Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:41

Ce nu a făcut o ţară întreagă, a făcut Râşnovul, pentru Amza Pellea

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 06 august 2013

Organizatorii Festivalului de Film Istoric de la Râşnov au dedicat o zi întreagă acestei mari personalităţi a cinematografiei româneşti, iar în cinstea sa, cinematograful din oraş îi poartă numele.

Ce nu a făcut o ţară întreagă, a făcut Râşnovul, pentru Amza Pellea
„Amza Pellea” este una dintre temele ediţiei din acest an a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, pe lângă „Anul 1968”, „John F. Kennedy” sau legende ale muzicii. Ziua de duminică a fost dedicată marelui actor, iar dintre sutele de persoane, care au venit să-l revadă pe Amza, nu au lipsit criticii de film şi nici fiica sa, Oana Pellea. Aceasta a fost plăcut impresionată de faptul că organizatorii Festivalului de la Râşnov au dedicat o zi întreagă celui care a rămas în memoria românilor drept Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i-a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie ale lui Amza. „Ce nu a făcut o ţară întreagă, a făcut Râşnovul, pentru Amza Pellea”, a mărturisit cu lacrimi în ochi fiica sa, care a susţinut şi o conferinţă despre posteritatea lui Amza Pellea. 
În cinstea marelui actor, şi cinematograful din Râşnov a primi numele „Amza Pellea”, iar, expoziţia temporară care poate fi văzută acum în Cetatea Râşnov, cu fotografii dedicate acestei mari personalităţi a filmului românesc, va fi mutată în incinta cinematografului odată cu finalizarea festivalului duminică. Totodată, organizatorii festivalului de la Râşnov au realizat şi un film documentar despre Amza cu sprijinul Sandei Vişan, realizator TVR, care conţine diverse interviuri şi mărturisiri ale familiei, prietenilor şi colegilor marelui artist, care a interpretat şi unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul. „Pot să spun că ziua de duminică a fost una fabuloasă şi cred că este cea mai bună ediţie a Festivalului de Film Istoric de până acum. Oana Pellea a fost foarte încântată cu privire la ceea ce am reuşit noi să facem la Râşnov, iar acest film care este producţie a festivalului vrea să îl prezinte peste tot, unde se vor mai face diferite evenimente în memoria marelui artist”, ne-a declarat istoricul Nicolae Pepene, organizator al Festivalului.
Cei care au ajuns la Râşnov au putut urmări o serie de filme de marcă în care a jucat Amza, dar au putut afla mai multe despre acesta şi de la mari critici de film. „Amza Pellea a reprezentat un moment de mare forţă. El a fost la un moment dat cel mai popular actor din România, tocmai pentru că avea darul, cunoştea magia de-a da forţă unui personaj chiar dacă personajul era fals”, a precizat criticul de film Tudor Caranfil, care a făcut o prezentare a filmelor lui Amza.
Nu în ultimul rând, un moment cheie al festivalului weekendul trecut a fost şi concertul lui Mircea Baniciu care a umplut, duminică grădina cetăţii. Nici concertul celor de la European Contemporary Orchestra, de sâmbătă, nu a fost însă mai prejos, fiind susţinut în premieră la Râşnov, după care instrumentiştii vor ajunge şi pe scena Festivalului Enescu, dar şi în Marsillia, care este în acest an capitală culturală europeană.
 
„Nemuritorii” din cetate
Irina Margareta Nistor: „Nu există un sentiment mai plăcut decât să vezi filmul acolo unde s-a filmat”
Seara de duminică s-a încheiat la Râşnov s-a încheiat cu vizualizarea filmului „Nemuritorii” în regia regretatului Sergiu Nicolaescu, în care Amza Pellea a jucat unul dintre rolurile principale, iar o parte dintre scene au fost filmate în Cetate. „Nu există un sentiment mai plăcut decât să vezi filmul acolo unde s-a filmat. O singură dată în viaţă mi s-a mai întâmplat eram la Salzburg şi am văzut «Sunetul muzicii», aşa că suntem într-o companie foarte bună, aşa, nostalgic vorbind”, a mărturisit criticul de film Irina Margareta Nistor.
Înainte de peliculă, în Cetatea Râşnov a rulat un interviu acordat de Sergiu Nicolaescu, în 2009, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Istoric Râşnov. Tot în acel an, în calitate de preşedinte al Comisie de Cultură a Senatului, acesta a iniţiat o petiţie pentru susţinerea comunităţii râşnovene în lupta pentru revenirea cetăţii Râşnov în mod definitiv şi irevocabil în proprietatea oraşului şi renovarea sa. După cum a declarat în interviul de acum patru ani, Râşnovul a fost pentru Sergiu Nicolaescu unul dintre locurile preferate pentru realizarea filmelor sale istorice. Datorită regizorului Sergiu Nicolaescu, cetatea Râşnov a devenit cetatea nemuritorilor cinematografiei româneşti: Amza Pellea, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin sau Gina Patrichi. (Foto: Daniel Secărescu)

 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie