Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 21:53

Chirii „de şobolani” la RIAL: 914 locuinţe, date sub 250 de lei pe lună

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 28 noiembrie 2022

Societate, subiect de contre în Consiliul Local Braşov: salariaţii l-au acuzat pe director, directorul pe salariaţi, primarul pe salariaţi. Coliban avertizează că ar putea urma falimentul

Chirii „de şobolani” la RIAL: 914 locuinţe, date sub 250 de lei pe lună

Consilierii locali braşoveni au aprobat în şedinţa de vineri, 25 noiembrie, o hotărâre prin care este aprobată achiziţionarea de către RIAL a serviciilor juridice pentru reprezentarea societăţii într-un proces deschis de 99 de salariaţi (din cei 102). Votul a fost dat după lungi discuţii în şedinţa de plen, în care salariaţii au acuzat conducerea societăţii că distruge firma, conducerea societăţii le-a reclamat angajaţilor că nu vor să se implice, iar primarul i-a acuzat pe salariaţi că au adus la stadiul de ruină patrimoniul.
Astfel, printr-o intervenţie în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov, liderul sindicatului din RIAL SRL, Constantin Vladu, a acuzat actuala conducere, pe primarul Braşovului şi pe viceprimarul Flavia Boghiu că  vor să distrugă societatea şi au prezentat informaţii false în ceea ce priveşte situaţia economică a societăţii. De asemenea, el susţine că nu se ajungea la acest proces dacă se respectau drepturile salariaţilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.
Mai exact, a declarat el, angajaţii societăţii nu şi-au primit prima de paşte pe acest an, iar prima de vacanţă „se acordă preferenţial, în acest moment fiind blocată”. Nu în ultimul rând, el a menţionat că nu este respectată nici indexarea cu aproximativ 10% a salariilor, aşa cum este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.
„Dacă aceste drepturi erau respectate, nu se ajungea la această situaţie şi nu se alocau sume pentru plata unor despăgubiri sau pentru plata drepturilor câştigate până acum în instanţă. Acum aveţi în faţă un punct privind achiziţionarea de servicii de asistenţă şi reprezentare juridică în litigiul cu salariaţii societăţii. Sunt bani care vor fi aruncaţi, dovada în acest sens fiind pierderea unor alte procese cu foşti şi actuali colegi. Până în prezent, cu fostul director general şi alţi şase foşti şi actuali colegi care au fost disponibilizaţi şi care şi-au câştigat drepturile de muncă în instanţă s-au cheltuit 550.000 de lei”, a declarat reprezentantul RIAL, care a reclamat şi faptul că pe site-ul primăriei Braşov au apărut datele personale ale celor 99 de salariaţi care solicită în instanţă acordarea drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, inclusiv CNP-ul şi adresa.
De asemenea, el a reclamat că „acum se pune la cale un plan diabolic, care prevede înfiinţarea unui serviciu public de administrare a patrimoniului. Este un plan pus la cale de conducerea societăţii, cu largul concurs al municipalităţii. Noi nu am fost informaţi de acest plan. Nu înţelegem de ce Consiliul Local Braşov nu a fost informat referitor la acest plan”.

„Acolo, foarte multe persoane mănâncă banii de pomană”
Pe de altă parte, consilierul local Cătălin Iftime (USR), reprezentant membru al Adunării Generale a Asociaţilor RIAL (asociat unic la această firmă este Municipiul Braşov) a declarat că, printre altele, societatea comercială a fost executată silit pentru că nu a achitat materialele achiziţionate pentru reparaţiile la Colegiul Naţional Unirea şi la Colegiul Naţional de Informatică. „Societatea era pe pierdere, o dovadă în acest sens fiind şi executarea silită pentru neplata facturilor aferente materialelor pentru cele două lucrări. Anul trecut, conducerea societăţii a fost pusă în situaţia de a concedia 21 de persoane. Din punct de vedere economic, decizia a fost una corectă, pentru că anul acesta, cifra de afaceri a crescut cu 50%. Ponderea salariilor din cifra de afaceri reprezintă 65%. Nu este vina dumneavoastră. Asta este realitatea economică, ceea ce este nesustenabil”, a spus Iftime.  
La rândul său, consilierul local Costel Vieriu (PNL), membru în AGA de la RIAL, a spus că în situaţia actuală, societatea a ajuns ca urmare a Contractului Colectiv de Muncă din anul 2020 şi ca urmare a managementului anterior. „Din păcate, în acest moment, societatea nu merge spre bine, ci spre rău, dar tot din cauza faptului că nimeni nu are curajul să pună punctul pe i, adică să reformeze activitatea societăţii. Acolo nu există o persoană care să ia o decizie clară în ceea ce priveşte restructurarea. Acolo, foarte multe persoane mănâncă banii de pomană. Am spus asta de la început, de când am ajuns în AGA. Se cheltuie mulţi bani, fără a produce nimic”, a declarat Vieriu.

„Prezentarea acelei imagini din trecut, că RIAL mergea bine, este o fumigenă”
La rândul său, directorul RIAL SRL, Sorin Jula, i-a acuzat pe reprezentanţii salariaţilor că vor să distrugă relaţia cu actuala conducere. „Unii salariaţi din RIAL vor să primească, dar când se pune problema de a furniza ceva, condiţionează, limitează, amână. Au o abilitate de a evita implicarea directă. La nivelul salariaţilor există un grup, de care chiar unii colegi din RIAL se tem, care propagă un mesaje de genul «Nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră» sau «Se schimbă conducerea, noi rămânem aici». Sunt probleme ce nu ţin numai de management, de viziune. Prezentarea acelei imagini din trecut, că RIAL mergea bine, este o fumigenă. Mi s-a reproşat că nu am semnat contracte de lucrări. Au fost situaţii în care ar fi trebuit să luăm lucrări cu indicatori tehnico-economici din anul 2017, iar eu nu am fost de acord”, a declarat Jula, care a declarat că firma este, acum, în disoluţie.
În ceea ce priveşte litigiul cu fostul, director a încercat să ocupe funcţia de director general adjunct. „Domnul fost director are de plătit 115.000 de lei la ANAF. Ar trebui să muncească gratis pentru a plăti datoria. A primit poprirea, nu a arătat-o nimănui iar noi avem calitatea de terţ poprit”, a mai spus Jula.

„Cum aveţi tupeul să…”
Pe de altă parte, primarul Braşovului, Allen Coliban, a ripostat, prezentând un raport de evaluare a unui spaţiu locativ de pe strada Lungă, pe care RIAL l-a propus spre închiriere pentru suma de 1,72 euro pe metru pătrat, aproximativ 75 de euro pe lună. „imaginile ne arată o ruină, pentru că în felul acesta aţi gestionat patrimoniul. Şobolani, găuri în tavan... pe acestea vreţi să le scoateţi la licitaţie? Cum aveţi tupeul să veniţi în faţa Consiliului Local cu cerere de închiriere a unor astfel de imobile? Întrebarea este adresată sectorului comercial de la RIAL. Aşa aţi administrat patrimoniul şi vă plângeţi că nu aveţi venituri? Jula a făcut găurile astea în tavan? Aceasta este explicaţia pentru care spaţiile RIAL sunt închiriate pentru sume de 40 de lei, 50 de lei sau 60 de lei. 914 de imobile dintre cele aproximativ 1.100 sunt închiriate pentru sume mai mici de 250 de lei. Alte aproximativ 100 au chirii sub 500 de lei”, a declarat Coliban.
De asemenea, el a menţionat că municipalitatea braşoveană nu a avut în plan să distrugă societatea, ba mai mult, a susţinut dezvoltarea componentei ce se ocupă de construcţii. „Cine vrea bani pentru performanţă, aceştia există. Cine vrea să facă jocuri şi presiune, nu are de ce să rămână într-o societate comercială care acţionează într-o piaţă liberă”, a declarat Coliban.

Rămâne în plan: Direcţia „Imobiliare”, la Primărie
Pentru a nu mai scoate la închiriere „nişte ruine”, primarul a amintit preluarea patrimoniului de către Primăria Braşov, prin înfiinţarea Direcţiei de Patrimoniu, care să preia şi imobilele de la RIAL, urmând ca societatea să se dezvolte pe sectorul de construcţii.
„Dacă nu sunteţi de acord cu această strategie, se va intra în insolvenţă. Direcţia în care merge Serviciul Comercial al RIAL este spre insolvenţă şi spre faliment. Va trebui să luăm urgent o decizie în ceea ce priveşte înfiinţarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului. Insolvenţa va da dreptul administratorului special de a face concedieri”, a mai spus Allen Coliban.

+4 -4

Comentarii

'Gelu'

2022-11-29 18:17:03


'Angajatii statului sunt cei mai harnici si competenti. Directia de patrimoniu va merge ca un ceas elvetian.'

'Cineva'

2022-11-28 07:32:18


'Statul si angajatii lui sunt cei mai buni administratori...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie