Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:02

Cea mai nouă rasă de vaci de carne din România

Autor:

Publicat la 15 februarie 2014

Highland Scoţian: mai puţin pretenţioase, cu carnea mai fragedă

Cea mai nouă rasă de vaci de carne din România
Odată cu dispariţia cotelor de lapte începând cu anul viitor, fermierii români se reorientează spre rasele de vaci de carne, mai ales că şi cererea pe piaţă a crescut, iar consumatorii au început să prindă gustul, deşi carnea de vită rămâne cea mai scumpă la raft. Dacă până acum, majoritatea celor care au pus bazele unor ferme de vaci de carne s-au orientat către Angus, o rasă la mare modă, o nou intrată pe piaţa din România le face cu ochiul crescătorilor: vaca de carne Highland Scoţian (Scottish Highland).
Agrointeligenţa a aflat de la cel mai mare crescător de Highland Scoţian din România, mureşeanul Alin Szakacs care sunt avantajele acestei rase faţă de concurentul său direct, vaca Angus.
„Un prim avantaj al vacilor Highland este faptul că nu sunt deloc pretenţioase la mâncare, ceea ce reduce costurile hranei. Având două straturi de blană, sunt foarte rezistente iarna, stau afară, nu au nevoie de un spaţiu care să le protejeze, aşa cum este cazul la Angus. S-au adaptat rapid şi uşor la clima din România şi, în afară de tratamentele specifice speciei, nu necesită îngrijiri suplimentare, nefiind sensibile la boli. Un alt avantaj este temperamentul blând al acestor vaci de carne”, mai spune crescătorul de Highland Scoţian.
Dacă ar fi să compari carnea de Angus cu cea de Highland, gurmanzii ar spune că cea din urmă are o carne mai fragedă, cu un gust special, sălbatic, de vânat. De aceea poate şi cererea foarte mare de pe piaţa internaţională. „Noi nu am comercializat carnea pe piaţa internă. Am dat-o la export în Germania, unde este foarte apreciată şi cerută. Se dă cu 24 de euro kilogramul. Acum sunt la mare căutare aceste vaci de carne crescute în condiţii foarte bune, de ferme mici. Nu aş putea aprecia ce preţ ar avea carnea de Highland în România, pentru că nu m-am gândit la acest aspect. Din câte ştiu, nu se vinde nicăieri încă, totul pleacă afară. Noi am mai tăiat pentru consumul nostru, am dat prietenilor, chiar unora care au un restaurant, iar lumea a fost dată pe spate de calitatea acestei cărni”, spune fermierul.
 
Exemplarele cu pedigree costă 1.500 de euro
Subvenţia de 300 de euro primită pentru un exemplar cu pedigree acoperă costurile furajelor, dar până acum doi ani, Highland Scoţian nu figura printre rasele „omologate” la noi şi existau doar vaci fără pedigree (acum subvenţia pentru acestea este de circa 170 de euro/an). „Dacă vrea cineva, îi aducem direct din Germania. Preţul unui exemplar, o viţică de 8 luni cu pedigree este de circa 1.500 de euro, iar fără pedigree, preţul este de circa 1.000 de euro”, explică Alin Szakacs.
 
Foto: ORIGINARE DIN SCOŢIA. La tăiere, o viţică ajunge la 400-500 kg, iar un taur, la 700 kg. Rezistente la boli, ele pasc aceleaşi păşuni ca şi oile, nasc singure şi pot făta până la vârsta de 20 de ani. Highland Scoţian nu se mulge, tot laptele fiind destinat viţeilor.
 
 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie