Curs BNR

1 EUR = 4.9772 RON

1 USD = 4.6060 RON

1 GBP = 5.8891 RON

1 XAU = 342.8803 RON

1 AED = 1.2540 RON

1 AUD = 3.0636 RON

1 BGN = 2.5448 RON

1 BRL = 0.8526 RON

1 CAD = 3.3520 RON

1 CHF = 5.1441 RON

1 CNY = 0.6351 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0965 RON

1 HUF = 1.2571 RON

1 INR = 0.0551 RON

1 JPY = 2.9297 RON

1 KRW = 0.3354 RON

1 MDL = 0.2604 RON

1 MXN = 0.2459 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8447 RON

1 PLN = 1.1464 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0526 RON

1 SEK = 0.4439 RON

1 TRY = 0.1426 RON

1 UAH = 0.1130 RON

1 XDR = 6.0918 RON

1 ZAR = 0.2505 RON

Editia 8201 - 14 iun 00:53

Cazul Recea: „Agresorii s-au simţit puternici în haită”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 29 mai 2024

Poliţist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice. Psiholog: Victimele vor rămâne traumatizate pe viaţă

Cazul Recea: „Agresorii s-au simţit puternici în haită”

Este anchetă de proporţii la o şcoală din Recea, judeţul Braşov, unde mai mulţi elevi de clasa a VIII-a şi-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată şi în văzul tuturor. Însă niciun cadru didactic nu s-a sesizat. Psihologii au explicat cum poate fi eradicată violenţa în unităţile de învăţământ şi care sunt şansele ca agresorii să fie reabilitaţi prin terapie. Cât despre victime, acestea vor rămâne traumatizate pe viaţă
 
„Nu e treaba mea”
Reamintim povestea, pe scurt: inspiraţi de un joc video care circulă în această perioadă pe TikTok, patru elevi de clasa a VIII-a de la şcoala gimnazială din comuna Recea şi-au abuzat sexual colegii mai mici. Victimele, care sunt în clasa a V-a, au fost molestate timp de mai bine de o lună în pauze, în incinta unităţii de învăţământ, dar şi în curte, pe terenul de sport. Practic, în zone expuse, unde orice profesor i-ar fi putut oricând surprinde. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat. Totul a fost surprins şi de camerele de luat vederi, dar nimeni se pare că nu a verificat.
„Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice care spun: «Treaba mea este să predau lecţia, nu mă interesează pe mine că un elev doarme cu capul pe masă, are ochii roşii sau prezintă semne ale consumului de substanţe psihoactive. Nu e treaba mea să spun cuiva că un elev are spray iritant lacrimogen sau cuţit la el. E treaba altora»”, a declarat, pentru Adevărul, Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol. „Apoi, vorbim despre percepţia şi abordarea directorilor, care nu vor să rezulte din ceva că şcoala lor este nesigură. Şi anumite chestiuni se muşamalizează. Este vorba despre reputaţie. Cum să admită că la nivelul şcolii sau al liceului pe care îl conduc se consumă droguri, alcool sau intră elevii cu arme albe?“, a mai precizat poliţistul.
Ce s-a întâmplat la şcoala din Recea este greu de descris în cuvinte, iar părinţii victimelor cer acum să se facă dreptate. „Copiii au fost dezbrăcaţi şi li s-au băgat creioane în fund. Aşa a povestit copilul, care este marcat. Am aflat că s-a întâmplat joi, 16 mai, dar tot copiii au spus că povestea este de peste o lună, s-a tot repetat“, a declarat bunicul uneia dintre victime. „Au urmărit un filmuleţ pe reţeaua TikTok şi-au făcut şi ei la fel. Cei mari, din clasa a VIII-a, i-au luat pe băieţii din clasa a V-a, i-au băgat într-o sală de clasă şi le-au băgat degetul în funduleţe, dar cu pantalonii pe ei. Aşa le impunea, se pare, jocul de pe TikTok“, a explicat şi directorul şcolii, profesorul Nelu Avram.
După ce povestea a ajuns la urechile părinţilor, agresorii au fost depistaţi şi sancţionaţi. „Comisia de bullying din şcoală a propus trei măsuri: exmatricularea autorilor timp de 3 zile, tăierea burselor şi interzicerea lor la ceremonia de final de an şi la banchet. În consiliul profesoral s-a stabilit, de comun acord cu IŞJ Braşov, să rămână pedeapsa de suspendare a plăţii burselor pe o perioadă de 4 luni. Trei elevi primesc burse sociale şi al patrulea primeşte bursă de merit. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat“, a mai spus profesorul Nelu Avram. Cazul a ajuns până la urechile poliţiştilor şi procurorilor care au deschis şi ei o anchetă.

„Un agresor sexual, fie el şi minor, va rămâne mereu un agresor”
Psihologul Radu Leca a explicat că un agresor sexual, fie el şi minor, va rămâne mereu un agresor. „Victima este profund traumatizată, în timp ce făptaşul, care e considerat făptaş începând de la vârsta de nouă ani, este profund satisfăcut. Acesta va rămâne făptaş şi în timpul terapiei, dacă o va urma, dar şi după. Practic, el rămâne făptaş toată viaţa sa. Din punct de vedere sexual, el va simţi bucurie şi plăcere când va realiza acel act din nou şi din nou, şi din nou, indiferent de terapie“, a explicat specialistul. Acesta consideră că terapia nu funcţionează în cele mai multe dintre cazuri, însă în cazul minorilor este singura cale legală la care pot apela autorităţile. „Este singura soluţie legală, deşi este degeaba. Agresorii vor deveni nişte aşa-zişi «yes-man». Ei vor spune: «Da, da, da, ai dreptate». În realitate însă, nu aud, nu văd, nu înţeleg. Sunt orbi, surzi şi muţi“.
Psihologul consideră că agresorii elevilor de la şcoala din Recea, „din punct de vedere psiho-emoţional, au dezvoltat emoţie în grup şi s-au simţit puternici în haită. În mod general, ei sunt ai nimănui sau sunt extrem de clar dominaţi acasă de către familie. Tot ceea ce au încercat să realizeze a fost actul în sine. Care a fost bine pus la punct şi bine conceput“.
Cât despre victime, copiii, pentru a depăşi traumele, vor avea nevoie de ani de psihoterapie. „Victimele unui abuz sexual au nevoie de multă susţinere din partea familiei, a celor apropiaţi. Aceşti copii ar trebui să fie sprijiniţi de un serviciu de psihoterapie individuală sau de grup“, a precizat pentru Adevărul dr. Claudiu Florian, medic psihiatru pediatru la Spitalul de psihiatrie „Alexandru Obregia”. Ideea este completată şi de psihologul Radu Leca. „Din punct de vedere psihologic, victimele vor fi consiliate psihologic şi psihoterapeutic pentru următorii 20 de ani“. Specialistul a explicat că, în general, copiii nu spun ce păţesc la şcoală de ruşine şi de frică. „Ruşinea este foarte mare. Cum ar putea copilul să vină şi să le spună părinţilor: «Am fost violat azi la şcoală»? Copiii nu spun nici când mamele lor mănâncă bătaie de la tătici. Căci, în general, copiii nu vorbesc“. În schimb, continuă specialistul, se manifestă altfel: din cauza stresului, unii încep să mănânce compulsiv, alţii au probleme cu somnul, unora le cade părul sau se îmbolnăvesc de psoriazis.

Soluţii
Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol, consideră că în linia întâi a luptei împotriva violenţei în şcoli se află conducerea unităţilor de învăţământ. „Poliţia este ultima instituţie care are responsabilităţi în domeniu. Dacă tu, ca şcoală, nu ai mecanisme eficiente de control... Poliţia intervine când şcoala este depăşită de situaţie, nu mai poate controla fenomenul.“
Psihologul Radu Leca este de părere că atâta vreme cât astfel de fapte nu vor fi aspru pedepsite, „tot ceea ce înseamnă cazuri de viol în şcoli, în şcolile de stat, se vor înmulţi, se vor dubla, se vor înzeci la nivel naţional“. Specialistul face referire la necesitatea unei legislaţii mult mai dure. „Tot ceea ce înseamnă provocări în mediul virtual, au loc pentru că la nivel de spaţiu virtual nu există un organism de prevenţie şi de control al informaţiei toxice şi nocive pentru adolescenţi. Pe de altă parte, este nevoie de o lege care să-i pedepsească cu adevărat pe făptaşi, iar când nu se poate, pe părinţii acestora. Trebuie să răspundă toată lumea. Şi mă refer la o răspundere penală totală. Părintele trebuie să răspundă penal pentru copil, când acesta este, să spunem, prea mic. Practic, părintele ar trebui să se ducă la închisoare în locul lui”.
La rândul lui, psihologul Ovidiu Telegescu consideră că educaţia sexuală în şcoli este obligatorie. „Trebuie făcută de specialişti, de medici, de psihologi. Nu de diriginte sau de profesoara de biologie. Evident, aceste cursuri trebuie gândite pe segmente de vârstă”, mai spune specialistul.  „Dacă ar fi existat educaţie sexuală în şcoli, dacă ar fi existat educaţie pentru sănătate, dacă ar fi existat programe de educaţie sportivă, astăzi nu ne-am fi confruntat cu această problemă a violenţei şi agresiunilor sexuale”, a mai spus expertul.

Îngrijorător: nu mai vorbim de excepţii
Cazul de la Recea nu este unul singular. Spre exemplu, în luna martie a acestui an un elev de opt ani de la şcoala „Nicolae Titulescu” din Bucureşti a fost agresat sexual de două ori în decurs de doar câteva luni. Făptaşul: un elev de clasa a VIII-a care l-a molestat în toaleta unităţii de învăţământ.
Cât despre alte violenţe care se petrec în şcoli, acestea sunt aproape la ordinea zilei. În februarie, peste 20 de elevi ai liceului „Dimitrie Leonida” din Capitală au ajuns la spital după ce un coleg le-a pulverizat în faţă spray lacrimogen. În martie, un elev din Târgu Mureş şi-a călcat, la propriu, diginta în picioare, iar o lună mai târziu un elev din Bucureşti a fost tăiat în curtea liceului cu o macetă.

+3 -2

Comentarii

'Willy'

2024-05-29 11:56:57


'Aici a dus dictatura oengeurilor. '

'Melos Negros'

2024-05-29 10:08:10


'E simplu ca bunăziua: au ajuns să-și facă de cap fiindcă știu că nu sunt pedepsiți. Punct.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie