banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9773 RON

1 USD = 4.3756 RON

1 GBP = 5.7940 RON

1 XAU = 467.2986 RON

1 AED = 1.1913 RON

1 AUD = 2.7801 RON

1 BGN = 2.5448 RON

1 BRL = 0.7458 RON

1 CAD = 3.1510 RON

1 CHF = 5.3554 RON

1 CNY = 0.5997 RON

1 CZK = 0.1988 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0856 RON

1 HUF = 1.2211 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0674 RON

1 KRW = 0.3087 RON

1 MDL = 0.2542 RON

1 MXN = 0.2195 RON

1 NOK = 0.4153 RON

1 NZD = 2.5934 RON

1 PLN = 1.1597 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0531 RON

1 SEK = 0.4498 RON

1 TRY = 0.1139 RON

1 UAH = 0.1057 RON

1 XDR = 5.9305 RON

1 ZAR = 0.2319 RON

Editia 8404 - 17 apr 18:57

Coliva – 7 lei la morţi, 22 de lei la fiţe sub Tâmpa

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 14 februarie 2025

Coliva – 7 lei la morţi, 22 de lei la fiţe sub Tâmpa

Coliva este un desert cu o istorie de cel puţin o mie de ani şi este un preparat cu semnificaţie religioasă, folosit în cadrul ceremonialurilor ortodoxe, însă farmecul său constă în gustul delicios şi modul atent în care este pregătită. Un restaurant din Braşov, situat sub Tâmpa, a inclus recent în meniu la capitolul desert şi coliva românească. Managerii restaurantului au spus pentru ziarul Click că păhărelul de colivă cu bomboană fondantă la interior are mare succes, iar clienţii se înghesuie să-l comande, în ciuda preţului destul de piperat. Astfel, o cupă plină ochi cu colivă delicioasă costă nu mai puţin de 22 de lei. Pe Olx, tot din Braşov, sunt oferte de livrat colivă la 7 lei paharul.
Coliva cu bomboane fondante nu reprezintă o noutate. Elena Ceauşescu, soţia fostului dictator Nicolae Ceauşescu, prefera să mănânce colivă ca desert şi avea o reţetă preferată. Ea orna coliva cu bomboane fondante. „Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a precizat Suzana Andreiaş, menajera familiei Ceauşescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, conform Historia.


 

+3 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie