Curs BNR

1 EUR = 4.9184 RON

1 USD = 4.1486 RON

1 GBP = 5.7813 RON

1 XAU = 241.9139 RON

1 AED = 1.1294 RON

1 AUD = 3.0777 RON

1 BGN = 2.5147 RON

1 BRL = 0.7982 RON

1 CAD = 3.3104 RON

1 CHF = 4.5849 RON

1 CNY = 0.6420 RON

1 CZK = 0.1933 RON

1 DKK = 0.6613 RON

1 EGP = 0.2642 RON

1 HUF = 1.3871 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.7998 RON

1 KRW = 0.3629 RON

1 MDL = 0.2314 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4713 RON

1 NZD = 2.9350 RON

1 PLN = 1.0821 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0569 RON

1 SEK = 0.4824 RON

1 TRY = 0.4910 RON

1 UAH = 0.1541 RON

1 XDR = 5.9209 RON

1 ZAR = 0.2906 RON

Editia 7510 - 05 aug 10:59

CMID-ul de lângă Braşov, 60 milioane de euro. La 3 km de orice casă locuită

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 iunie 2021

Locaţia, cea mai mare problemă. Pe listă - Dumbrăviţa, Codlea, Săcele, Vulcan, Râşnov, Feldioara, Teliu, Budila, Tărlungeni, au rămas Prejmer şi Săcele

CMID-ul de lângă Braşov, 60 milioane de euro. La 3 km de orice casă locuită

Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică şi Szenner Zoltan, dar şi  Toaso Imelda, director executiv în cadrul instituţiei (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov), au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, noi detalii legate de Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Judeţul Braşov, accentul fiind pus Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) ce urmează a se construi în vecinătatea Braşovului. Oficial, pentru construirea acestui centru sunt luate în calcul două amplasamente, unul la Prejmer, iar celălalt la Săcele, însă, administraţia judeţeană este înclinată spre varianta Prejmer. Locul în care se va construi central va fi stabilit prin Studiul de fezabilitate pentru SMID, document care este acum în etapa de elaborare şi în care sunt analizate ambele propuneri de amplasament.
Acest centru reprezintă principala investiţie din cadrul SMID, atât din punct de vedere al valorii, cât şi al importanţei. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au anunţat, în premieră, şi valoarea investiţiei: aproximativ 60 milioane de euro.
În total, proiectele din cadrul SMID sunt estimate la aproximativ 114 milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene. Administraţia judeţeană şi-a propus să depună cererea de finanţare în prima parte a anului viitor. Până atunci, trebuie stabilite terenurile pentru investiţii şi finalizat Studiul de fezabilitate pentru SMID.

Cum au fost stabilite propunerile de amplasamente pentru CMID
Până să se ajungă la cele două propuneri de amplasament pentru Centrul de Management Integrat de lângă Braşov, au fost analizate numeroase terenuri din judeţul Braşov. „Iniţial, a fost propus un teren din zona Dumbrăviţa – Codlea. La momentul respectiv se discuta despre un centrul de management şi de un depozit, iar amplasamentul avea avantajul că era în centrul judeţului. Ulterior, având în vedere că în judeţ exista deja un depozit de deşeuri, s-a renunţat la rampă (legea nu-l permitea - n.r.). În aceste condiţii, centrul trebuia să fie la o distanţă mică de actualul de depozit, adică la maxim 30 de kilometri. Au fost analizate mai multe variante şi s-a discutat cu primarii din Dumbrăviţa, Codlea, Săcele, Vulcan, Râşnov, Feldioara, Teliu, Budila, Tărlungeni, Prejmer, pentru a vedea dacă au teren pe care să se poată construi acest centru.  „Pentru această investiţie este nevoie de 16 ha – 18 ha de teren şi nici o primărie nu ne-a comunicat că are disponibil un astfel de teren. Singura autoritate locală care ne-a spus că ar avea un teren a fost Săcele, care ne-a comunicat că are în jur de 4,5 hectare, în vecinătatea actualului depozit”, a declarat Toaso Imelda.

Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate, de acord cu varianta Prejmer
„Conform criteriilor stabilite de consultant, un astfel de centru trebuie să fie la o distanţă mai mare de 1 km de zonele locuite, să nu fie construit în pantă, să nu fie în zona ariilor protejate, să existe un teren de 16 – 18 hectare, să poată fi alimentat de la reţeaua de electricitate sau să nu fie construit într-o zonă mlăştinoasă. Toate aceste criterii au fost luate în calcul în momentul în care au fost analizate posibilele amplasamente”, a explicat Toaso Imelda.

Varianta Prejmer, distanţele faţă de prima casă: 3 km de Prejmer, 3,9 km de Hărman, 3,6 km de Cărpiniş, 5,4 km de Sânpetru şi la 4 km de Tărlungeni
În ceea ce priveşte terenul de pe teritoriul comunei Prejmer, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan a declarat că amplasamentul este la 3 km de Prejmer, la 3,9 km de Hărman, la 3,6 km de Cărpiniş, la 5,4 km de Sânpetru şi la 4 km de cartierul Izvor din Tărlungeni. „De asemenea, terenul propus pentru construirea centrului este la 4,2 km de Biserica Fortificată din Prejmer, la 4,8 km de Biserica Fortificată Hărman şi la 4,5 km de mlaştinile eurotrofe de la Prejmer. În ceea ce priveşte ariile protejate din zonă, Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate a acceptat locaţia”, a continuat acesta.

Varianta Săcele - rază nelocuită de 1 km
Referitor la terenul de la Săcele, Szenner Zoltan a menţionat că este la mai mult de 1 km distanţă de zonele locuite.

De ce se înclină către Prejmer
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au menţionat că atât la Săcele, cât şi la Prejmer, este nevoie de achiziţia de terenuri, iar din acest punct de vedere, Prejmerul este opţiunea mai bună. „La Săcele ar trebui să cumpărăm parcele mici de la mulţi proprietari, iar asta ar însemna un consum mare de timp. În schimb, la Prejmer a fost identificat proprietarul, s-a discutat cu el, iar terenul a fost antamat”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Şerban Todorică.
 
Asigurări din partea Consiliului Judeţean: cetăţenii nu au niciun motiv să se teamă
Tot ieri, reprezentanţii Consiliului Judeţean au reamintit că oamenii nu au nici un motiv să fie îngrijoraţi, pentru că acest centru va fi o fabrică cu spaţii închise, iar deşeurile vor fi procesate imediat ce vor fi descărcate.
Astfel, după ce unii prejmereni s-au declarat îngrijoraţi că ar fi afectate terenurile agricole, Szenner Zoltan a  dat asigurări că acestea nu vor fi contaminate. „Acest centru nu va reprezenta o sursă de poluare a aerului, apei sau solului. Centrul va fi construit pe o platformă betonată, astfel că nu vor fi infiltraţii în sol. De asemenea, procesarea deşeurilor se va face în spaţii închise, inclusiv fermentarea celor care vor genera compost, motiv pentru care nu vor apărea probleme cu mirosurile. Ba mai mult, aerul din interior va fi trecut prin filtre. În ceea ce priveşte apa, aceasta va fi filtrată, iar cea ce ploaie va fi captată”.

Nici păsări, nici şobolani
De asemenea, zona nu va atrage nici păsările, nici rozătoarele, pentru că „deşeurile vor fi în permanenţă în spaţii închise”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  

Cum e cu traficul?
De asemenea, reprezentanţii administraţiei judeţene au dat asigurări că traficul nu va creşte foarte mult prin realizarea unui Centru de Management Integrat la Prejmer. „În urma calculelor, a rezultat că la centru vor ajunge, zilnic, în jur de 60 – 70 de vehicule, arterele de acces fiind DN 11 şi DN 10. Conform studiilor de trafic, pe sectorul Braşov – Chichiş al  DN 11 pe care vor circula maşinile către CMID traficul este de 6.934 vehicule pe zi, iar pe sectorul din DN 10, spre Teliu 4.848 de vehicule pe zi. „Dacă se adaugă 70 de maşini pe zi, impactul este nesemnificativ”, a argumentat Toaso Imelda. Ba mai mult, ea a menţionat că artera de acces către CMID Prejmer ar deveni o variantă ocolitoare pentru comună.
 
Al doilea centru de management integrat al deşeurilor din judeţ se mută de la Făgăraş la Beclean
În Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor Braşov este prevăzut un Centrul de Management Integrat de Deşeurilor şi în zona Făgăraş, însă acesta va fi de mai mici dimensiuni. Pentru construirea acestui centru, Consiliul Judeţean Braşov a identificat un teren pe care îl avea în administrare încă din 2013, când administraţia judeţeană avea în plan să construiască o staţie de sortare şi transfer, cu bani europeni, în ciclul bugetar european 2007 – 2013. Investiţia nu s-a mai realizat, iar la finalul lunii trecute, Consiliul Local Făgăraş a reziliat hotărârea prin care Consiliul Judeţean Braşov a primit în administrare terenul, cu o suprafaţă de 25.000 mp. În aceste condiţii, ieri, Szenner Zoltan a anunţat că a fost luat în calcul un alt amplasament, în comuna Beclean (lângă municipiul Făgăraş).

Rupea - staţie de sortare. Râşnov, Săcele, Codlea, Zărneşti şi Predeal - centre de aport voluntar
Tot în SMID este prevăzută o staţie de sortare la Rupea, pentru care problema terenului este rezolvată, dar şi mai multe centre de aport voluntar, unde să fie duse, printre altele, piese de mobilier sau alte deşeuri voluminoase, dar nepoluante. „În ceea ce priveşte centrele de aport voluntar, ne-au transmis propuneri de amplasamente de la primăriile Râşnov, Săcele, Codlea, Zărneşti şi Predeal. În municipiul Braşov sunt planificate două sau trei astfel de centre, dar încă nu a fost rezolvată problema terenurilor. Dificultatea este că acestea trebuie să fie în zone diametral opuse ale oraşului, iar acum avem discuţii cu reprezentanţii Primăriei Braşov”, a mai declarat Szenner Zoltan. Totuşi, el a menţionat că dacă nu se realizează acum aceste centre nu va fi o problemă foarte mare, pentru că ele vor putea fi amenajate şi în viitor, însă pe cheltuiala autorităţilor locale.

Fiecare braşovean ar putea plăti dacă nu se implementează SMID. 2,2 milioane de lei - factura
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan a avertizat că în cazul în care nu se va realiza Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, braşovenii ar putea plăti facturi mai mari. „Dacă nu va exista Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, va creşte cantitatea de deşeuri, costurile de operare vor fi mai mari.
În anul 2019, pentru neatingerea ţintelor de deviere a deşeurilor de la depozitare, primăriile din judeţul Braşov au plătit suma totală de 2,2 milioane de lei. Acum, sunt doar două localităţi din judeţ care reuşesc să îşi atingă aceste ţinte. În viitor, ţintele de deviere vor fi mai mari, iar dacă nu vor fi atinse, costurile vor creşte, inclusiv pentru cetăţeni”,
a declarat Szenner Zoltan.
La rândul său, Şerban Todorică spus că în cazul în care nu se va implementa SMID, vor plăti toţi cei 600.000 de locuitori ai judeţului: „Acum, dacă cele 2,2 milioane de lei ar fi plătite de cetăţeni, ar rezulta o creştere a facturii cu 4 sau 5 lei de persoană. În acest moment, sumele pentru neatingerea ţintelor de la depozitare sunt plătite de primării”.
De asemenea, Todorică a menţionat că în acest moment sunt doar patru judeţe care nu au un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, respectiv Braşov, Galaţi, Buzău şi Ilfov.

+2 -4

Comentarii

'STROIE LAURA'

2021-06-03 12:38:22


'\"nU INTELEG DE CE NU SE GASESTE UN TEREN CARE SA NU FIE APROAPE DE LOCUINTELE DIN PREJMER, SACELE, HARMAN, TARLUNGENI!!!\nDOMNILOR, CE INSEAMNA 4 KM PENTRU DVS? LA FEL ESTE SI FINECO SI MIROSURILE SUNTE BESTIALE.\nHIDROSALUL DIN PREJMER DEPOZITEAZA GUNOAIELE DIRECT PE PAMANT. MAI ARE PUTIN SI TRECE DE GARDUL INALT DE 4 METRI.\nIN CE LUME TRAITI? VORBE ARUNCATE IN VAND....'

'Suciu Tereza'

2021-06-03 09:03:38


'Sigur noi locuitori comunelor ne vom impune categoric pact USR ca te-ai lasat bani va lăsa pe toți sa va manjiti regret ziua in care v-am votat. '

'cristian'

2021-06-03 08:45:34


'Din Birourile caldute si climatizate nu se vede situatia din teren,din ce in ce mai mult teren agricol dispare dar pe cine intereseaza?'

'Aurel Vlaicu'

2021-06-03 07:36:05


'Multumim de intentie dar la Prejmer-Harman Tarlungeni nu se poate. Ajunge sa ne uitam in Prejmer la instalatia actuala de transfer construita cu fonduri Phare, care prevedea ca toata activitate de transfer va fi in hale inchise, ca nu se vor depozita gunoaie pe teren. Realitatea este insa alta, pe teren sunt munti de gunoaie iar statia construita de curand este acuma propusa spre inchidere datorita deficientelor. Cum sa construiesti asa ceva pe un teren agricol fertil si peste panza freatica din care se alimenteaza cu apa jumatate din Brasov?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional