Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 04:14

Ceartă ca la piaţă între Protecţia Consumatorului şi ciobanii de la Dacia

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 21 august 2015

Au primit vitrine frigorifice, dar încă nu respectă legea

Ceartă ca la piaţă între Protecţia Consumatorului şi ciobanii de la Dacia

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov s-a certat ca la piaţă cu câţiva dintre producătorii de brânzeturi care îşi vând marfa în Piaţa Dacia. Sorin Susanu le-a explicat micilor fermieri că legea trebuie respectată de toţi, în timp ce producătorii spuneau că aceasta nu este bine întocmită. În cele din urmă, producătorii care nu au respectat legea au fost amendaţi, iar cei care au mai fost sancţionaţi şi în alte rânduri pentru aceleaşi abateri riscă suspendarea activităţii.

16 grade Celsius, în loc de 8
Prima impresie a comisarilor de la Protecţia Consumatorului la intrarea în hala în care se vând brânzeturi din Piaţa Dacia a fost una pozitivă. Primăria Braşov le-a pus producătorilor la dispoziţie vitrine frigorifice în care aceştia să poată păstra marfa în condiţiile prevăzute de lege, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea clienţilor. Din păcate, mulţi dintre producători au umplut vitrinele atât de mult, încât acestea nu mai făceau faţă cantităţii mari de brânzeturi, iar temperatura acestora era mai mare decât cea maximă admisă de lege. „Are anumite modificări care ţin de temperatură. Şi din cauza temperaturii, de-aia nu se ţine. Degeaba în momentul de faţă, când îl expuneţi, e la temperatura corectă, dacă el nu a fost depozitat corespunzător. Aicea, la caşul acesta, sunt 16,4 grade. Deci, practic, noi discutăm de dublul maximului pe care ar trebui să-l aibă ca şi temperatură”, le-a explicat Susanu producătorilor.

Unii cu legea, alţii cu tradiţia
Nerespectarea condiţiilor de păstrare a produselor a condus la o ceartă între câţiva crescători de animale şi comisarul şef Sorin Susanu. „Adică, eu, ce-am vândut timp de 25 de ani, am vândut prost, tot ce-am vândut?”, a fost principalul argument cu care s-au apărat ciobanii, la un pas să fie sancţionaţi că-şi ţin brânza la căldură. „Nu-ncercaţi să explicăm că tradiţie, că netradiţie! Respectul este total faţă de tradiţie, dar legislaţia este foarte clară şi trebuie să o cunoaşteţi!”, a spus Susanu. „E foarte prost făcută, asta vrem să vă spunem!”, a replicat unul din producători. „Faceţi amendamente la ea”, le-a cerut şeful CRPC. „Noi, dacă stăm de aşa ceva, nu mai avem timp nici să producem, asta nu înţelegeţi dumneavoastră!”, a răspuns crescătorul de animale. „În acest caz, trebuie să vă asumaţi şi să respectaţi legea”, a cerut Susanu.
Producătorii de brânzeturi spun că nu au fost consultaţi atunci când s-a făcut legea şi condiţiile de temperatură nu sunt normale. „Cerinţele care le cer la temperatură, ai adus un produs tradiţional, un caş, pe care îl ţii la 8 grade, ăla nu mai dospeşte, pentru brânză trebuie între 8 şi 16 grade. Se pot asigura 8 grade aici, dar trebuie un timp mai îndelungat ca să ajungă la 8 grade”, explică unul dintre pieţari. Susanu a explicat că procesul de producţie nu are legătură cu transportul, depozitarea sau vânzarea, iar produsele pot fi aduse la piaţă numai după ce au ajuns la temperatura de păstrare şi cu ajutorul unor maşini frigorifice. Aici, ele trebuie să fie depozitate în camera special amenajată, iar în vitrinele frigorifice să fie ţinute doar cantităţi care să permită păstrarea la temperatura de maxim 8 grade Celsius”, a explicat comisarul şef.

Pe clienţi nu-i deranjează
Clienţii aflaţi la piaţă în timpul controlului spun că au fost întotdeauna mulţumiţi de produsele pe care le-au achiziţionat. „Eu cumpăr de mulţi de de la aceeaşi persoană şi nu am avut nimic de reproşat niciodată, altfel nu mai cumpăram de la acelaşi om”, spune un domn mai în vârstă, venit să cumpere nişte caş proaspăt. „Totul e foarte bun şi vin de mult timp aici. Cumpăr din acelaşi loc pentru că am încredere în vânzător, după ce mi-a dat de fiecare dată marfă foarte bună”, spune o femeie.

Frigidere supraîncărcate
Comisarul şef Sorin Susanu a încercat să le explice producătorilor cum trebuie să procedeze ca să respecte legea. „Chiar dacă în momentul de faţă vedem că s-au adus aceste frigidere noi, vitrine frigorifice, ele trebuie să fie folosite în condiţiile prescrise de producător, respectiv să aibă o încărcare optimă, adică să nu fie supraîncărcate pentru că nu vor mai putea să răcească la temperatura corectă, să se închidă uşile la ele, dar încă vedem că există o necunoştinţă a normelor legale”, a precizat Susanu.

Brânza ţinută la cald se confiscă
În urma controlului au fost aplicate sancţiuni, iar produsele care nu erau păstrate corespunzător au fost confiscate.„Fiecare produs care este depistat în afara condiţiilor legale, respectiv a temperaturii normale, se retrage de la comercializare. Mai mult decât atât, agenţii economici şi producătorii care în mod repetat încalcă aceste prevederi legale, se poate ajunge până la suspendarea activităţii acelei persoane”, a încheiat comisarul şef. Temperatura la care trebuie să fie păstrate brânzeturile este de maxim 8 grade Celsius, în timp ce multe produse erau păstrate chiar şi la 16 grade Celsius.




 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie