Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 11:41

„Cine uită, nu merită”. Cinste eroilor neamului!

Autor: Ana ŢĂRCĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 03 iunie 2022

„Cine uită, nu merită”. Cinste eroilor neamului!

Subprefecţii Ambrus Izabella Agnes şi Lucian Pătraşcu, dar şi viceprimarii municipiului Braşov, Flavia Boghiu şi Sebastian Rusu, au participat joi, 2 iunie, în Piaţa Unirii Braşov, la ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Eroilor. Evenimentul a fost organizat de Prefectura Braşov şi Garnizoana Braşov.
La ceremonie au participat şi câteva zeci de braşoveni de toate vârstele. De asemenea, pentru a marca acest moment solemn, unii dintre ei au venit îmbrăcaţi în costume naţionale.
În timpul ceremoniei, unul dintre subprefecţi, Lucian Pătraşcu, a ţinut şi un scurt discurs. Acesta a amintit că „Ziua Eroilor este un prilej de a cinsti, o dată în plus, memoria ostaşilor noştri care au căzut pe câmpul de onoare în România, dar şi în alte state. Este şi un prilej de a cinsti memoria luptătorilor anticomunişti martirizaţi în închisori şi lagăre, a tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea ţării, pentru suveranitate şi credinţa strămoşească. Şi cred că se cuvine să-i onorăm şi pe eroii prezentului. Pe acei oameni, ştiuţi sau neştiuţi, care trăiesc printre noi şi care, prin ceea ce fac pentru ţară şi pentru semenii lor, merită cu adevărat acest titlu de erou. Să ne plecăm cu recunoştinţă şi respect în faţa eroilor noştri şi nu-i uităm nicicând. Pentru că, aşa cum a spus Nicolae Iorga, cine uită, nu merită. Iar exemplul lor de patriotism, curaj, onoare şi devotament se cuvine să ne inspire pe toţi. În acest spirit trebuie să educăm generaţiile tinere, pentru că numai astfel vom putea birui încercările prezentului şi viitorului”.
Depuneri de coroane şi ceremonii religioase au avut loc şi la Cimitirul Militar Groaveri, Monumentul Eroilor din Bartolomeu şi Cimitirul Militar Şprenghi.

CITEȘTE ȘI: „Plebea” în sfânta zi



Nu doar atunci când este sărbătoare, ci şi zi de zi”
Cel mai aşteptat moment a fost defilarea soldaţilor şi celor din structurile militare ale Ministerului Afacerilor Interne. „Manifestările sunt toate datorită cinstirii pe care noi o acordăm, nu doar atunci când este sărbătoare, ci şi zi de zi, eroilor pe neamului românesc. Şi, iarăşi, când zic eroi, mă refer la cei din Primul Război Mondial, de întregire a neamului, din cel de-Al Doilea Război Mondial, eroii care, ulterior, au luptat pentru ca noi să fim liberi astăzi şi pentru libera exprimare a tuturor. Şi, mai mult de atât, mă îndrept acuma cu mintea către eroii pe care noi i-am pierdut în ultima vreme în teatrele de operaţii din Afganistan. Toţi la un loc sunt cei care ne încurajează şi ne dau nouă puterea să ducem mai departe ceea ce înseamnă România”, a exprimat locţiitorul comandantului garnizoanei Braşov, colonel Cristian-Tiberiu Cristescu.
Printr-un decret regal din 4 mai 1920, în fiecare an, de Înălţarea Domnului, sărbătorim Ziua Eroilor. În perioada comunistă exista o dată fixă, de 9 mai, însă după 1989 s-a revenit la vechea tradiţie. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
 
 
CEREMONII ÎN TOT JUDEŢUL

FĂGĂRAŞ: Depuneri de coroane, serviciu religios şi defilarea Gărzii de onoare. Şi aici a lipsit primarul, autorităţile fiind reprezentate de Lucian Mija, administratorul public al municipiului Făgăraş, senatorul Marius Toanchină şi senatorul Irineu Darău.



RÂŞNOV: Râşnovenii, alături de reprezentanţii Primăriei şi de cei ai Bazei 42 Comunicaţii şi Informatică de Sprijin, s-au strâns la cea mai veche biserică ortodoxă din sud-estul Transilvaniei (Biserica Veche - Valea Popii), pentru a cinsti memoria celor căzuţi la datorie. Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional al României, un alt moment special care a avut loc la Râşnov a fost „onorul prin cânt şi poezie” dat de copiii din oraş.



GHIMBAV: În zi de mare sărbătoare, la monumentul eroilor din Ghimbav a fost organizat un ceremonial militar şi religios, apoi, primarul oraşului, Ionel Fliundra, dar şi alţi oficiali locali, au depus coroane de flori.  



SĂCELE: La Monumentul Eroilor Săceleni din Primul Război Mondial, din piaţa Libertăţii, s-a ţinut o ceremonie militară, religioasă şi civilă. În cadrul ceremoniei au avut loc depuneri de coroane de flori, o slujbă religioasă la care au participat preoţi săceleni în frunte cu pr. protopop Sorin Şerban. Primarul municipiului, Virgil Popa, dar şi Ionuţ Tănase, directorului Liceului Teoretic „G. Moroianu” au ţinut scurte discursuri, iar ceremonia s-a încheiat cu o defilare a militarilor Batalionului 206 Artilerie „General Mihail Lăcătuşu”.

+0 -2

Comentarii

'Barbu Gh.'

2022-06-03 06:46:09


'De fiecare dată când văd cîte un sobor de popi mă întreb: „Ce fel de țară suntem”? Cine conduce: laicul sau clericul? Care-i meritul popilor în războaie? În afara subiectului: deja se anunță secetă în Dobrogea și Bărăgan. Tot popii se vor ocupa de „irigații”? Se vor „ruga” de ploaie la capătul tarlalelor? '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie