Curs BNR

1 EUR = 4.9745 RON

1 USD = 4.5878 RON

1 GBP = 5.8379 RON

1 XAU = 356.2719 RON

1 AED = 1.2490 RON

1 AUD = 3.0542 RON

1 BGN = 2.5434 RON

1 BRL = 0.8955 RON

1 CAD = 3.3576 RON

1 CHF = 5.0225 RON

1 CNY = 0.6337 RON

1 CZK = 0.2013 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0982 RON

1 HUF = 1.2865 RON

1 INR = 0.0551 RON

1 JPY = 2.9320 RON

1 KRW = 0.3358 RON

1 MDL = 0.2592 RON

1 MXN = 0.2764 RON

1 NOK = 0.4289 RON

1 NZD = 2.8042 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0508 RON

1 SEK = 0.4279 RON

1 TRY = 0.1425 RON

1 UAH = 0.1151 RON

1 XDR = 6.0749 RON

1 ZAR = 0.2522 RON

Editia 8186 - 24 mai 07:28

Ce este de făcut pentru a creşte calitatea vieţii în Braşov? „Primăria de cartier”, este una dintre propunerile activistului civic, Radu-Valentin Paul

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 iulie 2023

Ce este de făcut pentru a creşte calitatea vieţii în Braşov? „Primăria de cartier”, este una dintre propunerile activistului civic, Radu-Valentin Paul

Activistul civic Radu-Valentin Paul a demarat pe contul lui de pe o reţea de socializare o serie de postări în cadrul cărora aduce în atenţia braşovenilor metode prin care viaţa din oraşul nostru să devină mai bună. Le-a numit „Gânduri pentru Braşov”.
A făcut 3 postări anterioare, în care a discutat despre educaţie, economie, seniori şi persoane vulnerabile. Azi discută despre calitatea vieţii braşovenilor. Printre altele, acesta propune să se înfiinţeze 6 „Primării de cartier”. Porneşte de la ideea că trebuie să existe cineva cu autoritate între oameni, în cartierele Braşovului. Această persoană trebuie să observe şi să ţină legătura cu serviciile din primărie pentru ca oraşul să fie curat, deszăpezit, asfaltat corect, etc… Şi îi propune primarului să numească consilieri personali în aceste funcţii.
O altă propunere deosebită este ca în aceste „Primării de cartier” să existe o persoană la care braşovenii să poată apela pentru sfaturi atunci când au nevoie de ceva de la o instituţie publică. Să le spună unde să meargă şi ce să ceară, pentru că de multe ori se întâmplă să nu ştim unde să mergem, ce drepturi avem sau ce să cerem.
Redăm mai jos textul postat pe reţeaua de socializare:

„1. Multe dintre neregulile administrative din Braşov (salubritate, deszăpezire, spaţii verzi, transport public, etc.) sunt din cauza lipsei de comunicare, respectiv coordonare, dintre anumite instituţii publice sau servicii din Primărie. Dau un exemplu: vedem multe cazuri în are se asfaltează o stradă, iar ulterior se sparge pentru a se face o lucrare de canalizare sau alte reţele. Oamenii aceia care fac asfaltarea pur şi simplu nu ştiu că peste ceva timp urmează să vină alţii să lucreze la reţele, iar cei care lucrează la reţele nu ştiu că  strada aceea urmează să fie asfaltată. Braşovul este prea mare pentru a putea fi coordonat dintr-un singur loc, este nevoie să existe un conector în teren, la firul ierbii. O persoană care să cunoască cartierul şi oamenii din el. Să fie mai aproape de probleme şi de oamenii nevoiţi să le suporte.
De aceea propun înfiinţarea de către primar a unor «Primari de cartier». Braşovul să fie împărţit în 6 zone de responsabilitate. În fiecare zonă să fie un consilier al primarului, responsabil de zonă, care va avea un birou şi maşină, iar treaba lui este să gestioneze administrarea zonei: asfalt, trotuare, iluminat public, salubritate, deszăpezire, spaţii verzi, creşe, grădiniţe, şcoli, transport public, etc… Acesta este numit şi destituit de primar. O idee de zone este aceasta:
Zona 1: Poiana Braşov, Prund-Schei, Centru vechi şi Răcădău
Zona 2: Astra
Zona 3: Noua, Dârste şi Uzina 2
Zona 4: Florilor, Scriitorilor, Centru nou şi Craiter
Zona 5: Tractorul şi Triaj
Zona 6: Stupini şi Bartolomeu

2. Cultura, respectiv consumul ei, este hrană pentru suflet. Propun ca în birourile primarului de cartier să fie şi sedii ale Bibliotecii Judeţene Braşov, care să funcţioneze şi ca HUB-uri comunitare pentru activităţi culturale: lansări de carte, expoziţii de artă, mici concerte de muzică, etc. De asemenea consider necesar ca cel puţin 2% din bugetul local să meargă anual către proiecte culturale, în afară de instituţiile finanţate de la bugetul local: opera, filarmonica, etc.

3. De multe ori avem probleme şi nu ştim unde trebuie să mergem pentru a le rezolva sau, mai rău, suntem «plimbaţi» de la o instituţie la alta, pentru că nu ne cunoaştem drepturile, nici legislaţia. Propun ca în birourile primarilor de cartier să existe un parajurist, care să ofere consiliere braşovenilor care au nevoie. Parajuristul este o persoană care, deşi nu practică o activitate de avocat, acordă confidenţial consiliere şi sfătuire în clarificarea unor subiecte juridice şi procedurale persoanelor ce solicită acest lucru.

4. Sportul înseamnă sănătate, iar aceasta este importantă pentru fiecare om. Despre infrastructură sportivă am discutat la educaţie. Alergatul este unul dintre cele mai la îndemână sporturi. Propun să fie amenajate piste de alergat în toate parcurile mari şi în mai multe zone din oraş, în aşa fel încât fiecare braşovean să aibă, la maxim 5 minute de mers pe jos, acces la o pistă de alergat. Acestea să fie cu o suprafaţă moale, pentru a proteja articulaţiile picioarelor.

5. Instalare de camere video în toate locurile de joacă pentru copii şi pentru câini. Acest sistem o să facă video-analiză şi o să transmită în dispeceratul Poliţiei Locale toate neregulile.

6. Construcţiile de tipul centralelor termice, puncte termice sau puncte de alimentare cu energie electrică din oraş să fie inscripţionate cu mesaje motivaţionale.

7. Demarat un proiect comun cu Universitatea Transilvania Braşov pentru cercetare. Scopul este să se găsească o soluţie pentru problema curenţilor de aer care transformă într-o cuvă depresiunea Braşov. Lucru care contribuie major la nivelul ridicat de poluare.

8. Calitatea vieţii braşovenilor este direct influenţată de angajaţii din primărie şi instituţiile subordonate acesteia, respectiv Consiliului Local. Este imperativ ca primarul, viceprimarii şi directorii de instituţii să fie un sprijin pentru colegii lor, să îi ajute pe aceştia ca să îi ajute pe braşoveni. Oamenii care lucrează pentru braşoveni trebuie să fie real stimulaţi să facă acest lucru cu drag, pentru că nu există ceva mai frumos decât să serveşti comunitatea, şi la final de lună, să mai primeşti şi bani pentru aceasta. Ei ştiu bine care sunt provocările comunităţii şi ce trebuie făcut pentru ca acestea să fie rezolvate, trebuie doar să fie lăsăţi să îşi facă treaba şi ajutaţi acolo unde au nevoie. Există modele de succes din ţară, de la care să ne inspirăm. Spre exemplu la primăria Buzău este implementat sistemul de management Kaizen. Alt exemplu este stilul lui Ilie Bolojan de la Oradea”.

+4 -7

Comentarii

'Bigbrader'

2023-07-12 20:24:08


'Asta semăna cu Bănică senior din filmul Păcală, cu replica: Eu nu vreau sa fiu primar!'

'Willy'

2023-07-12 11:40:43


'Se vede ca omul e rupt de realitate. La ce sa puna camere? Si asa politiile nu dau amenzi decat daca constata ele la fata locului. Si cum politaii si nici localii nu constata caci au si alta treaba, probleme raman. Pe de alta parte cei ce aveti camere sau filmati nereguli si vreti sa rezolvati ceva, faceti plangere scrisa si dati si video sau poze ca proba. Abia atunci mai exista vreo sansa. Nu ii mai sunati, nu ii mai chemati nu ii mai deranjati. Decat daca ii surpinde in fapt. Adica deloc, caci nu sta nimeni doua ore sa faca prostii pana vine politia sa ii vada.'

'cristian'

2023-07-12 05:47:47


'Nici o PROBLEMA DACA PRIMARI DE CARTIER SUNT DIN ANGAJATTI ACTUALI AI PRIMARIEI,PESTE TOT NUMAI PRIMARII CU O ARMATA DE ANGAJATI CARE PLIMBA HARTII.'

'Barbu Gh.'

2023-07-12 04:53:34


'Când ai mintea odihnită îți vin numai idei crețe. Primării de bloc pe când?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie