Curs BNR

1 EUR = 4.9430 RON

1 USD = 4.7005 RON

1 GBP = 5.7237 RON

1 XAU = 274.3717 RON

1 AED = 1.2797 RON

1 AUD = 3.2317 RON

1 BGN = 2.5273 RON

1 BRL = 0.8923 RON

1 CAD = 3.6495 RON

1 CHF = 4.9319 RON

1 CNY = 0.7018 RON

1 CZK = 0.1998 RON

1 DKK = 0.6644 RON

1 EGP = 0.2496 RON

1 HUF = 1.2478 RON

1 INR = 0.0595 RON

1 JPY = 3.4468 RON

1 KRW = 0.3620 RON

1 MDL = 0.2440 RON

1 MXN = 0.2332 RON

1 NOK = 0.4789 RON

1 NZD = 2.9230 RON

1 PLN = 1.0556 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0907 RON

1 SEK = 0.4625 RON

1 TRY = 0.2816 RON

1 UAH = 0.1592 RON

1 XDR = 6.2655 RON

1 ZAR = 0.2915 RON

Editia 7727 - 01 iul 08:51

Comisia Parcul Natural Braşovia şi-a început activitatea cu o dispută. De ce nu are administratorul fondului forestier al municipiului drept de vot

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 martie 2021

Comisia Parcul Natural Braşovia şi-a început activitatea cu o dispută. De ce nu are administratorul fondului forestier al municipiului drept de vot

Primăria Braşov a anunţat că, miercuri, 24 martie, a avut loc prima şedinţă de lucru a Comisiei mixte tehnice pentru Înfiinţarea Ariei Protejate (Parcul Natural) Braşovia (CMTIAPB).
Pentru început, Mihai Orleanu, unul dintre iniţiatori, a făcut o prezentare a proiectului Parcul Natural Braşovia ce a inclus încadrarea proiectului în obiectivele de dezvoltare durabilă - cu precădere a obiectivelor, a fazelor de implementare ale proiectului, încadrării acestuia faţă de strategiile de dezvoltare ecoturistică şi dezvoltare durabilă a UAT. De asemenea, a fost prezentată o analiză SWOT, dar şi un model de dezvoltare durabilă - Parcul Naţional Pădurea Bavareză.
La rândul său, Florin Stoican a vorbit despre etapele de îndeplinit în procesul de înfiinţare a parcului natural şi a prezentat reţeaua naţională de arii protejate, ţintele UE asupra ariilor protejate până în 2030, parcurile naturale, legislaţia şi instituţiile responsabile pentru ariile protejate, sectoarele ce se pot dezvolta datorită proiectului (educaţie, sănătate, turism).
Din comisie fac parte 13 persoane, respectiv trei membri ai societăţii civile, trei consilieri locali, trei persoane din Executivul Primăriei (numite prin dispoziţie de primar) şi patru iniţiatori. De asemenea, un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt are statutul de invitat permanent, iar conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, acesta nu are drept de vot.

Argumentul primarului: cu regia se poate discuta pe cale instituţională
De altfel, faptul că Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt nu are un reprezentant în Comisie a fost discutat şi în Consiliul Local Braşov, după o interpelare verbală, adresată de consilierul local PSD, Alexandra Crivineanu. Primarul a declarat că Legislativul local a aprobat componenţa comisiei. Totuşi, trebuie menţionat că, întrebat la un moment dat de ce în Comisie nu a fost cooptat un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor, edilul a spus că acesta va fi desemnat dintre cei trei reprezentanţi ai aparatului de aparatului de specialitate ai Primăriei, lucru care, însă nu s-a  mai întâmplat.
Ieri, în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov, primarul a justificat prin faptul că în această comisie „este foarte greu să acomodăm toate solicitările. Am primit foarte multe CV-uri sau solicitări. Cred că, dincolo de componenţa acestei comisii, există loc pentru dialog instituţional, atât Regia Pădurilor Kronstadt, cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, cu Garda de Mediu, cu Agenţia Naţională pentru Arii Protejate. Toate acestea sunt instituţii. Rolul comisiei este să creeze dialog instituţional şi să poarte acest dialog în procesul de fundamentare şi de propunere a parcului natural”, a declarat primarul.
Pe de altă parte,  Alexandra Crivineanu l-a întrebat pe primar dacă, în comisie, regia are drept de vot, mai ales că, a menţionat, ea, aceasta are în administrare fondul forestier al municipiului Braşov, conform legii. „Drept de vot în cadrul unei comisii au membrii acesteia”, a răspuns primarul. Alesul local a revenit cu întrebarea, iar Allen Coliban a spus: „V-am răspuns!”.
După ce, în dialog a intervenit preşedintele de şedinţă, Alexandru Roşu, Alexandra Crivineanu a declarat că va solicita şi un răspuns în scris.

Cine are drept de vot
- 3 reprezentanţi ai societăţii civile: Erika Stanciu (fost secretar de stat, membru PLUS), Ioana Duică, Cătălin Cantor;
- 3 consilieri locali: Cezar Crican (USR - PLUS), Pamela Diaconu (PNL) şi Raluca Stancu (PSD);
- 3 membri numiţi prin dispoziţie de primar: Anca Sauciuc (compartimentul de mediu din Primăria Braşov), Andra Neagoe (Serviciul Amenajarea Teritoriului şi Gestiune Date Urbane), Cosmin Rădoi  (Direcţia Tehnologie Informaţională şi Servicii Electronice, specialist GIS);
- 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia”: Mihai Orleanu (membru USR), consilierul judeţean Silviu Ivan-Nunvailer (membru USR), Spiridon Marian (membru USR), Florin Stoican;
- un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, cu statut de invitat permanent: nu a fost nominalizat.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional