Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 20:56

Cei 6 din dosarul „bacşişul Covid” rămân colegi în arestul IPJ. Kadas n-a văzut încă arestul

Autor:

Publicat la 10 decembrie 2020

Cei 6 din dosarul „bacşişul Covid” rămân colegi în arestul IPJ. Kadas n-a văzut încă arestul

Foto: În februarie, Kadas ţinea conferinţe în faţa Poliţiei, lansând acuzaţii care i-au şi „umplut paharul”.

Cei şapte inculpaţi din dosarul de corupţie privind achiziţii medicale pentru spitale din Braşov şi Odorheiul Secuiesc, rămân 30 de zile în arest.
Curtea de Apel Braşov a respins, ieri, ca nefondate, contestaţiile celor şapte inculpaţi, arestaţi iniţial de un judecator de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Braşov.
Grupul, din care fac parte şi alte persoane este acuzat de fapte directe de corupţie, precum luare şi dare de mită, complicităţi la aceste fapte, trafic de influenţă sau abuz în serviciu.
Persoanele arestate sunt: Ionescu Ramona Delia - fost manager la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov,  Lukacs Antal - manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Mirică Emanoil - ofiţer de poliţie în cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Kadas-Iluna Andrei - fost preşedinte al comisiei pentru sănătate din cadrul CJ Braşov, Popa Marius - consilier local în Săcele, Eniko Balint -  referent achiziţii publice în cadrul spitalului Odorheiu Secuiesc şi Doru bertea - administratorul firmei Chantel Sante.

Kadas - internat în Băicoi
În cazul lui Kadas, arestarea e doar „pe hârtie”, deoarece era infectat Covid încă de la momentul declanşării dosarului. El ar fi internat în prezent la Spitalul Sfântul Patric din localitatea Băicoi, iar audierea sa la momentul judecării propunerii de arestare preventivă, din 4 decembrie, s-a făcut prin videoconferinţă.
Potrivit surselor citate de stiripesurse.ro, inclusiv apărarea fostului consilier a invocat starea de sănătatea actuală a clientului său pentru a-l scăpa de arestul preventiv. Avocatul lui Kadas, explică sursele citate, ar fi ridicat dilema în faţa judecătorului de fond dacă este oportună trimiterea lui Kadas după gratii, unde există riscul infectării altor persoane sau stabilirea unei măsuri preventive mai blânde precum arestul la domiciliu sau cercetarea sa sub control judiciar.

Profilul „cârtiţa” BOS
Surse judiciare citate tot de stiripesurse.ro au creionat profilul ofiţerului Emanoil Mirică, care se pare că era şeful Biroului de Operaţiuni Speciale, din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, structură aflată în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, care avea atribuţii în interceptarea comunicaţiilor telefonice, pentru toate parchetele arondate Curţii de Braşov.
Potrivit surselor citate bărbatul nu ar fi fost la prima abatere, el fiind cunoscut in mediul de informaţii pentru comportamente similare cu cel pentru care este anchetat acum în dosarul procurorilor DNA Braşov.
Emanoil Mirică este acum cercetat de DNA Braşov pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, patru fapte de luare de mită şi 5 fapte de trafic de influenţă.

Interferenţele din mediul judiciar
Reamintim că, potrivit procurorilor DNA Braşov, în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la Doru Bertea, care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro şi indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă şi-ar fi oprit o parte) pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.
Influenţa s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziţia unui robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condiţiile în care valoarea de piaţă a produsului era cuprinsă între 285.000 lei şi 380.000 lei).
Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov ar fi efectuat către Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menţionat mai sus.
Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziţie s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecţilor Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela şi Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiţia nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcţiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.
Legat de această situaţie, DNA Braşov a declanşat cercetările penale şi pentru obţinerea unor probe solide a cerut judecătorilor braşoveni emiterea de mandate tehnice, pentru interceptări, filaje, montarea de tehnică ambientală sau localizare prin satelit şi celule GSM a ţintelor din dosar. După obţinerea mandatelor legale procurorii DNA au apelat la instituţia competentă pentru efectuarea propriu-zisă a interceptărilor şi a celorlalte tehnici de obţinere a probelor, respectiv la BOS din cadrul IPJ Braşov În contextul menţionat mai sus, procurorii anticorupţie au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activităţi procedurale de către ofiţerii de poliţie din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operaţiuni Speciale Braşov. Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menţionată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate şi persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informaţii omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfăşura în cauză.
Pentru aceste „servicii”, dar şi în schimbul promisiunii de a îşi folosi influenţa pe care a pretins că o are pe lângă ofiţeri de poliţie şi procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Braşov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice).

+2 -6

Comentarii

'Dan'

2020-12-10 21:58:33


'Willy Nu sunt pus pe rele, din contra, sunt pus pe fapte bune. :)'

'Willy'

2020-12-10 21:30:33


'Nea @Dan e pus pe rele...'

'Dan'

2020-12-10 03:38:24


'La ce judecatori sunt in Brasov, cred ca o se le de-a un an de puscarie si gata. Nu credeti ca este timpul sa faca cetatenii dreptate??? Asa rapid, un tribunal cetatenesc ad-hoc, fara amanari, fara puscarie, fara cazare si mancare. Cine e gasit vinovat, direct la ghilotina! Ce spuneti, cetateni cinstiti ai Brasovului? Kadas si acolitii lui ar fi primii...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie