Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7265 - 07 aug 00:55

Comisia pentru votul diasporei, percepută diferit de parlamentarii USR şi ai PNL

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 24 iunie 2019

Gabriel Andronache (PNL): „Un plan machiavelic al guvernării PSD - ALDE”. Tudor Benga (USR): înfiinţarea comisiei este benefică

Comisia pentru votul diasporei, percepută diferit de parlamentarii USR şi ai PNL

După ce, în 26 mai, românii de peste graniţă u stat şi 10 ore la coadă pentru a vota, parlamentarii români au înfiinţat o comisie specială pentru soluţionarea votului în diaspora, care ar trebui să pună la punct un cadru legal prin care să fie rezolvată această problemă.
Constituirea comisiei este percepută diferit de parlamentarii braşoveni. Deputatul liberal Gabriel Andronache (PNL) consideră că, prin înfiinţarea acestei comisii, partidele aflate la guvernare încearcă să „îngroape problema”.  În schimb, deputatul Tudor Benga (USR) acordă acestei comisii prezumţia de bunăvoinţă, sperând că parlamentarii vor pregăti o iniţiativă legislativă care să poată fi aplicată la alegerile prezidenţiale din acest an.
Astfel, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Gabriel Andronache a amintit că PNL a fost primul partid politic din România care, încă din anul 2014, a depus o propunere legislativă referitoare la votul prin corespondenţă, „Şi atunci, în cazul votului prin corespondenţă, ca şi  acum, în cazul votului electronic, mulţi au spus că este o utopie. În 2015 a fost adoptat votul prin corespondenţă, iar în 2016 el a fost aplicat. A avut o utilizare moderată din cauza lipsei de informare a cetăţenilor cu privire la posibilitatea utilizării acestuia. PNL este primul partid politic din România care a depus în Parlament, în 2018, o propunere legislativă privind votul electronic”, a declarat Andronache. În ceea ce priveşte comisia recent constituită, el  a afirmat că „înfiinţarea Comisiei Parlamentare Speciale pentru modificarea legilor electorale constituie o metodă de tergiversare a adoptării reglementării menţionate mai sus, aceasta aflându-se deja în dezbaterea forului decizional, Camera Deputaţilor”. Totodată, el a adăugat că „am acceptat să facem parte din comisie tocmai pentru a nu permite aplicarea planului machiavelic al PSD-ALDE de a îngropa în această structură orice modificare a reglementărilor legale aflate în vigoare în materie electorală, deoarece termenul pe care îl are comisia e a elabora o propunere este de 6 luni”.

„Va fi nevoie de convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare”
Pe de altă parte, deputatul Tudor Benga (USR) consideră benefică înfiinţarea acestei comisii. „Rămâne de văzut dacă, prin înfiinţarea acestei comisii, se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei sau dacă nu este decât o nouă modalitate de tărăgănare a  lucrurilor. Parlamentarii USR sunt pregătiţi să lucreze la foc continuu pentru a pregăti un cadru legal care să le permită sutelor de mii de români care vor să îşi exprime votul în diaspora să poată să o facă, fără să stea 10 ore la cozi infernale”, a precizat Tudor Benga, în cadrul unei conferinţe de presă. Deputatul a precizat că în timpul primei şedinţe ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, comisia a stabilit ca până în data de 5 iulie să pregătească o propunere legislativă privind votul din diaspora. „Prima întâlnire a fost una mai degrabă organizatorică, în care am convocat toate instituţiile abilitate în 24 iunie, la o nouă şedinţă. Cu siguranţă că, pentru adoptarea actului normativ va fi nevoie de convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare”, a mai spus Benga.

Ce măsuri propun cele două partide
Dacă în ceea ce priveşte comisia, cei doi parlamentari au păreri uşor diferite, când se pune problema facilitării votului pentru românii din diaspora, cei doi susţin implementarea aceloraşi măsuri, amintite şi de preşedintele României, Klaus Iohannis: „Preluăm şi susţinem în cadrul comisiei, propunerile prezidenţiale privind introducerea votului anticipat cu 8 zile la ambele tururi de scrutin prezidenţial, stabilirea unor criterii precise pentru multiplicarea secţiilor de votare din străinătate, stabilirea obligaţiei legale de prelungire a programului secţiei până când toţi cetăţenii aflaţi în proximitatea secţiei de votare îi vor exercita dreptul de a alege, extinderea votului prin corespondenţă la toate tipurile de scrutin, inclusiv pentru cetăţenii români cu domiciliul în ţară”.
La rândul său, Tudor Benga a declarat că „în primul rând este vorba de votul anticipat. Se iau în considerare mai multe variante. Din punctul nostru de vedere, va rezolva parţial problema, astfel că este nevoie şi de alte măsuri. Mai exact, este nevoie de extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, apoi şi la cele scrutine. De asemenea, este nevoie de o regândire a secţiilor de votare atât din punct de vedere al organizatorii, inclusiv în cea ce priveşte procedurile specifice,  cât şi al numărului acestor secţii. Statul român spune că este dificil să optimizeze numărul secţiilor de votare, însă este datoria acestuia să facă toate demersurile necesare pentru a avea o evidenţă clară a numărului de români de peste hotare”.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional