banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9774 RON

1 USD = 4.3833 RON

1 GBP = 5.8304 RON

1 XAU = 464.4611 RON

1 AED = 1.1933 RON

1 AUD = 2.7957 RON

1 BGN = 2.5449 RON

1 BRL = 0.7714 RON

1 CAD = 3.1559 RON

1 CHF = 5.2813 RON

1 CNY = 0.6015 RON

1 CZK = 0.1993 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0860 RON

1 HUF = 1.2223 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0556 RON

1 KRW = 0.3047 RON

1 MDL = 0.2538 RON

1 MXN = 0.2227 RON

1 NOK = 0.4191 RON

1 NZD = 2.6097 RON

1 PLN = 1.1646 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0530 RON

1 SEK = 0.4526 RON

1 TRY = 0.1141 RON

1 UAH = 0.1048 RON

1 XDR = 5.9383 RON

1 ZAR = 0.2318 RON

Editia 8408 - 28 apr 09:11

Cetatea Braşovului, proiect retras din Guvern. Consiliul Judeţean şi Primăria vor fi chemate la consultări

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 martie 2023

Cetatea Braşovului, proiect retras din Guvern. Consiliul Judeţean şi Primăria vor fi chemate la consultări

Proiectul memorandumului prin care Guvernul României ar fi urmat să stabilească dacă Cetăţuia Braşovului intră în administrarea Ministerului Afacerilor Interne sau a Ministerului Educaţiei a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri, 9 martie, a Executivului. Retragerea punctului de pe ordinea de zi a fost anunţată joi dimineaţa de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, într-o conferinţă de presă.
„Statul român a fost condus de un Guvern care, în această perioadă trebuie să îşi exercite atribuţiile legale şi procedurale, astfel încât să nu existe niciun fel de încălcare a legii. În aceste condiţii, a solicitat ministerelor puncte de vedere prin care acestea să îşi manifeste, dacă este cazul, intenţia de a prelua monumentul. Doar două ministere şi-au exprimat interesul să preia monumentul. Noi, autorităţile locale nu am fost solicitate pentru a ne exprima un punct de vedere. În această situaţie s-a ajuns să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului din 9 martie un memorandum, prin care să se ia o decizie privind ministerul care ar urma să preia monumentul. Am avut discuţii cu colegii din Guvern şi pe această temă. Am încercat să găsim o soluţie prin care autorităţile locale să fie consultate.  Astăzi, am discutat din nou cu premierul României, cu reprezentanţii Cancelariei primului – ministru şi am înţeles că acest punct se scoate de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern”, a declarat Veştea.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a precizat că în perioada următoare, atât reprezentanţii administraţiei judeţene, cât şi cei ai Primăriei Braşov vor fi chemaţi la Guvern, pentru consultări pe acest subiect. „Va trebui să găsim cea mai bună soluţie pentru ca acest monument istoric să fie redat comunităţii braşovene”, a continuat Veştea, care a dat de înţeles că nu se aştepta ca proiectul memorandumului să se regăsească pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului din 9 martie.

Adrian Veştea: Noi suntem pasageri, la Guvern pledez pentru Braşov
Întrebat în timpul conferinţei de presă dacă administraţia judeţeană braşoveană este interesată să preia Cetăţuia, Adrian Veştea a răspuns că „în niciun caz, nu voi încurca Primăria Braşov, pentru că fiecare dintre noi suntem pasageri. Astăzi suntem aici, mâine putem fi în altă parte sau nu mai putem fi deloc. Ceea ce este foarte important este să lăsăm lucrurile în regulă şi să nu le încurcăm. Când voi fi invitat la Guvern voi pleda în direcţia în care îşi doreşte comunitatea, Primăria Braşov”.
Pe de altă parte, s-a arătat interesat să se implice într-un parteneriat în ceea ce priveşte Cetăţuia, dar a amintit şi faptul că administraţia judeţeană braşoveană a transferat municipiului Braşov turnurile şi bastioanele Cetăţii Braşov.

Nicolae Pepene: „Primăria Braşov a fost cel mai prost administrator al patrimoniului istoric”
La conferinţa de presă convocată de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a participat şi directorul Muzeului de Istorie, istoricul Nicolae Pepene, care, printre altele, a ridicat problema patrimoniului istoric administrat de Primăria Braşov.
„Nu înţeleg un lucru. Ieşim în public cu acest subiect (directorul muzeului a făcut aluzie la acţiunile primarului Braşovului, Allen Coliban, care, printre altele a organizat şi o campanie de strângere de semnături, n.r.), dar nu vedem ce este în jurul Cetăţuii Braşovului? Ce ne-a oprit să întreţinem zona din jurul monumentului. Cum să am încredere să dau un monument istoric în administrare, când văd că zona din jurul este în halul în care este. Consiliul Judeţean Braşov a făcut ce trebuia să facă: a dat Primăriei Braşov dreptul de proprietate asupra Cetăţii Braşov, respectiv turnurile, bastioanele. După ce a făcut acest transfer, ce strategie a avut Primăria pentru a pune în valoare aceste monumente? Turnul Alb este abandonat. Turnul Negru este abandonat. Cred că am demonstrat că Primăria Braşov este cel mai prost administrator al monumentelor istorice. Este o realitate”, a declarat Pepene.
În opinia reprezentantului Muzeului Judeţean de Istorie, problema administrării Cetăţuii ar trebui tratată cu mare atenţie, cu ajutorul specialiştilor din domeniu: „Administrarea acestui monument trebuie tratată cu o mare responsabilitate pentru că, indiferent cine eşti, primărie, consiliu judeţean sau minister, este nevoie de inspecţii în teren, de analize şi de dezbateri serioase. Contează mai puţin cine administrează cetăţuia, Turnul Alb sau Casa Sfatului. Contează ce se face acolo şi cine se implică. Cetăţuia poate să fie în patrimoniul municipiului Braşov, dar contează cine o administrează în mod real. Şi acum, avem o problemă legată de Piaţa Sfatului. Fără a fi consultaţi specialiştii a fost pregătit un concept de reabilitare. Nu a fost consultat nimeni de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice sau de la Comisia Zonală a Monumentelor istorice, iar în aceste instituţii sunt specialişti de mare valoare. Nu vreau să se întâmple acelaşi lucru cu Cetăţuia Braşovului. E clar că trebuie să ţinem la patrimoniul nostru, dar când este vorba de un monument naţional, lucrurile cred că trebuie să treacă dincolo de orizonturile oraşului nostru. Dar, e normal că cetăţuia trebuie să fie întoarsă în patrimoniul municipiului Braşov”.

Ministerul Culturii, reclamat că nu s-a implicat
În memorandumul ce ar fi urmat să fie discutat de Guvern în şedinţa din 9 martie se arată că Ministerul Culturii a menţionat că nu este interesat să preia monumentul, situaţie pe care directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov nu a înţeles-o. „Aştept nota de fundamentare a Ministerului Culturii, pentru a vedea care a fost motivul pentru care nu s-a implicat. Administrativ, noi suntem în subordinea Consiliului Judeţean, dar, profesional, suntem în subordinea Ministerului Culturii. Profesional, Ministerul Culturii nu ne-a solicitat un punct de vedere. Am informaţii că nici membrii comisiilor independente ale Ministerului Culturii nu au fost întrebaţi dacă au puncte de vedere. Eu, ca istoric, ca manager, ca locuitor, vreau să ştiu pe ce se bazează o astfel de poziţionare”, a spus Pepene.

Punctul slab al Universităţii Transilvania
Nicolae Pepene a declarat că a văzut doar textul memorandumului şi aşteaptă să vadă notele de fundamentare transmise Guvernului de Ministerul Afacerilor Interne şi de Ministerul Educaţiei, dar şi pe cea a Primăriei Braşov.
„Conceptul propus de Universitatea Transilvania (în calitate de reprezentant al Ministerului Educaţiei, n.r.) mi s-a părut bun. Dar, în acelaşi timp, universitatea trebuie să fie conştientă de faptul că nu are monumente istorice. Însă, marea problemă a monumentelor istorice este ce faci cu ele după ce le restaurezi. Dacă nu vrei să faci cârciumi, ci vrei să amenajezi muzee, trebuie să te adresezi celor care au patrimoniu. Muzeele braşovene au foarte multe piese de patrimoniu, dar nu au spaţii. Muzeele braşovene pot susţine cu patrimoniu muzeistic pe termen lung”, a spus Pepene.

Ce ar risca Ministerul Afacerilor Interne
Nicolae Pepene a identificat o problemă şi în ceea ce priveşte „oferta” Ministerului Afacerilor Interne, care a luat în calcul amenajarea, în Cetăţuie, a unor spaţii de cazare, recreere a angajaţilor. „Exista următorul scenariu: ministerul să primească Cetăţuia. Ar fi urmat expertiza tehnică, pentru a se vedea dacă monumentul poate fi adaptat proiectului care a stat la baza preluării. Ar fi existat posibilitatea ca specialiştii să spună că este imposibil să amenajăm spaţii de cazare, din cauza umidităţii. Ce făceam? O luam de la capăt cu o şedinţă de Guvern, pentru a găsi un nou administrator”, a mai spus Pepene.

De ce a organizat Adrian Veştea conferinţa de presă
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a explicat şi de a organizat o conferinţă de presă pe această temă. „Am fost acuzat de fel şi fel de lucruri şi acesta este motivul pentru care am ieşit public. Până acum am fost destul de rezervat pe cest subiect. În ultima perioadă, este o întreagă dezbatere referitor la cine poate lua în administrare acest monument istoric. Am văzut-o ca o temă electorală. Am înţeles la vremea respectivă că, prin comportamentul Primăriei Braşov şi-a dorit jignirea anumitor miniştri, lansarea unor petiţii sau mobilizări de cetăţeni. Nu am considerat că este treaba mea, atâta vreme cât în decursul timpului am prezentat poziţia Consiliului Judeţean Braşov şi mi-am văzut de treabă. Nu am vrut să mă implic, pentru că ei o pot rezolva şi că este o temă de campanie pe care o pot rostogoli”, a declarat Veştea.

Allen Coliban despre implicarea Universităţii Transilvania în acest demers
Înaintea conferinţei de presă a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, a avut declaraţii de presă şi primarul Braşovului, Allen Coliban, care a avertizat că, în cazul în care Cetăţuia ajunge la unul dintre cele două ministere, municipalitatea braşoveană va ataca în contencios administrativ decizia Guvernului.
Pe de altă parte, el a spus că a avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov: „Am agreat că municipiul ar trebui să îşi recâştige Cetăţuia şi pe această cale ţin să îi mulţumesc. Din păcate, nu există aceeaşi abordare la nivel central”.
Intenţia Ministerului Afacerilor Interne de a prelua Cetăţuia a fost interpretată de primar ca un „gest politic”.
Pe de altă parte, el a spus că, după ce a aflat de intenţia Ministerului Educaţiei de a prelua Cetăţuia, prin Universitatea Transilvania, a avut o discuţie cu rectorul acesteia, Ioan Abrudan. „Avem aceeaşi viziune, că monumentul ar trebui să ajungă la municipiul Braşov. Am înţeles din această discuţie că interesul universităţii este de a evita ca cetăţuia să ajungă bază a Ministerului Afacerilor Interne”, a încheiat Coliban.

+3 -2

Comentarii

'Willy'

2023-03-11 02:14:30


'Ce mai tura-vura. Mergeti in Piata sfatului si priviti cum arata Casa Sfatului, mai bine zis ferestrele. Ferestrele Casei Sfatului sunt acoperite cu niste mazgalituri carora probabil ca useristii le zic desene. Unde s-a mai pomenit o asa blasfemie? '

'Observator'

2023-03-10 21:19:57


'Se putea sa nu bage capul in poza cel mai mai mare specialist in administratie publica din judetul Brasov ? Fiecare politruc spune numai ce ii convine dar adevarul e ca Cetatea Brasovului (zidurile si turnurile) au fost cel mai bine administrate in timpul lui Aristotel Cancescu cand,culmea,nu erau in domeniul public al judetului Brasov ; ce s-a intamplat dupa plecarea lui Cancescu ? Au fost abandonate tocmai de Consiliul Judetean Brasov pe motiv ca nu sint in domeniul public al judetului ,iar dupa multi ani au trecut in domeniul public al municipiului ; uitati-va la Centrul de Agrement aflat cu acte in regula in proprietatea judetului si pe care acelasi Consiliu Judetean nu e in stare sa-l reabiliteze si sa-l redea publicului din 2015,adica de vreo 8 ani !!!!!!'

'Rammstein'

2023-03-10 07:19:10


'De doi bani speranță!...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Prăpăd pe DN73: oameni morți, mașini rupte în două!

    Prăpăd pe DN73: oameni morți, mașini rupte în două!

    Joi, 9 martie, în jurul orelor 20.00, un „carnagiu” a avut loc pe DN73, între localitățile Râșnov și Tohanul Nou. Au fost implicate 3 autovehicule (2 autoturisme și o dubă), iar doi oameni[...]

    2023-03-10 citeste mai mult
  • Preţul corect

    Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, susţine că preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei, iar dacă va fi[...]

    2023-03-10 citeste mai mult
  • Cine scade, cine creşte

    Un sondaj realizat în perioada 1- 3 februarie de INSCOP Research, la comanda Partidului Verde, arată că AUR a crescut cu un procent, în timp ce PSD îşi continuă scăderea comparativ[...]

    2023-03-10 citeste mai mult
  • Clienţi la greci

    Enel, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de energie electrică, pleacă din România. Iar în locul italienilor, vin grecii. Compania a anunţat că a semnat un acord pentru[...]

    2023-03-10 citeste mai mult
  • Încă un sondaj

    Încă un sondaj

    Potrivit unui sondaj realizat de CIRA, George Simion rămâne în topul preferinţelor alegătorilor cu peste 30% din răspunsuri, urmat de Nicuşor Dan şi Crin Antonescu, la egalitate, cu[...]

    2025-04-28 citeste mai mult