Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:19

Chichiţa birocratică care lasă Muzeul de Istorie în paragină

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 30 iulie 2015

Conducerea CJ Braşov a susţinut că nu poate aloca fondurile solicitate de conducerea instituţiei pentru investiţii, întrucât denumirea folosită de aceasta nu corespunde cu cea „oficială”

Chichiţa birocratică care lasă Muzeul de Istorie în paragină
Conducerea Muzeului de Istorie a sperat că la rectificarea de ieri a bugetului judeţului va primi măcar o parte din suma necesară pentru renovarea spaţiilor interioare ale Casei Sfatului, dar mai ales pentru montarea unui sistem de microclimat, care este imperios necesar pentru păstrarea în bune condiţii a exponatelor. În acest sens, conducerea instituţiei de cultură a depus la Consiliul Judeţean documente justificative în care face referire la lucrările şi dotările necesare, estimate la  600.000 de euro. 
La finalul şedinţei de plen, conducerea forului judeţean a motivat că nu poate aloca nici un leu din banii solicitaţi, pentru că adresele transmise de conducerea instituţiei de cultură se foloseşte denumirea de „Muzeul de Istorie”, nu de „Muzeul Judeţean de Istorie”, aşa cum ar trebui de fapt. „Pentru a le aloca ce ne cer, trebuie să îşi schimbe denumirea şi antetul. Noi nu putem aloca fonduri decât Muzeului Judeţean de Istorie, nu Muzeului de Istorie”, a susţinut vicepreşedintele CJ Braşov, Claudiu Coman.
 
O denumire cu multe bătăi de cap
De cealaltă partea, managerul muzeului, istoricul Nicolae Pepene, a subliniat faptul că a solicitat CJ Braşov un act oficial prin care s-a făcut această schimbare de denumire, dar nu există nici o hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens, iar în conformitate cu decizia de înfiinţare din 1990, instituţia figurează foarte clar cu denumirea de Muzeu de Istorie. În 1 iunie 1990, Muzeul Judeţean de Istorie şi-a încetat activitatea şi au fost înfiinţate trei muzee, respectiv Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Nicolae Pepene ne-a declarat faptul că odată cu preluarea conducerii instituţiei anul trecut, a sesizat că există o neconcordanţă în documentele oficiale între denumirea care apărea pe antet şi denumirea de pe ştampila instituţiei. „Pentru că am unele cunoştinţe juridice, am observat imediat faptul că denumirile nu corespund, astfel că am solicitat Consiliului Judeţean hotărârea prin care s-a schimbat denumirea, dar nu există un asemenea document, dar am făcut şi o adresă la Ministerul Culturii prin care am cerut să se reglementeze problema denumirii”, a explicat managerul muzeului.
 
Ministerul Culturii a fost indus în eroare de vechea conducere
În conformitate cu ordinul ministrului Culturii din 2009 instituţia a fost acreditată cu denumirea de Muzeu Judeţean de Istorie. După ce Nicolae Pepene a sesizat neconcordanţa, ministerul a recunoscut faptul că a fost indus în eroare de conducerea instituţiei de la acea vreme şi a emis acreditarea pe o denumire greşită. „Constatăm că eroarea sesizată nu se datorează autorităţii centrale în domeniul culturii şi a serviciului să deconcentrat, ci mai degrabă însăşi instituţiei muzeale care a utilizat public şi oficial, o denumire la care nu era îndreptăţită”, se precizează în adresa transmisă Muzeului de Istorie de către Direcţia Generală Juridică şi Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii. Denumirea din actul oficial va putea fi schimbată odată cu reacreditarea muzeului, reprezentanţii Ministerului subliniind faptul că nu are sens să se facă o modificare a ordinului emis în 2009, în condiţiile în care instituţia trebuie să se reacrediteze la cinci ani. „Vă invităm ca împreună cu autoritatea tutelară să faceţi demersurile necesare reacreditării instituţiei dumneavoastră, ocazie cu care actul administrativ va consfinţi titulatura corectă a muzeului”, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.
 
Cum poate deveni muzeul o atracţie
Nicolae Pepene este de părere că la această oră conducerea autorităţii judeţene nu ar trebui să se preocupe  de denumirea instituţiei, ci de investiţiile care sunt necesare, începând cu montarea unui sistem de microclimat şi finalizând cu amenajarea unei noi expoziţii. „Eu nu sunt complexat de denumirea muzeului, ci important este ce se întâmplă cu acesta, începând cu depozitele înghesuite şi continuând cu expoziţia care nu este deloc interesantă nici pentru braşoveni, nici pentru turişti şi finalizând cu piesele existente în muzeu sunt expuse unei morţi sigure, din cauza variaţiilor de temperatură”, a apreciat directorul muzeului. Acesta nu înţelege de ce acum, când s-au cerut bani de lucrări şi dotări, se face caz pe tema denumirii, dar banii pentru funcţionare sau salarii s-au alocat fără a se aduce obiecţii cu privire la numele instituţiei.
„Situaţia de la Muzeul de Istorie este o situaţie pe care eu am moştenit-o şi nu am creat-o eu. Eu vreau doar să îndrept lucrurile şi să transformă acest muzeu într-o atracţie. Vechea conducere a Consiliului Judeţean a investit în restaurarea şi protejarea patrimoniului, lucru pe care l-am lăudat, şi nu înţeleg de ce acum, când am venit cu un proiect de management pentru a investi şi în acest muzeu lăsat în paragină, lucrurile s-au blocat. Dacă domnii consilieri au alte motive să nu aloce bani Muzeului de Istorie, să mi le transmită. Eu cred că problema este ce se întâmplă cu acest muzeu, ţinând cont că 24 de ani nu s-a făcut mai nimic şi nu trebuie să ducem discuţia în derizoriu şi să ne cramponăm de o denumire. Noi folosim denumirea legală de Muzeu de Istorie, iar dacă Consiliul Judeţean vrea să o schimbe, să propună un proiect de hotărâre în acest sens, consilierii judeţeni să îl voteze, iar noi o vom accepta, dar în acest context şi celelalte două muzee ar trebui să se numească tot judeţene, pentru că merită”, a subliniat Nicolae Pepene. 
 
Muzeul s-ar putea „îmbogăţi” cu două turnuri şi două bastioane
Consiliul Judeţean vrea ca Muzeul de Istorie să se ocupe din acest an şi de administrarea unor monumente istorice, care au fost date iniţial în administrarea societăţii Consilprest SRL, dar aceasta a renunţat la ele. Directorul Muzeului, Nicolae Pepene, a subliniat faptul că în vederea valorificării acestor obiective sunt necesare şi unele sume de bani. „În contractul de management mi s-a solicitat şi o strategie de valorificare a potenţialului acestor obiective, pentru că s-au investit sume destul de mari în restaurarea lor. Teoretic, Muzeul de Istorie este pregătit să le valorifice. Totuşi, pentru a face acest lucru, odată cu respectivele obiective, ar trebui să ni se dea şi bugetul aferent. Din păcate, în momentul de faţă nu avem buget suficient nici măcar pentru Casa Sfatului”, a explicat Pepene.
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie