilor copii, la externare, starea lor generală era bună. La externare, ambii copii au primit recomandări personalizate”, a declarat medicul.
Băieţelul a decedat după câteva zile de la externare. De altfel, imediat după acest eveniment, fetiţa a fost adusă, din nou, la Spitalul de Copii Braşov, unde a decedat după câteva ore de la internare, având o stare foarte gravă.

Anchetă socială deschisă chiar de la prima internare
De la momentul primei internări, a fost demarată o anchetă socială. Din cauza condiţiilor precare în care locuiau cei doi copii a fost sesizată Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Braşov. Reinternarea fetiţei s-a făcut în urma intervenţiei Poliţiei ”, a continuat ea.
Pe de altă parte, Muntean a spus că cei doi micuţi nu au putut să fie ţinuţi mai mult, fiind externaţi când medicii curanţi au considerat că starea lor este bună. De asemenea, el a mai spus că trebuie luat în calcul şi faptul că cei doi micuţi erau născuţi prematur. „Starea lor poate fi afectată de absolut orice”, a explicat Muntean.
 Oana Falup Pecurariu  precizat că în această perioadă Institutul Naţional de Medicină Legală face o anchetă, prin care încercă să stabilească exact cauza decesului lor.

Ce spun bunicii
Bunica celor doi bebeluşi gemeni le-a povestit jurnaliştilor de la Antena 1 ce s-a întâmplat la spital cu copiii şi apoi acasă, după externare. Ea susţine că medicii i-au spus clar că bebeluşii sunt sănătoşi şi că nu mai au probleme, urmând să ia un tratament cu vitamine, acasă. „Am mers cu mămica lor, eu le-am dus. Când m-am dus după ei, pe data de 11, am externat bebeluşul şi chiar şi pe fetiţă, a spus aşa doctora. Am întrebat-o de ce îi ţine oxigenul la gură, a zis că aşa trebuie. Am zis foarte bine dacă trebuie aşa. Injecţia de ce i-o mai băgaţi în picioruţ? A spus că e ultimul medicament. Doamna doctoră, dacă cumva copilul nu se simte bine, vă rog frumos, nu mi-l daţi acasă. Eu nu vreau să am probleme pentru că eu nu mă pot descurca şi nu ştiu ce să-i dau. Şi atunci a spus doamna doctor, doamna Lingurar, dacă eu îţi dau copilul bolnav, eu răspund. Ţi-l dau cu încredere, copilul e sănătos. Deci, atât a fost. Pe data de 11, când l-am adus acasă, mi-a trăit o zi. O zi ne-a trăit. Să-ţi mai vezi bebeluşii în casă o zi. O noapte o trăit. Şi dimineaţă când ne-am trezit a fost primul băiatul mort, apoi a zis că trebuie să ducem şi fata la un control, să vadă dacă are acelaşi simptome cum a avut bebeluşul. Când a dus fata, i-a spus mamei că fata se simte foarte bine, nu are nicio problemă. Cum a putut să zica aşa, pentru că atunci când am primit telefonul a zis a murit fetiţa. Cum e posibil aşa ceva, că e sănătoasă? Amândoi copiii au fost internaţi în spital, amândoi externaţi sănătoşi, că nu are nicio problemă, aşa au zis. Dar când l-am adus pe copil acasă, era total schimbat. Nu mai era la fel când l-am dus, băiatul. Era galben spre vânăt la faţă, vânăt pe la ochi. Fata a fost bine. Mi-au spus că sunt bine, că nu ni i-ar fi dat bolnavi acasă”, a declarat bunica copiilor.
Și bunicul copiilor susţine acelaşi lucru. „Au fost internaţi în spital, i-a dat înapoi, au spus că sunt sănătoşi. A trăit o zi. Băiatul l-am găsit decedat. Am dus şi fetiţa, numai la un control. Apoi au sunat că a murit şi fetiţa, la spital şi îi spuseseră că e sănătoasă. I-am dus la spital, au zis că sunt răciţi, nu ştiu ce au scris doctorii pe foile alea. În spital băiatul a stat 11 zile şi fata vreo patru zile şi apoi i-a dat acasă că sunt sănătoşi”, a declarat bunicul.

Care ar putea fi cauza morţii
Cei doi bebeluşi gemeni, în vârstă de două luni şi jumătate, au decedat joi, 13 februarie, la o distanţă de câteva ore, după ce au fost spitalizaţi, potrivit IPJ Braşov, în perioada 2 - 11 februarie, O anchetă a fost deschisă în acest caz, şi la Spitalul de Copii, şi la Poliţie, fiind aşteptate rezultatele autopsiei. Surse medicale spun însă că ar putea fi vorba despre insuficienţă cardiacă şi pneumonie.

UPDATE: De ce au murit gemenii din Apaţa? Azi a fost făcut public certificatul medico-legal 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie