Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 23:45

Ce vrea noul director de la Teatru

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 21 iulie 2017

Un public mai tânăr şi divers, un repertoriu diversificat şi un festival internaţional. Pentru Festivalul de Dramaturgie Contemporană se vor schimba şi regulile „jocului”

Ce vrea noul director de la Teatru

Spectacolul „Criza”, de la Teatrul „Sică Alexandrescu” pare să fie la final. Avem un nou manager, după al cincilea concurs organizat. Noul director, actorul Dan Cogălniceanu, şi-a prezentat, ieri, planurile de viitor în cei cinci ani de manageriere a instituţiei de cultură. Cât despre conflictul din instituţie, viziunea noului şef este „comunicarea”.

Principalul obiectiv - Festivalul de Dramaturgie Contemporană, care va fi internaţional
Dan Cogălniceanu este actor din 1995, dar la Braşov a început să joacă din 1997. A plecat din Teatrul braşovean în 2005, la Constanţa, dar a revenit la „Sică Alexandrescu” anul trecut, în calitate de manager şi consultant artistic al Festivalului de Dramaturgie Contemporană. Acesta este, de altfel, şi cel mai important proiect al său, în următoarea perioadă, pentru că de anul acesta, municipalitatea doreşte ca evenimentul, care va avea loc spre jumătatea lunii noiembrie, să aibă caracter internaţional. Primul pas a fost făcut încă de la ediţia de anul trecut când la festivalul de la Braşov a participat Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău. Dan Cogălniceanu a precizat că Teatrul din Chişinău va participa şi la ediţia din acest an. Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii au precizat că s-a discutat şi cu reprezentanţi ai Teatrului Naţional din Budapesta, dar în calcul sunt luate şi Teatrul din Gyor (oraş înfrăţit cu Braşovul), Nurnberg sau Burgass. „Ne dorim ca anul acesta să-l avem prezent, în cadrul acestui festival, pe Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român contemporan în străinătate şi cred că unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi contemporani. Am avut discuţii de principiu, a confirmat prezenţa în cadrul acestui festival, urmează să-i comunicăm datele şi să stabilim lucrul acesta, probabil vom avea şi o lansare de carte a dumnealui”, au adăugat reprezentanţii municipalităţii.
Pe de altă parte, Dan Cogălniceanu a mai spus că una dintre surprize va fi şi un specatcol al lui William Shakespeare, care va fi pus în scenă de către o trupă din Londra, fie la deschidere, fie la închiderea festivalului. Organizatorii vor ca Festivalul să se desfăşoare pe parcursul a maxim 10 zile.
Pentru acest festival, organizatorii au în vedere şi schimbarea regulamentului, ce urmează să intre în şedinţă de Consiliu Local. „Festivalul are o tematică foarte strictă şi anumite rigori. Trebuie să fie premiere realizate în anul respectiv şi spectacolele să se bazeze pe texte scrise după 1980. Deja, plaja e foarte mică. Transformându-l din eveniment naţional, în internaţional, vor fi mai multe opţiuni”, a precizat noul manager.

Stagiunea se redeschide în septembrie
În altă ordine de idei, Dan Cogălniceanu îşi propune ca din următoarea stagiune, dar şi în întreaga perioadă de manageriat, să aducă un suflu nou în repertoriul instituţiei, iar Teatrul să se deschisă şi pentru copii, fără a face însă concurenţă Teatrului Arlechino. „Ar fi vorba de programe dedicate teatrului pentru copii, fără a intra pe plaja Teatrului Arlechino care are ţintită o altă categorie de copii, iar eu mă refer la copii un pic mai mari. Unul dintre programe - Catedra de teatru - se adresează tinerilor şi vizează realizarea de spectacole din programa şcolară. Am mai multe programe pe care le ţinesc, spre exemplu spre colaborarea şi coproducţii internaţionale. Unul din programe va dezvolta şi teatrul contemporan, pe pachete de intershipuri şi colaborări şi reprezentaţii şi naţionale, şi internaţionale. Un program, care e mai mult o direcţie de acţiune, pe care eu l-am denumit repertoriul complet, vizează diversificarea la maxim a repertoriului instituţiei, spectacolele pentru copii, spectacole muzicale, coregrafice şi alte genuri pe care în ultimii 10-15 ani Teatrul Sică Alexandrescu nu le-a avut”, a sintetizat Dan Cogălniceanu, care vrea ca prin revigorarea Festivalului de Dramaturgie, cât şi prin reorganizarea programului teatrului braşovean, instituţia de cultură braşoveană să revină în rândul teatrelor mari din România şi să poată participa la turneele acestora.
„De mâine vom începe şi pregătirea noii stagiuni, care va debuta cel mai probabil după data de 10 septembrie, dar şi a programului Festivalului de Dramatugie Contemporană, chiar dacă începând de mâine instituţia intră în vacanţă până în data de 4 septembrie”, a mai spus managerul.

Conflictul din instituţie, rezolvat cu „comunicarea”
Întrebat cum va fi rezolvat conflictul existent între instituţie şi Primărie, care administrează, de fapt Teatrul, şi o parte dintre angajaţi, care au şi fost demişi, la sfârşitul anului trecut, noul manager a răspuns „cu uşurinţă, prin comunicare, în primul rând”. Patru dintre cei cinci angajaţi demişi au câştigat, la începutul lunii iunie, procesul pe fond cu Teatrul, pentru a fi repuşi în funcţie însă noul manager şi reprezentanţii municipalităţii au precizat că nu a venit nicio comunicare a sentinţei de la instanţă, până acum. „Când vom primi o comunicare oficială, vom lua o decizie cât mai favorabilă teatrului”, a încheiat Dan Cogălniceanu.

Foto: Andrei Paul
 

+0 -0

Comentarii

DanaBv

2017-07-21 12:15:33


Se pare ca lucrurile se aseaza in sfarsit la Teatrul Dramatic, ceea ce nu poate decat sa ne bucure pe toti. Sper ca noul director, care are planuri frumoase, sa nu mai accepte piese vulgare in cadrul Festivalului de teatru, si in repertoriul Teatrului, in general. Ani la randul n-am lipsit de la nici o piesa de teatru, dar mi-a trecut definitiv dupa vreo doua piese de un prost gust desavarsit. (Marturisesc ca sunt o mare admiratoare a serialului "Games of Thrones", deci nu sunt vreo pudibonda, si pot accepta doze serioase de, sa le spunem "scene explicite", dar numai daca sunt justificate din punct de vedere artistic).

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie