Curs BNR

1 EUR = 4.9256 RON

1 USD = 4.0527 RON

1 GBP = 5.7135 RON

1 XAU = 240.8982 RON

1 AED = 1.1033 RON

1 AUD = 3.1433 RON

1 BGN = 2.5184 RON

1 BRL = 0.7686 RON

1 CAD = 3.3465 RON

1 CHF = 4.4985 RON

1 CNY = 0.6293 RON

1 CZK = 0.1933 RON

1 DKK = 0.6624 RON

1 EGP = 0.2588 RON

1 HUF = 1.3998 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.7111 RON

1 KRW = 0.3567 RON

1 MDL = 0.2294 RON

1 MXN = 0.2037 RON

1 NOK = 0.4902 RON

1 NZD = 2.9216 RON

1 PLN = 1.0863 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0548 RON

1 SEK = 0.4853 RON

1 TRY = 0.4862 RON

1 UAH = 0.1470 RON

1 XDR = 5.8384 RON

1 ZAR = 0.2866 RON

Editia 7455 - 17 mai 01:50

Cererea de recalculare Noul Cod Penal – Unde, Cum, Ce?

Autor: Av. Marius COLTUC

Publicat la 06 februarie 2014

Odata cu intrarea in vigoare a Noilor Coduri - penal si procedura penala, instantele vor fi “invadate” de cereri de recalculare.


 Odata cu intrarea in vigoare a Noilor Coduri - penal si procedura penala, instantele vor fi “invadate” de cereri de recalculare.
 

Unde trebuie sa depun? La prima instanta unde am fost condamnat.

Procedura la instanţa de executare
Când rezolvarea situaţiilor reglementate în prezentul titlu este dată în competenţa instanţei de executare, preşedintele completului de judecată dispune citarea părţilor interesate şi, în cazurile prevăzute în art.88, ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu. La judecarea cazurilor de întrerupere a executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă se citează şi administraţia penitenciarului în care execută pedeapsa condamnatul.
Condamnatul aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ este adus la judecată.

Participarea procurorului este obligatorie.
Nu mergeti singur.Trebuie sa va luati un avocat.

Cum depun?
Se depune o contestatie la executare. Nu este indicat sa o redactati singuri.
Aici aveti un model:

Domnule Preşedinte,
Subsemnatul ….., în calitate de….., formulez prezenta
Contestaţie la executare
împotriva sentinţei penale nr….., din data…., definitivă, pronunţată de instanţa …. pentru următoarele motive ……, prevăzute de art. 591 C. proc. pen.
Data
Semnătura,
Domnului Preşedinte al …….

Explicații teoretice
[1] Natura juridică. Contestaţia la executare este o instituţie de drept procesual penal prin care se soluţionează plângerile împotriva actelor de executare a unei hotărâri penale.
[2] Titularul cererii. Pot face contestaţie la executare condamnatul, atât cu privire la pedeapsă, cât şi cu privire la măsurile de confiscare sau cu privire la executarea dispoziţiilor civile ale cauzei, precum şi celelalte părţi din proces, şi anume partea civilă sau partea responsabilă civilmente, dar numai în legătură cu latura civilă a cauzei.
[3] Motivele contestaţiei. Contestaţia la executare se poate face pentru următoarele motive prevăzute de art. 591 N C. proc. pen., şi anume:
a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu este definitivă. în practica judiciară s-a arătat că se poate face contestaţie întemeiată pe acest motiv în cazul hotărârilor al căror dispozitiv s-a comunicat (pentru că partea a lipsit la judecată) ori comunicarea era obligatorie (cum este cazul inculpaţilor arestaţi preventiv sau militari în termen) şi executarea a început fără a se aştepta dovada de comunicare şi expirarea termenului de apel sau de recurs. Mai poate fi motiv de contestaţie şi cazul în care
judecata s-a făcut cu lipsă de procedură şi comunicarea hotărârii s-a făcut în mod greşit la o altă adresă decât cea reală;
b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare. Acest caz se poate datora unor similitudini în datele de identificare, iar obiecţiile privind identitatea formulate anterior de contestatar neavând nici un rezultat;
c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare. în cele mai multe cazuri aceste nelămuriri se datorează redactării greşite a dispozitivului hotărârii sau unor erori privind calculul perioadei reţinerii sau arestării preventive. Cauze de împiedicare la executare apar atunci când s-a luat măsura suspendării executării pedepsei de către procuror ori s-a obţinut amânarea executării pedepsei printr-o hotărâre definitivă etc.;
d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei, precum şi orice alt incident ivit în cursul executării. Acest caz se referă Ia neaplicarea sau greşita aplicare a legii de amnistie sau graţiere. Judecătorul delegat cu aplicarea acestor acte de clemenţă în cadrul biroului de executări penale poate greşi, neaplicând sau aplicând greşit actul de clemenţă (spre exemplu poate să nu calculeze corect perioada graţiată etc.), situaţie care se poate corecta numai în cadrul contestaţiei la executare prevăzute de art. 461 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.
[4] Temeiul juridic. Se va indica cazul prevăzut de art. 591 NCPP pe care se întemeiază cererea.
[5] Instanţa competentă. Contestaţia la executare se introduce, pentru cazurile de la literele a), b) şi d), la instanţa de executare sau la instanţa în circumscripţia căreia se află locul de deţinere ori unitatea la care execută pedeapsa la locul de muncă, iar pentru cazul de la litera c), la instanţa care a pronunţat hotărârea ce se execută.
 După ascultarea concluziilor procurorului şi a părţilor, instanţa se pronunţă prin sentinţă.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional