Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 17:19

Ce-or fi, ce n-or fi, dar de la Primărie se văd ilegale: „Obiectele neidentificate” din curtea Bisericii Negre din Braşov

Autor: Ana ŢÎRCĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 21 sepembrie 2021

Ce-or fi, ce n-or fi, dar de la Primărie se văd ilegale: „Obiectele neidentificate” din curtea Bisericii Negre din Braşov

De puţin timp, au început să apară unele schimbări în curtea Bisericii Negre din Braşov. În zonă au fost realizate deja câteva porţiuni de alee, iar sub unul dintre arbori au apărut câteva obiecte despre care, pe reţelele de socializare, braşovenii se întrebau ce reprezintă.
Obiectele neidentificate sunt de fapt nişte bănci metalice, opere de artă, după cum ne-au transmis luni cei de la Biserica Evenghelică, proprietar al zonei. Ce spun trecătorii care le văd şi în realitate? „În primul rând, mi se pare că sunt reci. După aceea, arhitecţii au viziunile lor şi sunt bune că poţi să te aşezi pe ele, dacă eşti obosit”, ne-a spus ieri un trecător, la un mic sondaj „al străzii”. „Îmi place ca operele de artă să fie diferite. Avem ceva vechi şi ceva nou, dar viaţa merge înainte şi asta e normal”, crede un turist francez. „Sunt prea moderne pentru zonă”, ne-a declarat o mămică venită să-şi ia băieţelul de la şcoală.  „Nu cred că e ceva anormal, dar nu ştiu la ce folosesc, pentru că sunt sub pom, atâta. În rest, nu văd. Nu ştiu dacă sunt prea moderne ca să fie puse lângă Biserica Neagră, dar mie-mi plac”, a spus un alt braşovean.

Ca-n oraşul lui Papură Vodă”
Biserica Evanghelică spune că este vorba de o lucrare a unui artist cunoscut, astfel că avizul Ministerului Culturii nu a fost greu de obţinut. Pe de altă parte, Primăria Braşov spune că a fost notificată doar cu privire la executarea unor „reparaţii la nivelul pavimentului în Curtea Johannes Honterus”, care se vor executa în următoarele condiţii: reparaţiile se vor face cu materiale identice cu cele existente, nu se vor face modificări arhitecturii imobilului; nu se vor instala elemente noi sau reţele noi de instalaţii. Alte lucrări în afara celor prevăzute în acest acord, nu sunt acoperite de notificare, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea.

Ce ştie Primăria
Concret, intervenţiile sunt realizate de Biserica Evanghelică din Braşov, care are în proprietate curtea Bisericii Negre, iar pentru aceste lucrări nu a fost solicitată o autorizaţie de construire în cursul acestui an. Practic, în acest moment, reprezentanţii municipalităţii braşovene au precizat că se fac lucrări la pavaj.
„Lucrările de «reparaţii la nivelul pavimentului în Curtea Johannes Honterus» se fac în baza avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov», conform prevederilor art. 11, alin 2 şi 4, din Legea nr. 50/1991. Finanţarea este făcută de Biserica Neagră, din fonduri proprii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Totuşi, acesta a precizat şi că pentru aceste intervenţii nu a fost depusă o solicitare de obţinere a autorizaţiei de construire anul acesta, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
Curtea Bisericii Negre este pe lista monumentelor istorice de importanţă locală, iar în acordul scris transmis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov, lucrările se derulează în perioada 18 august 2021 – 17 august 2023. În acelaşi document se mai arată că „reparaţiile se vor face numai cu materiale identice cu cele existente” că „nu se vor aduce modificări arhitecturii imobilului” şi că „nu se vor instala elemente noi sau reţele noi de instalaţii”.
 
Cum se justifică Biserica
De cealaltă parte, reprezentanţii Bisericii Evanghelice au explicat că în prezent, pe o mică parte a curţii este amenajat, din cheltuiala proprie a parohiei, un model provizoriu al întregului proiect câştigător al concursului de arhitectură din 2012, pentru a testa soluţii tehnice şi estetice care să poată fi aplicate ulterior întregii curţi. „Această secţiune respectă, de asemenea, specificaţiile din proiectul elaborat de birourile de arhitectură Exhibit Arhitectura şi ADNBA, proiect autorizat cu Autorizaţia de Construire nr. 418/25 iunie 2012, care includea atât prezenţa mobilierului urban, cât şi iluminatul curţii”, au precizat reprezentanţii Bisericii Evanghelice Braşov.  
Aceştia au menţionat că lucrările privind pavimentul au fost avizate de Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov, cu acordul nr. 94 din 18 august 2021. „Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include şi lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de şezut în zona curţii frecventată de elevii Colegiului Naţional «Johannes Honterus», precum şi un şotron de piatră. Pe acest perimetru, în cadrul modelului provizoriu, se testează două tipuri de paviment din pietriş stabilizat, pentru a afla comportamentul acestora în timp, confortul pentru utilizatorii pietonali, precum şi integrarea în ansamblul urban. În măsura în care soluţiile testate se dovedesc a fi fiabile, în viitor se vor putea păstra şi pe o suprafaţă largă în curtea Bisericii Negre”, au mai spus reprezentanţii Bisericii Evanghelice CA din România - Parohia Braşov

Primăria Braşov încearcă de mai mulţi ani să preia Curtea Bisericii Negre
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Braşov au reamintit că, împreună cu reprezentanţii Bisericii Negre, încearcă să găsească soluţia juridică pentru ca Municipalitatea să preia acest monument istoric pentru a îl putea reabilita. De altfel, municipalitatea braşoveană a început demersurile pentru reabilitatea Curţii Bisericii Negre în urmă cu mulţi ani. Printre altele, în zonă s-a făcut descărcarea arheologică, iar în anul 2011 a fost încheiat un concurs de arhitectură privind reabilitarea acestei curţi. Ulterior, Primăria Braşov a preluat în administrare terenul, iar în anul 2014 a solicitat o finanţare nerambursabilă pentru realizarea lucrărilor, însă proiectul nu a fost aprobat. În aceste condiţii, administrarea terenului de către Primăria Braşov a fost anulată. De atunci, cele două instituţii caută o formă juridică de colaborare, însă, până acum, nu au găsit soluţia optimă.

Comentarii

'DanaBv'

2021-09-21 12:31:38


'Urate ca foamea si reci ca sloiul de gheata. Sa stea pe ele cei care le-au aprobat, plus nevastele lor. Si fara spatar. Toate calitatile! In plus, in plina zona medievala, hodoronc-tronc, apar rinichii astia de fier! Thoamne fereste. De noaptea mintii!'

'A.S.'

2021-09-21 07:25:19


' SE cauta solutii,cam de mult timp... Orase ca Oradea,Timisoara Cluj Iasi,etc. au gasit solutii si se vede !!! Are si Brasovul,o super cladire renovata \" Rectoratul\"...'

'Ariana'

2021-09-21 06:05:00


'Acele banci ciudate nu se incadreaza deloc în zona respectivă.Acolo sunt clădiri istorice si Biserica Neagra înconjurată de un teren neamenajat de mulți ani.Dezolarea turiștilor care vizitează biserica trebuie să fie maxima.Mai mare rusinea!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie