Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 12:13

Ce se va schimba în centrul Braşovului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 13 aprilie 2022

Piaţa Sfatului - fântâna arteziană va fi mutată, apar castani, arţari şi „copaci” din piatră. Străzile Mureşenilor şi George Bariţiu – asfaltul, înlocuit cu pavaj de granit

Ce se va schimba în centrul Braşovului

După ce luni, 11 aprilie, Ordinul Arhitecţilor din România a anunţat proiectul câştigător pentru reabilitarea Pieţei Sfatului, în urma concursului internaţional de soluţii pe care l-au organizat la solicitarea Primăriei, marţi, reprezentanţii municipalităţii braşovene au revenit cu „esenţialul”, respectiv detaliile referitoare la reamenajarea acestui spaţiu. Proiectul este, momentan, în faza de concept, pentru că firma care a câştigat concursul internaţional va realiza în perioada următoare întreaga documentaţie tehnică. De asemenea, pentru intervenţiile propuse va fi nevoie de mai multe avize, inclusiv de la Direcţia de Cultură a Judeţului Braşov.

Conceptul: „La poveşti”
„Proiectantul propune o serie de soluţii care să îi invite pe braşoveni şi turişti să stea  «la poveşti» la umbra copacilor, în jurul noii fântâni arteziene care va fi amenajată lângă Casa Sfatului sau aşezaţi pe mobilierul urban construit în piaţă. Casa Sfatului va deveni un element activ în viaţa acestei pieţe, proiectantul propunând o serie de intervenţii în jurul acestui monument istoric, astfel încât fostul sediu al conducerii oraşului să redevină centrul de greutate al zonei”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Apar cişmele la umbra copacilor
Una dintre principalele noutăţi ale proiectului este desfiinţarea actualei fântâni arteziene şi mutarea ei lângă Casa Sfatului, în colţul din dreapta intrării. În vecinătatea acesteia, sub un arţar, va fi amenajată o zonă de relaxare iluminată cu spoturi din paviment. În schimb, fântâna pentru porumbei şi cea de la care se poate bea apă potabilă vor fi păstrate. Pe lângă fântâna din faţa Catedralei Ortodoxe, proiectantul a prevăzut mai multe cişmele publice, în zonele de relaxare: una în zona cu copaci de la intrarea spre Biserica Neagră, una la ieşirea din piaţă, spre strada George Bariţiu, iar o a treia la intrarea în gangul care duce spre Piaţeta Brassai.

Două linii se castani, pâlcuri cu arţari
Un alt element de noutate este plantarea de castani în două zone, în spatele Casei Sfatului, în zona fântânii pentru băut apă de pe latura cu Biserica Ortodoxă şi la intrarea spre Curtea Bisericii Negre. De asemenea, proiectul prevede plantarea de arţari în zonele în care vor fi amplasate elemente de construcţie minimaliste care pot fi utilizate ca bănci.

Pavajul din Piaţa Sfatului va fi „o reflexie simbolică a bolţii înstelate în paviment”
Conform explicaţiilor Primăriei Braşov, întreaga piaţă va fi pavată cu piatră cubică de granit, inclusiv străzile Mureşenilor şi George Bariţiu, argumentul proiectanţilor fiind că în acest fel se va deschide piaţa până la clădirile de pe latura vestică şi o va lega cu Piaţeta Brassai. „Piatra cubică din granit din piaţă va fi refolosită în întregime şi rearanjată după un design nou. Vor dispărea caroiajele rectangulare, iar piaţa va fi amenajată ca o reflexie simbolică a bolţii înstelate în paviment”, a explicat Toarcea.
 
Podium, coloane şi scaune mobile
În proiectul de reamenajare a Pieţei Sfatului este propusă şi amplasarea unor piese de mobilier urban de piatră, inclusiv pe verticală, prin amplasarea unor coloane. Unele dintre aceste elemente vor putea fi folosite pe post de bancă sau de podium, ca în cazul construcţiei din spatele Casei Sfatului, unde proiectantul a recomandat şi amplasarea de scaune mobile în zonele de relaxare, astfel încât cei care ajung în piaţă să îşi poată alege locul în care doresc să stea. De asemenea, pe latura pieţei dinspre strada Mureşenilor va fi amenajată şi o zonă cu rastele pentru biciclete.
O altă zonă care va fi amenajată din punct de vedere estetic este cea de deasupra toaletei publice, unde este propusă amenajarea unei „construcţii-reper”, care va atenua impactul vizual pe care acum în are construcţia în care este toaleta publică (aceasta va fi menţinută).

Bradul de Crăciun rămâne în locul obişnuit
Conform explicaţiilor reprezentantului Primăriei Braşov, arhitecţii au prevăzut şi modul în care se fac amenajările sezoniere, de tipul teraselor sau configuraţia pentru anumite evenimente cum ar fi Târgul de Crăciun, târguri de carte sau concerte. Conform proiectanţilor, bradul de Crăciun va fi instalat în acelaşi loc.

Mai multe intrări în Casa Sfatului
Una dintre modificările majore propuse în acest concept este rolul pe care ar trebui să îl joace Casa Sfatului, adică transformarea sa din clădire care găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie în elementul principal al pieţei. Conform propunerii, clădirea va deveni un spaţiu deschis, cu mai multe accesuri din exterior, iar cea mai mare parte a viitoarelor amenajări se vor face în jurul Casei Sfatului. Practic, proiectanţii au propus „redeschiderea” unor uşi existente în trecut, dar şi amenajarea unor intrări noi, prin transformarea în uşi a unor ferestre.
Concursul de arhitectură a fost câştigat de SC Starh – Arhitectură, Construcţii, Design SRL, care va realiza şi proiectului tehnic (inclusiv documentaţiei necesare în vederea autorizării construcţiei). Pentru premiul obţinut, dar şi pentru realizarea documentaţiei tehnice, consultantul va încasa suma de 1.484.700 lei, plus TVA. Pentru realizarea lucrărilor, municipalitatea braşoveană are în plan să obţină bani europeni.

+1 -1

Comentarii

'gigi'

2022-04-14 06:42:02


'Nu au ce face cu banii. Fara sa mute fantana nu se poate?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie