Curs BNR

1 EUR = 4.9726 RON

1 USD = 4.5313 RON

1 GBP = 5.7463 RON

1 XAU = 296.8710 RON

1 AED = 1.2339 RON

1 AUD = 3.0003 RON

1 BGN = 2.5424 RON

1 BRL = 0.9302 RON

1 CAD = 3.3338 RON

1 CHF = 5.1634 RON

1 CNY = 0.6357 RON

1 CZK = 0.2047 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.1466 RON

1 HUF = 1.3150 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 3.0662 RON

1 KRW = 0.3506 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2641 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1455 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4374 RON

1 TRY = 0.1566 RON

1 UAH = 0.1245 RON

1 XDR = 6.0543 RON

1 ZAR = 0.2445 RON

Editia 8075 - 29 noi 23:41

Coliban: Braşovul e poluat, în România, poluarea este o politică de stat

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 sepembrie 2023

El spune că Primăria va interveni în procesele deschise de cetăţeni împotriva autorităţilor Statului Român

Coliban: Braşovul e poluat, în România, poluarea este o politică de stat

După ce luni, 18 septembrie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov a făcut public raportul de monitorizare a calităţii aerului din zona Triaj a municipiului Braşov, primarul Allen Coliban a organizat marţi, 19 septembrie, o conferinţă de presă în care a anunţat că ia în calcul să dea în judecată instituţiile statului pentru faptul că nu se implică în rezolvarea acestor probleme.

Din 7 zile, în 5 zile ar fi depăşiri
„Măsurătorile desfăşurate în perioada 7-14 septembrie, la solicitarea noastră şi cu facilitarea municipiului, au arătat 14 depăşiri ale valorilor maxime admise la hidrogen sulfurat. Vorbim de valorile medii orare, depăşiri care ajung să fie trei ori mai mari decât pragul dat de lege şi de normative. În total, din 7 zile, în 5 zile sunt astfel de depăşiri. Impactul asupra sănătăţii pe care îl are hidrogenul sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, ameţeli, iritaţii ale tractului respirator. Toate aceste lucruri ar trebui să îngrijoreze şi să alarmeze Direcţia de Sănătate Publică şi, totodată, să conteste studiile de impact asupra sănătăţii pe care operatorul le-a furnizat, în cadrul procesului de autorizare”, a declarat primarul Braşovului, Allen Coliban.
Acesta a mai spus că municipalitatea are în plan „să se alăture demersurilor, inclusiv în instanţă, făcute de cetăţeni, ca intervenienţi în procesele împotriva autorităţilor Statului Român, care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toţi aceşti ani. Vorbim despre o întârziere în aplicarea normelor care ţin de închiderea conformă a celulelor care deja sunt pline, în cazul de faţă, celula numărul 3. Este o situaţie pe care o resimţim şi am resimţit-o puternic în perioada 2018-2020, când nu erau închise celulele 1 şi 2. După ce au fost închise, s-a constatat o diminuare a efectului perceput de populaţie. La ora actuală, Celula numărul 3 este de un an şi nouă luni plină şi neînchisă, cum ar fi trebuit să fie. Aceste demersuri le continuăm şi în partea iniţiativelor oficiale. Am fost invitaţi să ne alăturăm comisiei înfiinţată prin ordin de prefect. Vom fi acolo reprezentând interesul braşovenilor”.

„Autorităţile publice se bazează pe informaţiile şi pe studiile pe care poluatorul le pune la dispoziţia statului”
Totodată, primarul a precizat că, potrivit unei adrese a Ministerului Mediului, din anul 2018, „sursa cea mai probabilă a mirosului o constituie activitatea de depozitare a depăşirilor municipale în cadrul Fin-Eco”. În această situaţie, primarul Allen Coliban a cerut instituţiilor abilitate, respectiv Garda de Mediu - instituţia care are dreptul de control şi sancţiune, Agenţia pentru Protecţia Mediului – instituţia care are atribuţii de autorizare şi monitorizare, dar şi Direcţia de Sănătate Publică – care are atribuţii în protejarea sănătăţii cetăţenilor, să intervină de urgenţă pentru a proteja braşovenii.  
Totodată, edilul a ridicat şi problema legislaţiei: „În România, poluarea este o politică de stat. Cetăţenii au dreptul la un mediu curat şi sănătos, garantat de Constituţie, însă la nivel de autorizare, de fiecare dată, autorităţile publice se bazează pe informaţiile şi pe studiile pe care poluatorul le pune la dispoziţia statului. Statul român nu contestă aceste studii, nu vine cu contra expertiză, nu face determinări care să invalideze aceste studii. Cei care se ocupă de autorizare şi avizare stau liniştiţi pentru că au nişte hârtii cu care se pot acoperi, dar în fapt acoperă lipsa de acţiune. Cred că acest lucru este profund dăunător. Ar trebui schimbat şi la nivel legislativ, dar la nivelul unei comunităţi precum Braşovul se schimbă în primul rând prin atitudine. Este momentul, din partea tuturor autorităţilor statului, să aibă atitudine de protejare a populaţiei în zonă şi nu numai”.
Nu în ultimul rând, reprezentantul municipalităţii a amintit că ar trebui luată în discuţie problema construirii unui nou depozit de deşeuri, departe de municipiul Braşov.  

Celula nr. 3, închisă definitiv în 2028
Închiderea Celulei numărul 3, la care făcea referire primarul Braşovului este una provizorie, ne-au explicat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. „Conform normativelor în vigoare, după sistarea depozitării se realizează, în primă fază, lucrări de închidere provizorie. Ulterior, după această etapă, în termen de 3 – 5 ani se face închiderea definitivă. Pentru cele mai multe dintre lucrări, Fin-Eco a avut ca termen de finalizare luna februarie 2023”, a declarat Ciprian Băncilă, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Conform aceleiaşi surse, în acest moment, potrivit proiectului, la Celula numărul 3 sunt prevăzute 9 puţuri de captare a gazului de deşeu, racordate la instalaţia de ardere. „Alte astfel de conducte urmează să fie realizate la închiderea definitivă, care trebuie finalizată în anul 2028. Până atunci, operatorul economic trebuie să obţină acordul de mediu pentru această investiţie”, a continuat Băncilă.
Pe de altă parte, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Braşov au declarat că numai anul acesta, la Fin-Eco, au fost realizate patru controale, iar al cincilea este în derulare. De asemenea, Garda de Mediu Braşov a anunţat că după ce va fi primit ordinul de prefect privind constituirea comisiei mixte de control care va trebui să identifice sursa mirosurilor din oraş, comisarii de mediu vor verifica toţi agenţii economici din zona în care au fost identificate depăşiri ale concentraţiilor de hidrogen sulfurat. „Rezultatele vor fi anunţate după încheierea controalelor”, ne-au comunicat reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Braşov.

Fin-Eco: facem propriile măsurători, cu laborator independent
Referitor la raportul oficial al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, reprezentanţii Fin-Eco au menţionat că acesta nu indică o sursă a poluării înregistrată de laboratorul mobil, dar şi că această societate efectuează în permanenţă măsurătorile prevăzute de autorizaţia integrată de mediu, acestea neindicând, până în prezent, depăşiri ale limitelor de poluare impuse de autorităţi.
„În data de 7 septembrie au fost efectuate, de către un laborator independent certificat pentru analize de mediu, măsurători asupra calităţii aerului, privind parametrii specifici activităţii, respectiv hidrogen sulfurat, amoniac, monoxid de carbon, dioxid de sulf, metilmercaptan şi miros. Rezultatul acestor măsurători a arătat că parametrii specifici activităţii depozitului de deşeuri se încadrează în limitele admise de legea 104/2011. În prezent, este în curs de elaborare Studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei, ale cărui rezultate vor fi făcute publice la momentul definitivării lui”, se arată într-un comunicat transmis de Fin-Eco.
 
Sub control, de luni
De asemenea, conducerea firmei care deţine depozitul ecologic de deşeuri a anunţat că începând din data de 18 septembrie, Garda Naţională de Mediu a dat startul unei acţiuni de control, pentru verificarea respectării termenelor de îndeplinire a obligaţiilor de mediu stabilite de APM Braşov, la încetarea activităţii de depozitare a deşeurilor pe celula nr. 3 a depozitului. „Rezultatele acestor verificări vor demonstra faptul că Fin-Eco a respectat toate obligaţiile legale impuse în această privinţă.  Având în vedere faptul că, în urma tuturor controalelor efectuate, până în prezent, de organele abilitate, nu au fost constatate nereguli în funcţionarea depozitului de deşeuri, iar măsurătorile independente arată că activitatea Fin-Eco nu a generat depăşiri ale normelor de poluare admise, aşteptăm un punct de vedere oficial al autorităţilor cu atribuţii în domeniu, care să indice sursa poluării înregistrate în raportul APM. Până atunci, ne prezentăm, încă o dată, disponibilitatea de a colabora cu autorităţile de la nivelul municipiului şi judeţului Braşov pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru cetăţeni”, au mai spus reprezentanţii Fin-Eco.

 

Comentarii

'Willy'

2023-09-20 12:46:08


'Brasovul e WC canin.'

'Melos Negros'

2023-09-20 08:35:53


'Ce măsuri a luat primarul Coliban pentru repararea stațiilor de măsurare a calității aerului, să fie reparate, stații care nu mai funcționează de ani de zile?!'

'stercalau'

2023-09-20 07:24:51


'Tot vorbiti si va plingeti de poluarea facuta de alti.Dar de ceea ce facem noi nu avem curaj sa spunem.dimineata ,de cum se face ziua hoarde de ciini ies din apartamente cu sr=tapinii dupa ei ,ciin care se caca si pisa peste tot-trotoare,spatii verzi si care lasa o putaoare in toate cartierele.seara treaba se repeta.asa ca nu mai aruncati mita moarta la altii.'

'Barbu Gh.'

2023-09-20 07:14:13


'Nu mai este mult pînă la anul când vom scăpa de plusericii ăștia.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie