Curs BNR

1 EUR = 4.9479 RON

1 USD = 5.1794 RON

1 GBP = 5.5370 RON

1 XAU = 269.2661 RON

1 AED = 1.4101 RON

1 AUD = 3.3069 RON

1 BGN = 2.5298 RON

1 BRL = 0.9628 RON

1 CAD = 3.7520 RON

1 CHF = 5.2155 RON

1 CNY = 0.7150 RON

1 CZK = 0.2005 RON

1 DKK = 0.6653 RON

1 EGP = 0.2655 RON

1 HUF = 1.1997 RON

1 INR = 0.0632 RON

1 JPY = 3.5788 RON

1 KRW = 0.3593 RON

1 MDL = 0.2630 RON

1 MXN = 0.2523 RON

1 NOK = 0.4722 RON

1 NZD = 2.9000 RON

1 PLN = 1.0277 RON

1 RSD = 0.0422 RON

1 RUB = 0.0879 RON

1 SEK = 0.4522 RON

1 TRY = 0.2797 RON

1 UAH = 0.1405 RON

1 XDR = 6.5590 RON

1 ZAR = 0.2853 RON

Editia 7790 - 29 sep 14:07

CONCEDIU ÎN STRĂINĂTATE

Ce faci imediat ce ţi-ai dat seama că ţi-ai pierdut ori ţi s-au furat actele de identitate

Autor:

Publicat la 22 iunie 2022

Ce faci imediat ce ţi-ai dat seama că ţi-ai pierdut ori ţi s-au furat actele de identitate

Abia aştepţi concediul în străinătate şi sunt ţări poţi intra acum doar cu actul de identitate, fără să mai prezinţi certificat de vaccinare sau de test COVID, dar ce faci dacă îţi pierzi sau ţi se fură actele de identitate? Cui te adresezi ca să revii în ţară şi cât te costă?
Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au transmis informaţii la zi privind ce ai de făcut în această situaţie.

Pasul 1: Anunţă imediat Ambasada sau Consulatul României şi autorităţile locale de Poliţie. Ai nevoie de o dovadă privind pierderea sau furtul
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când constaţi că ţi-ai pierdut ori că ţi s-au furat actele de identitate este anunţi imediat Ambasada sau Consulatul României precum şi autorităţile locale de Poliţie.
„În cazul paşapoartelor pierdute sau furate, este necesară sesizarea autorităţilor locale de poliţie şi obţinerea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, dovadă care va fi prezentată la ambasada sau consulatul României în străinătate, odată cu depunerea cererii pentru titlul de călătorie, în vederea reîntoarcerii în ţară.”, au precizat oficialii MAE.
Pe site-ul MAE există o serie de recomandări în privinţa sesizării la Poliţie, precum:
– Căutaţi să beneficiaţi de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului;
– Însoţiţi declaraţia făcută la poliţie cu o listă a obiectelor care v-au fost furate sau v-au dispărut;
– Solicitaţi autorităţilor de poliţie emiterea unui raport (raportul poliţiei vă va fi de folos în cazul în care obiectele furate sau dispărute erau asigurate).

 

Pasul 2: Obţine titlul de călătorie care îţi permite să te întorci în ţară
Dovadă de la Poliţia locală trebuie prezentată la ambasada sau consulatul României din ţara respectivă, odată cu depunerea cererii pentru titlul de călătorie, în vederea reîntoarcerii în ţară.
„Titlul de călătorie este documentul care se eliberează de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate, dar care nu mai posedă un document de călătorie valabil (paşaport sau carte de identitate). Acesta va fi folosit numai pentru ca titularul să se întoarcă în ţară.
Titlul de călătorie se eliberează direct de ambasadă sau consulat, pe baza cererii completate şi semnate de către solicitant şi a dovezilor privind identitatea şi cetăţenia română a solicitantului.
În astfel de cazuri, având în vedere situaţia deosebită în care se află cetăţenii români ale căror acte sunt pierdute/deteriorate/furate, titlul de călătorie se eliberează fără a fi necesară o programare prealabilă.”, explică MAE.
Potrivit MAE, „pentru obţinerea titlului de călătorie, cetăţenii români se pot prezenta la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular, în timpul orelor de program sau, dacă deplasarea este urgentă, pot să contacteze în prealabil misiunea diplomatică sau oficiul consular prin intermediul telefonului de urgenţă, urmând a fi stabilită data prezentării pentru eliberarea documentului de călătorie”.

Toate misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate dispun de numere de telefon de urgenţă, iar acestea sunt disponibile pe website-ul MAE. (www.mae.ro)
„Odată ajuns la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular, cetăţeanul român va prezenta personalului consular situaţia şi va pune la dispoziţie informaţii şi orice documente necesare identificării sale (un act de identitate valabil sau a cărui valabilitate a expirat), carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport anterior, certificate de dobândire/redobândire a cetăţeniei române, atestaţii de clarificare a statutului juridic în raport cu statul român) sau acte de stare civilă (certificat de naştere, certificat de căsătorie) şi două fotografii de tip paşaport, color, de dată recentă.
În cazul în care documentele prezentate nu stabilesc cu certitudine identitatea şi cetăţenia română a solicitantului, eliberarea titlului de călătorie se va face numai după verificarea acestor date de către autorităţile române, pe baza informaţiilor furnizate de solicitant.
Urmare procesului de digitalizare şi debirocratizare implementat de către MAE, cetăţenii români nu mai completează cererile de servicii consulare sau alte formulare. Acestea sunt generate electronic, respectiv tipărite, pe baza datelor introduse de personalul consular în aplicaţiile informatice.
Pentru mai multe informaţii, va rugăm accesaţi link-ul https://econsulat.ro/, secţiunea „Documente de călătorie”, explică oficialii MAE.
Pe site-ul econsulat.ro se precizează următoarele în acest sens:
„În cazul în care solicitantul nu posedă niciun document de identitate sau de stare civilă românesc, iar din consultarea bazelor de date disponibile la misiune nu se poate stabili identitatea sa, precum şi calitatea de cetăţean român, este necesară identificarea persoanei în România.
Operaţiunile de identificare se efectuează de către misiunea diplomatică/oficiul consular la care se solicită eliberarea titlului de călătorie şi nu se percep taxe consulare”.
În privinţa costurilor, MAE spune că „în conformitate cu prevederile legale în vigoare, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate prestează acest serviciu cu titlu gratuit”.

În cât timp se eliberează titlul de călătorie şi cât timp este valabil
Potrivit datelor de pe site-ul econsulat.ro, „titlul de călătorie se eliberează, de regulă, în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate”.
„Valabilitatea titlului de călătorie este de cel mult 30 de zile şi încetează de drept la data intrării titularului în România. Titlul de călătorie nu poate fi folosit pentru reîntoarcerea în ţara de reşedinţă sau de domiciliu şi nici pentru deplasarea în alte state”, mai spune MAE.

Ce trebuie să faci imediat ce ai ajuns în ţară cu titlul de călătorie pentru a face rost de noi acte de identitate (buletin şi pasaport)?
„Pierderea paşaportului se declară de îndată de către titular sau, după caz, de către părinţii unui minor, reprezentanţii legali ori însoţitorii acestuia, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau la orice serviciu public comunitar de paşapoarte, ori la Direcţia Generală de Paşapoarte”, arată Ministerul Afacerilor Externe.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional