Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:38

Ciobanii şi-au dus oile la protest

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 06 mai 2015

Săcelenii le-au declarat război brănenilor care umblă cu „oaia vopsită”. Îşi fac mutaţii în apartamente din oraşul lor şi le fură, cu legea în mână, păşunile de sub nas

Ciobanii şi-au dus oile la protest
Supăraţi că nu îşi mai permit să câştige licitaţiile organizate pentru păşunile din localitate, mocanii din Săcele s-au dus ieri cu oile la primărie. Peste 300 de mioare au fost adunate în faţa instituţiei şi au rămas acolo timp de mai multe ore. Oamenii spun că alţi ciobani, în special din Bran, îşi fac cărţi de identitate în Săcele şi le iau păşunile pe care îşi păşteau oile din strămoşi. Ca să li se rezolve problema, oamenii cer ca mai întâi să fie organizată o licitaţie la care să participe doar ei, iar apoi, păşunile care vor rămâne să fie scoase la licitaţie pentru cei care au venit din alte localităţi. 
Crescătorii de oi săceleni  acuză diferiţi oieri din Bran, Prejmer sau chiar Câmpina că îşi fac mutaţii legale, dar în acelaşi timp, fictive, doar pentru a beneficia de păşunile din municipiul Săcele. „Dacă sunteţi cu mutaţia aici iar familia şi copiii vă stau în altă localitate şi dormiţi în altă localitate, vă consideraţi localnic aici? Soluţia este să ne dea nouă, la localnici, în funcţie de câte animale avem şi apoi, ce rămâne să scoată la licitaţie”, ne-a spus unul dintre protestatari. „şi-au făcut mutaţii în Săcele, au domiciliul în apartamente, iar când au fost medicii veterinari să vadă turmele, au mers în Bran sau în localităţile din care erau aceşti aşa-zişi «săceleni».  Anii trecuţi, la licitaţia pentru păşunat participau doar oamenii locului, dar acum vin brănenii cu mulţi bani, iar noi nu vom mai avea unde să mergem cu oile”, a adăugat nemulţumit un alt protestatar. 
Un trup de păşune ajunge să se liciteze şi la 50.000 de lei, bani pe care mocanii săceleni nu au de unde să îi scoată şi astfel pierd pajiştile pe care îşi practică meseria de generaţii întregi. „Noi nu solicităm altceva decât păşune! Legile acelea bătrâneşti să fie respectate! Eu locuiesc în Baciu. Baciul şi Turcheşul aveau păşuni în Piatra Mare, era în regulă, iar acum au venit nou-veniţii, care au şi animale multe. Noi suntem mai micuţi, mai mărunţei, ei vin cu miile de oi, au putere financiară, vă daţi seama că la o licitaţie ne mănâncă cu fulgi cu tot”, ni s-a plâns Sorin Şistoian, oier din Baciu. „Noi cerem ca la licitaţie să participe în primul rând «oamenii locului», apoi ceilalţi. Pe lângă preţ, un criteriu de participare ar trebui să fie şi vechimea în localitate”, a concluzionat un alt ciobani venit cu oile în faţa primăriei. „Am discutat şi cu juristul Primăriei, care a precizat că potrivit legislaţiei europene, participanţii la o astfel de licitaţie trebuie să beneficieze de un tratament egal”, a  completat avocatul pe care şi l-au luat ciobanii, Ion Cojocaru. 
 
 
Nici legislaţia nu e clară
Oierii s-au întâlnit şi cu primarul municipiului, Radu Nistor, care a ţinut să sublinieze faptul că legislaţia în acest domeniu nu este deloc clară. „Din punctul de vedere al crescătorilor, soluţia ar fi ca în caietul de sarcini privind această licitaţie, ca şi criteriu, pe lângă preţ, să fie introdusă şi vechimea în localitate. Vom discuta această problemă cu Prefectura şi vom trimite o adresă către Ministerul Agriculturii, prin care vom prezenta situaţia şi vom solicita clarificări privind această problemă. Apoi, în funcţie de acest răspuns, voi convoca o şedinţă de îndată a Consiliului Local, prin care să fie modificat caietul de sarcini al licitaţiei astfel încât această criză să fie rezolvată”, a explicat primarul. 
Reprezentanţii Primăriei au precizat că efectivul total de animale este mult mai mare decât capacitatea de păşunat oferită de suprafaţa de pajişte scoasă la licitaţie. Potrivit Primăriei Săcele, în anul 2014 s-a realizat un „Amenajament pastoral pentru pajiştile proprietatea privată a Municipiului Săcele” în suprafaţă de 1.650,82 de hectare, document aprobat în şedinţa Consiliului Local din 30 ianuarie.
 
 
Care este cea mai bună soluţie?
Nu în ultimul rând, prefectul Mihai Mohaci a precizat că atât cei care stau în Săcele de zeci de ani, cât şi ei care au domiciliul în acest municipiu de câteva luni au drepturi egale. „De asemenea, cei veniţi la Săcele de câteva luni au animalele înscrise în Registrul Naţional Agricol, precum şi în cel local. La Săcele, problema este că sunt câţiva crescători cu foarte multe oi şi vor să utilizeze resursele comunităţii pentru a-şi susţine o afacere, pentru că subvenţiile primite de la APIA sunt destul de mari. Marii crescători nu trebuie să mizeze doar pe «islazul comunal» pentru a-şi susţine afacerile”, a punctat Mohaci. Astăzi, se va organiza o şedinţă de îndată a Consiliului Local, în care se vor analiza două variante de soluţionare a problemei: fie se va merge pe varianta atribuirii directe, conform principiului «proporţionalităţii de jos în sus», fie se va organiza o licitaţie. 
 
 
Nemulţumirile mocnesc din ianuarie
Discuţiile pe tema licitaţiei pentru păşunile din localitate se poartă între autorităţi şi oieri încă din luna ianuarie a acestui an. Primul caiet de sarcini a fost contestat de crescătorii de animale, iar după câteva recomandări din partea Prefecturii judeţului Braşov acesta a fost refăcut. Ordonanţa 34/2013 şi Hotărârea de Guvern 78/2015, care fac referire la organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor sunt interpretative şi ar fi nevoie de precizări clare. Municipalitatea săceleană a luat legătura şi cu Prefectura Judeţului Braşov şi cu Ministerul Agriculturii, care ar putea ajuta la separarea licitaţiilor în cazul celor două categorii de oieri. Primarul municipiului speră să rezolve problema cât mai curând posibil. „Au fost unii din alte localităţi, care de cinci-şase luni de zile - sunt cinci persoane - care şi-au făcut mutaţii pe Săcele cu animale, cu tot. O să convocăm Consiliul Local, pentru a aduce modificări în caietul de sarcini, conform legislaţiei în vigoare, pentru ca licitaţia să se desfăşoare în bune condiţii”, ne-a mai spus ieri  Radu Nistor Florea (foto), primarul Municipiului Săcele. Potrivit mocanilor săceleni, licitaţia ar urma să se desfăşoare pe data de 28 mai, deşi ar fi trebuit realizată în martie, pentru ca de la 1 mai să urce deja cu oile la munte. Până în 15 iunie au termen de depunere a dosarului la APIA, însă, în cazul în care nu se clarifică până atunci problema, crescătorii vor rata subvenţiile. Oamenii spun că nu vor renunţa la proteste şi vor trece chiar la forme radicale, în care ar putea aduce animalele moarte de foame în faţa primăriei. 
 
 
+2 -0

Comentarii

rammstein

2015-05-06 14:28:36


de ce nu la pasc pe lazurilor lor ?....aud ?...pentru ca acesti ciobani si-au vandut lazurile pentru parai si acum vin la pasunea comunala !!...la moca !!..oricum toti acesti asa zisi ciobani care au toti la un loc vreo 1000 de oi!..nu se pot compara cu ciobanii din alte zone care au zeci de mi de oi si platesc zeci de mi de euro primariei !!...problema stiti acre e ?...banii astia sunt pentru ajutoarele sociale date tiganilor !!!...da domnilor !..asta-i adevarul ,si-mi pare rau ca dl primar nu spune asta ,>>>>.tovarasul prefect si guvernul lui ponta n-au dat un leu de trei ani MUNICIPIULUI SACELE !!!..N-AU DAT UN BAN DE LA GUVERN ORASULUI !!...DIN CE SA SE DEZVOLTE ?...DIN CE SA PLATEASCA SALARII,SCOLI,SANATATE,INFRASTRUCTURA (DE ALTFEL PROASTA )!!...DACA NU DIN VENITURILE ASTEA ?...pai ciobanii din sacele nu dau un ban la venitul orasului !!..ba din contra nu-si platesc nici impozitele,nu platesc taxe si impozite pe lina,branza,carne ,miei...asa ca nu-i mai ridicati in slavi pe acesti ciobani... vedeti ce vile si-au tras ,ce locomotive au la poarta ,...nu sunt in stare sa deschida un magazin in oras unde sa se vanda produsele lor ....de fapt acum aflam ca mai sunt ciobani in sacele...de ce nu-si vand produsele pe piata orasului??...sa nu dea bani statului ?...o rusine de oameni ....niste escroci ordinari.... sper sa apara comentariul in pagina sau sa-l trimitei la anaf sa-i verifice !!.sa vedem pe unde vor scoate camasa !!...cate bonuri fiscale au dat in ultimi 30 de ani !!..frauda cat china !!!

Robert

2015-05-06 10:34:06


Pe la 1910 mocanii din Sacele (si nu numai) isi pasteau oile tocmai in Dobrogea. Pe atunci nu existau certuri cu privire la proprietatea pasunilor sacelene. Poate n-ar fi rau daca obiceiul transhumantei ar fi reluat.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie