Curs BNR

1 EUR = 4.9731 RON

1 USD = 4.5843 RON

1 GBP = 5.8128 RON

1 XAU = 299.5965 RON

1 AED = 1.2481 RON

1 AUD = 3.0023 RON

1 BGN = 2.5427 RON

1 BRL = 0.9179 RON

1 CAD = 3.3915 RON

1 CHF = 5.2137 RON

1 CNY = 0.6369 RON

1 CZK = 0.1962 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.1484 RON

1 HUF = 1.2766 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0438 RON

1 KRW = 0.3443 RON

1 MDL = 0.2564 RON

1 MXN = 0.2681 RON

1 NOK = 0.4350 RON

1 NZD = 2.8309 RON

1 PLN = 1.1544 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0497 RON

1 SEK = 0.4454 RON

1 TRY = 0.1473 RON

1 UAH = 0.1194 RON

1 XDR = 6.0890 RON

1 ZAR = 0.2371 RON

Editia 8130 - 27 feb 22:19

Ciocolata la Braşov e deja istorie

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 21 decembrie 2016

Începută în 1921, terminată în 2009 şi prezentată de ieri la muzeu

Ciocolata la Braşov e deja istorie

La început era delicatesă pentru aristocraţi. Mai târziu, a pătruns şi în clasa burgheziei. Astăzi o consumăm la discreţie şi avem şi multe sortimente dintre care să alegem. Specialiştii spun însă că adevărata ciocolată se savurează şi nu trebuie să ne îndopăm cu ea, nici măcar atunci când suntem deprimaţi. O istorie a ciocolatei la Braşov o descoperiţi într-o expoziţie inedită la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, vernisată ieri.



Mărci celebre
La Braşov, ciocolată s-a produs din 1921 până în 2009. Prima Fabrică de Produse Zaharoase Thiess & Seidel a luat însă fiinţă încă din 1891; din ea s-a desprins celebra fabrică Hess, pe care bunicii noştri şi-o mai amintesc încă. Tot în perioada interbelică, la Braşov se deschide şi fabrica Stollwerck, la fel de celebră. În comunism, din 1954 la Braşov vorbim despre fabrica „Dezrobirea” cu două unităţi de producţie, în fapt cele două fabrici existente deja, care au fost luate de comunişti. Între altele, la Dezrobirea” se produceau dulciurile pe care şi noi ni le mai amintim. Este pe scurt o istorie a fabricării ciocolatei, pe care o veţi descoperi în expoziţia deschisă la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului - „Bonbons. Chocolat. Caramels. Istoria ciocolatei la Braşov”.
Până să devină un produs de larg consum, ciocolata a fost un privilegiu al aristocraţiei europene. Şi nu dintotdeauna, căci ciocolata a ajuns în Europa abia din secolul al XVI-lea. „Vorbim de un produs care se aducea peste Ocean, era foarte costisitor să-l cumperi de acolo şi să-l transporţi. În general, boabele de cacao se găseau la farmacişti”, aminteşte Camelia Neagoe (foto), muzeograf Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului. După Revoluţia Franceză, delicatesa ajunge şi în cercurile burgheziei din marile capitale ale lumii occidentale.



Secrete de la cunoscători
În expoziţie, cei interesaţi vor găsi, pe lângă istoria detaliată a fabricării ciocolatei, şi ambalaje ale vechilor tablete produse sub Tâmpa. De asemenea, în expoziţie este şi o secţiune dedicată fabricării ciocolatei în zilele noastre, de un artizan local, care ne-a dezvăluit cum poate fi recunoscută ciocolata de calitate. „În primul şi în primul rând o recunoaşteţi după miros. Luciul este înşelător, pentru că există ciocolată care nu are suficient unt de cacao, dar o puteţi rupe, dacă sar aşchii din ea, mai multe, înseamnă că nu este de calitate. Mirosul poate trăda, pentru necunoscători, dar esenţial este gustul - o ciocolată care are sută la sută unt de cacao are o cremozitate aparte. Are un gust aparte, acel unt de cacao nu poate fi înlocuit de nimic, este cel mai preţios într-o ciocolată”, a explicat Dorian Lungu (foto), patron ciocolaterie. Pentru a simţi gustul unei astfel de delicatese, trebuie să o mirosiţi pe îndelete şi să o savuraţi, fără a o mesteca.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în martie 2017.


 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading