Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.3853 RON

1 GBP = 5.8544 RON

1 XAU = 253.3079 RON

1 AED = 1.1939 RON

1 AUD = 3.1350 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7817 RON

1 CAD = 3.4429 RON

1 CHF = 4.7366 RON

1 CNY = 0.6872 RON

1 CZK = 0.1925 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2792 RON

1 HUF = 1.3432 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.8663 RON

1 KRW = 0.3683 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.1995 RON

1 NOK = 0.4827 RON

1 NZD = 2.9949 RON

1 PLN = 1.0536 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0585 RON

1 SEK = 0.4799 RON

1 TRY = 0.3462 RON

1 UAH = 0.1614 RON

1 XDR = 6.1308 RON

1 ZAR = 0.2719 RON

Editia 7591 - 03 dec 06:45

Coliban, în vizită la cei pe care a vrut să-i închidă

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 17 decembrie 2020

Constatarea de pe teren, la groapa ecologică de gunoi a Braşovului: trebuie să remarc că există rezultate. Mutatul? În 3, 4, 7 ani de zile

Coliban, în vizită la cei pe care a vrut să-i închidă

Allen Coliban a mers ieri, pentru prima dată, în calitate de primar al municipiului Braşov, la Depozitul Ecologic Zonal de deşeuri de lângă Braşov, administrat de Fin-Eco. La depozit a fost şi prefectul judeţului, Cătălin Văsii, dar şi viceprimarul municipiului Braşov, Sebastian Rusu. Principalele teme de discuţie au fost mirosurile din oraş, stadiul de utilizare a Celulei nr. 3, dar şi procedura de avizare privind deschiderea Celulei nr. 4, în care se va depozita după umplerea Celulei nr. 3.
În timpul acestei vizite, a fost prezentat modul în care s-au închis Celulele nr. 1 şi 2, la care s-au realizat lucrări de reconfigurare, impermeabilizare şi a fost instalat un sistem de captare şi ardere a gazului de deşeu prin intermediul unei facle, instalaţie care este proiectată să deservească şase celule (capacitatea totală de depozitare a rampei ecologice). Lucrările au fost terminate încă din vara acestui an, când proiectul de închidere a celor două celule a fost verificat inclusiv de ministrul Mediului din acea perioadă, Costel Alexe.
De asemenea, reprezentanţii Primăriei au declarat că administratorul deşeului a prezentat ieri şi lucrările de configurare a terenului şi sistemul de captare a gazului de deşeu de la Celula nr. 3, dar a anunţat şi faptul că până la jumătatea anului viitor, acest sistem de captare va fi racordat la staţia de ardere, astfel încât mirosul se va reduce la minimum. La această celulă s-au realizat  deja 9 foraje, pe care s-au montat biofiltre pentru degazarea pasivă.  

Concluzia primarului după vizita la depozit
După vizita de ieri, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că „trebuie să remarc, după vizita de astăzi, că presiunea pe care am pus-o cu toţii pe rezolvarea unor probleme istorice la acest depozit de deşeuri a început să dea rezultate. Presiunea aceasta s-a materializat prin instalaţia de ardere, instalaţia de captare a biogazului (inaugurată în iunie, n.r.), şi printr-o promisiune pe care am primit-o că până la jumătatea anului viitor, celulele 1, 2 şi 3 vor fi, toate, conectate la această instalaţie de ardere a gazului, astfel încât toate acele gaze de depozit emise în atmosferă să fie în totalitate tratate şi, astfel, automat va fi rezolvată şi problema mirosurilor. Acesta este angajamentul cel mai important pe care l-am primit astăzi şi care ar trebui să rezolve problema mirosurilor din Braşov într-o măsură foarte mare. Consider că felul în care a fost stabilită locaţia acestui depozit, în anul 2004, când a început să funcţioneze, a lăsat multe probleme, este mult prea aproape de zona locuită, este pe o direcţie nefericită a maselor de aer, şi cred că pe termen mediu trebuie să ne gândim la viitoarea locaţie şi la viitorul depozit. Avem o discuţie deschisă în acest sens cu operatorul gropii, există deschidere spre a identifica aceste soluţii şi spre a face tranziţia de la această locaţie la una viitoare. Nu ştiu dacă asta se va întâmpla în trei ani, în patru ani, în şapte ani de zile, dar asta este direcţia spre care trebuie să mergem“, a declarat primarul Allen Coliban.

Celula nr. 3, pe jumătate plină
Pe de altă parte, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat în timpul acestei vizite a fost verificat şi gradul de umplute al Celulei nr. 3, în care se depun acum deşeurile şi cât timp aceasta va mai putea fi folosită. „Am vrut să vedem şi stadiul în care se află pregătirile pentru deschiderea celulei 4, celulă care are autorizaţie de construcţie şi urmează să primească autorizaţia şi acordul de mediu, în urma dezbaterii care va avea loc în luna ianuarie”, a mai spus Văsii.
De altfel, potrivit documentaţiei de avizare pregătită de Fin-Eco pentru proiectul Celulei nr. 4, în acest moment, Celula nr. 3 este umplută în proporţie de 50%, în aceasta fiind depusă o cantitate de 450.000 metri cubi de deşeuri menajere provenite atât din localităţile arondate, cât si din celulele 1 şi 2, ca urmare a sistematizării acestora în scopul închiderii. Capacitatea proiectată a acestei celule este de 955.245 mc (aproximativ 64.196 t).

Dezbatere publică privind Celula nr. 4, dacă se relaxează măsurile anti-covid
Având în vedere că Celula nr. 3 este umplută în proporţie de peste 50%, Fin-Eco a început de ceva timp pregătirile pentru amenajarea Celulei nr. 4. Astfel, pentru acest proiect a fost obţinut certificatul de urbanism de la Primăria Săcele în 11 februarie 2020. De asemenea, pentru acest proiect,  Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov a emis Decizia etapei de încadrare 182 din 16 octombrie 2020, conform căreia „proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate şi nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apa”.
Conform anunţului administratorului depozitului de deşeuri, în data de 15 ianuarie 2021, începând cu ora 16.00, în situaţia relaxării restricţiilor de natură sanitară impuse de autorităţi, se va organiza o dezbatere publică a raportului privind impactului asupra mediului pentru proiectul „Obţinere autorizaţie de construire Celula nr. 4 – Depozit Ecologic Zonal Braşov”. Evenimentul este programat să se desfăşoare la Centrul de Evenimente Sergiana, de pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 15 din Braşov.

Cum va arăta Celula nr. 4, o investiţie estimată la 10.319.898 lei, inclusiv TVA
Amplasamentul prevăzut pentru realizarea Celulei nr. 4 de depozitare a deşeurilor are o suprafaţă de 2,4 ha, în incinta depozitului ecologic existent, valoarea investiţiei fiind estimată la 10.319.898 lei, inclusiv TVA.
Conform documentaţiei depuse de Fin-Eco la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, excavarea până la adâncimea de aproximativ  21 m sub nivelul actual al terenului, prin eliminarea primului strat de covor vegetal şi a terenului argilos – bolovănos.  De asemenea, această celulă va fi impermeabilizată, pentru a se evita poluările accidentale. Nu în ultimul rând, se va realiza sistem de captare a levigatului (lichidul produs de deşeurile menajere) şi vor fi amenajate 6 puţuri pentru captare a gazului de deşeu.

Viziunea lui Allen Coliban: soluţia pe termen mediu este construirea unui alt depozit
În timpul vizitei de miercuri, primarul Braşovului, Alen Coliban, le-a comunicat reprezentanţilor Fin-Eco viitoarele etape de management al deşeurilor în ceea ce priveşte depozitarea, din punctul său de vedere. Soluţia pe termen mediu este, potrivit primarului, construirea unui alt depozit, care să fie într-o zonă aflată la o distanţă optimă de orice zonă locuită, astfel încât să nu afecteze cetăţenii nici  comunităţile.
De altfel, de mai multe ori, el a declarat că depozitul de lângă Braşov ar trebui să fie închis şi înlocuit cu o altă rampă, departe de zonele locuite. Ulterior, el şi-a nuanţat discursul, spunând că ar trebui să se amenajeze Celula nr. 4, dar în perioada în care aceasta este funcţională, autorităţile ar urma să găsească un amplasament pentru viitorul depozit, dar şi o sursă de finanţare. Acest „pas lateral” a fost făcut de primar în contextul în care Consiliul Judeţean Braşov are termene strânse pentru pregătirea cererii de finanţare în vederea obţinerii de bani europeni pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor la nivelul întregului judeţ, iar o eventuală schimbare a „scenariului” iniţial (în care este luat în calcul actualul depozit) ar fi putut complica extrem de mult situaţia. Finanţarea în joc este de aproximativ 100 de milioane de euro, bani UE.


 
 

+7 -3

Comentarii

'Melos Negros'

2020-12-18 12:43:00


'Știați că în 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia nu au trimis niciun deșeu municipal la gropile ecologice, în timp ce în România aproape toate deșeurile municipale ajung la astfel de gropi? La noi reciclarea e aproape de zero. \nhttps://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20170308IPR65671/deseuri-mai-multa-reciclare-mai-putine-gropi-de-gunoi-si-risipa-alimentara\n'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • La primăvară

  Primele doze de vaccin anti-COVID – aproximativ 10.000 – vor ajunge în România în perioada dintre Crăciun şi Revelion, iar cu acestea va fi imunizat personalul din spitalele[...]

  2020-12-17 citeste mai mult
 • Cei 11 cavaleri ai Braşovului

  Cei 11 cavaleri ai Braşovului

  5 profesori, 5 medici şI 1 istoric, decoraţi de Ziua Naţională a României, de preşedintele Klaus Iohannis

  2021-12-03 citeste mai mult
 • Cu picioarele înainte

  Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că nu va creşte vârsta de pensionare atât timp cât va ocupa această funcţie. „Exclus să cresc vârsta de pensionare atât[...]

  2021-12-03 citeste mai mult
 • „Mi-e milă de ei”

  ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a comentat introducerea certificatului verde la intrarea în biserici. „A condiţiona pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a aşeza certificatul[...]

  2021-12-03 citeste mai mult
 • Plin Ministru

  Plin Ministru

  Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament, cu o majoritate confortabilă: 318 voturi (minimul era 234). 466 de parlamentari au fost prezenţi la vot,  444[...]

  2021-11-26 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional