Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:02

Cazul munţilor de gunoaie din curţile unor operatori de salubritate. După ce unii au dat „ignore” Gărzii de Mediu, verificări ale ANRSC. Brai-Cata riscă să îşi piardă licenţa

Autor: Ionuţ DINCĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 07 octombrie 2019

Cazul munţilor de gunoaie din curţile unor operatori de salubritate. După ce unii au dat „ignore” Gărzii de Mediu, verificări ale ANRSC. Brai-Cata riscă să îşi piardă licenţa

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care are drept competenţă acordarea, modificarea,  suspendarea, dar şi retragerea licenţelor firmelor care prestează servicii de salubritate, a demarat săptămâna trecută un control la Braşov, ca urmare a unor nereguli semnalate de către ASUM (Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere) în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor de la populaţie de către anumiţi operatori.  
Practic, ASUM a început în ultimii doi ani să monitorizeze mai multe zone transformate în rampe de gunoi ilegale, dar şi activitatea unor companii care prestează servicii de salubritate şi care îşi formaseră stocuri de deşeuri în propriile „ogrăzi”. „Am făcut sesizări la Garda de Mediu care a derulat mai multe controale la respectivii operatori de salubritate. S-au dat amenzi, s-au dispus măsuri, însă neregulile au continuat, astfel că în urma monitorizărilor efectuate de către ASUM, în curţile unora dintre aceşti operatori erau în continuare depozite de deşeuri. Am sesizat şi ANRSC, care emite aceste licenţe de operare. Le-am prezentat şi inspectorilor ANRSC toate demersurile pe care le-am făcut, însoţite de imaginile grăitoare surprinse, pentru că astfel de probleme care ţin de protecţia mediului, dar şi de sănătatea publică trebuie tratate cu mare seriozitate. Nu putem sta pasivi în cazul în care avem încălcări repetate ale legii şi tocmai de aceea trecem şi la alt nivel şi sesizăm autorităţile care pot dispune măsuri mai drastice”, a subliniat Ionuţ Spătaru, preşedintele ASUM Braşov.  

Unul dintre operatorii Braşovului şi-a curăţat curtea
Unul dintre operatorii care au avut probleme în ceea ce priveşte crearea unor stocuri de deşeuri a fost compania Brai-Cata, care gestionează activitatea de ridicare a gunoiului menajer dintr-o serie de cartiere ale municipiului Braşov, şi care a fost verificată săptămâna trecută de către inspectorii ANRSC. De altfel, urmare a unei noi sesizări depusă de ASUM la început de septembrie şi Garda de Mediu a derulat un nou control, iar operatorul a fost sancţionat contravenţional şi obligat ca până cel târziu în data de 27 septembrie să cureţe curtea depozitului de pe strada Alunului. După cum ne-a declarat directorul Brai-Cata Braşov, Adrian Șoneriu, măsura a fost îndeplinită, iar curtea depozitului a fost curăţată. „ANRSC a derulat un control ca urmare a unei sesizări depuse, control ce a vizat şi rapoartele comerciale pe care le avem cu administratorul rampei ecologice din Braşov, unde ducem deşeurile colectate de la populaţie. La această oră nu există blocaje în acest sens, iar lucrurile funcţionează normal. Avem depuse şi garanţii financiare la administratorul rampei ecologice de deşeuri”, a spus Șoneriu.

De ce s-a ajuns la astfel de depozite de gunoi
Acesta a mai adăugat că motivele care au dus la formarea depozitelor de gunoi în curtea societăţii sunt unele pertinente şi au fost cauzate şi de factori independeţi de activitatea companiei. „Depozitările de deşeuri în curtea depozitului nostru au fost cauzate de mai mulţi factori. Unul dintre acestea a fost că stocurile de deşeuri coincinerabile au crescut ca urmare a faptului că, o perioadă de timp, combinatul de la Hoghiz, unde duceam aceste deşeuri, a fost în mentenanţă. În plus, am avut o defecţiune de câteva zile la staţia de sortare, unde a trebuit să aşteptăm livrarea unei  piese din Germania. La rampa ecologică nu am fost primiţi decât cu autovehicule cu autocompactor sau graifer şi nu şi cu cele cu două osii, astfel că acestea au descărcat în curtea depozitului, iar din data de 27 august, în conformitate cu prevederile Regulamentului de salubrizare al municipiului Braşov, am trecut şi la un program de colectare pe timp de noapte a deşeurilor de la populaţie, iar rampa ecologică nu este deschisă noaptea, astfel că parte din maşini au descărcat tot în curtea depozitului nostru, iar prelucrarea acestor deşeuri de către staţia de sortare durează aproximativ jumătate de zi”, a susţinut Adrian Șoneriu.
Totodată, în urma ultimului control, Garda de Mediu a menţinut măsura interzicerii depozitării temporare a deşeurilor în afara halelor de depozitare ale firmei. Un alt operator care se află în aceeaşi situaţie este şi Hidrosal din Prejmer, societate în subordinea edililor din localitate, care ar urma să intre şi în atenţia ANRSC, după ce comisarii de mediu au aplicat deja mai multe sancţiuni şi au dispus măsuri de reglementare a problemelor.

Confirmare de la primar: Brai-Cata are probleme
Faptul că firma Brai-Cata (operator care a primit contractul pentru ridicarea deşeurilor menajere din mai multe cartiere braşovene la începutul lui 2018) riscă să îşi piardă licenţa a fost confirmat şi de primarul Braşovului, George Scripcaru, în timpul discuţiei de vineri seara cu braşovenii care s-au strâns în faţa Primăriei, la protestul „Vrem aer curat”.
Reprezentantul municipalităţii braşovene a precizat că în oraş sunt acum doi operatori, Comprest şi Brai-Cata, dar ultimul are probleme. „Am prezentat situaţia inclusiv la ANRSC, care au fost zilele trecute în verificări la Braşov, atât la firmă, cât şi la Fineco, dar şi la Garda de Mediu, unde ne-am şi întâlnit cu ei.  Le-am prezentat problemele pe care le avem operatorul de salubrizare (Brai-Cata, n.r.) şi cred că ANRSC va lua o măsură de retragere a licenţei pentru operatorul care ne face probleme”, a anunţat primarul.

Mai multe amenzi şi două greve
Brai-Cata a fost amendată anul acesta de mai multe ori de Garda de Mediu pentru depozitarea necorespunzătoare de deşeurilor la punctul de lucru din Braşov. De asemenea, tot anul acesta, angajaţii firmei au oprit de două ori activitatea, nemulţumirea lor fiind că salariile nu le sunt plătite la timp. De altfel, după a doua „revoltă” a salariaţilor, de la începutul lunii septembrie, primarul Braşovului a declarat că este curent cu problemele şi că la finalul lunii august că a avut şi el unele discuţii cu salariaţii de la Brai-Cata, însă municipalitatea nu poate interveni. „Noi suntem la zi cu plăţile către operator. Nu avem cum să intervenim în relaţia dintre angajator şi salariat”, a declarat edilul la momentul respectiv.

+0 -6

Comentarii

rammstein

2019-10-07 09:28:02


ura !!!...va ramane comprestul singur...asta s-a vrut...va intrebati cine conduce comprestul si al carui partid e...???...al pd-ului...bittner-cocos..udrea..scripcaru...cate milioane de euro s-au sifonat prin madam voicu maria!!..eheiii..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie