Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 00:21

Cinci staţii GPL de Crevedia la Braşov. Toate sancţionate de ISU Braşov

Autor: George ALDEA

Publicat la 29 august 2023

Cinci staţii GPL de Crevedia la Braşov. Toate sancţionate de ISU Braşov

Firma SC Flags SRL (cu sediul în Caracal), la al cărei depozit GPL din Crevedia s-au produs mai multe explozii, în urma cărora au rezultat doi morţi şi 58 de răniţi, are deschise la Braşov cinci skid-uri (acele butelii uriaşe în care se păstrează GPL). Cel puţin trei dintre acestea deţin autorizaţii de funcţionare legale. Reprezentanţii ISU Braşov au verificat documentele existente la sediul instituţiei. Maiorul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al instituţiei, afirmă că staţiile GPL din Braşov ale firmei din Caracal implicate în explozia de sâmbătă verificate până acum funcţionează legal, iar celelalte vor fi verificate. Acestea au primit, însă, şi amenzi din partea pompierilor. Potrivit ISU Braşov, trei dintre skid-urile GPL care astăzi  funcţionează sub denumirea de RBC Gaz deţin autorizaţii de securitate la incendiu. Autorizaţiile au fost obţinute sub altă denumire, în anii 2004, 2016, respectiv 2017. În urma controalelor s-au aplicat sancţiuni conform prevederilor legale, iar în următoarea perioadă de timp se vor efectua controale şi la celelalte staţii GPL.

Unde sunt amplasate cele cinci staţii
Cele cinci staţii ale firmei din Caracal au şi autorizaţii de mediu, directorul Agenţiei pentru protecţia Mediului Braşov, Ciprian Băncilă, declarând că au fost depuse documentele necesare. Conform informaţiilor oferite de acesta, trei dintre cele cinci staţii sunt în municipiul Braşov, una pe strada str. Hărmanului, nr. 52 (la benzinăria de lângă blocuri, aflată aproape de intersecţia cu strada Toamnei), una pe Șoseaua Cristianului nr. 2 şi una pe str. Zaharia Stancu nr. 13-15 (în cartierul Tractorul). Autorizaţiile au fost obţinute de firma SC Flags SRL.

Controale la toate staţiile GPL din judeţ
După exploziile de la Crevedia, autorităţile centrale au dispus controale la toate staţiile GPL din România. În Braşov, ne-a declarat prefectul judeţului, Cătălin Văsii, controalele au început în 28 august. „Primele vizate de controale sunt staţiile care au avut probleme anii trecuţi, când au mai fost făcute verificări”, a precizat Văsii.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov a anunţat că verificările ar urma să se încheie în cursul acestei săptămâni. „Se verifică existenţa autorizaţiilor la incendii, se verifică stingătoarele, instalaţiile electrice şi instruirea personalului”, a mai spus Ciprian Sfreja.
Conform reprezentantului ISU Braşov, după prima zi de controale, toate staţiile verificate deţineau autorizaţie de securitate la incendiu.  

23 de autorizaţii respinse
În judeţ sunt autorizate 74 de staţii de carburant, 32 dintre acestea fiind în principal sau combinat dotate şi cu butelii de gaz petrol lichefiat. În ultimii ani au fost acordate 23 de respingeri în cazul solicitării autorizaţiei ISU pentru astfel de staţii, cinci dintre acestea fiind ale celor de la Flagas. Mai mult, potrivit legii, staţiile GPL ar trebui să fie amplasate la minim 50 de metri de casele de locuit, or, în cazul staţiei de pe strada Hărmanului vorbim de o distanţă mult mai mică la care se află blocurile de posibilul pericol. Cu toate acestea, staţia GPL continuă să funcţioneze.
Prima reacţie a patronilor
Ionuţ Doldurea – fiul primarului din Caracal – şi Cosmin Stîngă, care deţin staţia GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile devastatoare, au venit luni, 28 august, cu o primă reacţie:
„Încercaţi de nespusă mâhnire, înţelegem devastaţi încercarea extremă prin care trec atât de multe familii şi sperăm să nu fim descalificaţi în străduinţa asumată de a o alina”.
Cei doi patroni ai Flagas SRL susţin că sunt „preocupaţi de situaţia victimelor şi a tuturor persoanelor care au avut şi au de suferit în orice mod din pricina acestui accident”.
„Urmare a tragediei cauzate prin incendiul din localitatea Crevedia, în reprezentarea societăţii Flagas SRL ne găsim cu prioritate preocupaţi în aceste zile de situaţia victimelor şi a tuturor persoanelor care au avut şi au de suferit în orice mod din pricina acestui accident.
La nivelul companiei şi la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm sa identificăm cu rapiditate şi eficienţă soluţii concrete care să sprijine persoanele în suferinţă şi efortul autorităţilor şi care să completeze mobilizarea impresionantă şi angajamentul pe care deja mulţi oameni de bună credinţă le-au dovedit fără ezitare.
Încercaţi de nespusă mâhnire, înţelegem devastaţi încercarea extremă prin care trec atât de multe familii şi sperăm să nu fim descalificaţi în străduinţa asumată de a o alina.
În contextul dat şi din respectul datorat îndeosebi celor direct afectaţi de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare şi reţinute, inclusiv procedurile penale deja iniţiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”,
au transmis, printr-un comunicat , Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă.

Afacerile de milioane ale familiei Dordulea
Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un şir întreg de nereguli. Staţia GPL care a explodat era închisă doar în acte. Sub nasul autorităţilor se derulau operaţiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.
Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia şi care îi aparţine lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunţase autorităţile că închide punctul de lucru.
Conform procurorului general Alex Florenţa, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată ţara – urma să funcţioneze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obişnuit transferuri de GPL din cisterne, deşi nu mai avea niciun fel de autorizaţie.
Staţia GPL este a firmei Flagas SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziţie directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale şi Cervenia (Teleorman).
În 2022, cifra de afaceri a Flagas SRL a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.
Ionuţ Daniel Doldurea mai este acţionar în alte 5 firme, trei dintre acestea având contracte de peste 2,8 milioane lei cu primării conduse în bună parte de PSD, în aceeaşi perioadă. În total, peste 4,5 milioane lei.
Primarul din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu deţine staţia GPL ilegală din Crevedia, a anunţat duminică după-amiază, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD şi, implicit, din orice altă funcţie politică deţinută.

+6 -1

Comentarii

'Willy'

2023-08-29 12:51:27


'Iarasi PSD...'

'Lazar'

2023-08-29 07:22:40


'Cand vor fi desfiintate toate statiile neautorizate ?:'

'alecs'

2023-08-29 07:21:46


'Cum e posibil ca astfel de bombe cu ceas sa functioneze in mijlocul cartierelor sau in alte zone extrem de circulate? Ele trebuie amplasate inafara oricaror perimetre locuite sau frecventate de multe persoane.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie