Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 17:10

Căzătura bebeluşului de la Zărneşti i-ar fi salvat viaţa

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 19 martie 2015

Aşa a ajuns la Maternitatea Braşov, unde medicii au descoperit că micuţului i s-a transmis o infecţie de la mamă şi i-a fost afectat meningele

Căzătura bebeluşului de la Zărneşti i-ar fi salvat viaţa
Potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „I.A. Sbârcea” din Braşov, faptul că bebeluşul de la Zărneşti a căzut la naştere şi a fost nevoie să fie adus de urgenţă la Braşov i-a salvat viaţa. La Maternitatea din oraşul reşedinţă de judeţ, medicii i-au făcut micuţului mai multe investigaţii, în urma cărora au aflat că acestuia i s-a transmis o infecţie de la mamă şi i-a fost afectat meningele. Dacă medicii nu i-ar fi aplicat la timp tratamentul, micuţul ar fi murit şi chiar şi aşa a avut şanse de supravieţuire de 50%. Acum, bebeluşul este stabil, însă medicii îl vor ţine sub supraveghere până când se va putea hrăni singur şi va putea fi externat fără riscuri. 
Medicii de la Maternitatea Braşov spun că, dacă nu ar fi căzut şi nu ar fi fost adus la Braşov, micuţul ar fi murit din cauza unei infecţii a meningelui pe care a contractat-o de la mama sa. La 48 de ore de la internarea la Braşov, micuţul a intrat în stare de şoc şi avea hipoglicemie. „S-au început investigaţiile complete. Acestea au fost legate, pe de o parte, de biochimie, iar pe de alta au fost nişte investigaţii bacteriologice, adică am avut în vedere şi o posibilă infecţie materno-fetală, care debutează undeva la 48-72 de ore de la naştere şi care s-a adeverit”, a declarat dr. Olimpia Petrescu, medic şef secţie neonatologie, Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie dr. I.A. Sbârcea. „Dacă ar fi fost externată, poate, dintr-o maternitate cu urmărire mai slabă, probabil la domiciliu, evoluţia micuţului ar fi fost nefavorabilă. Această boală este rapid progresivă şi necesită un tratament intensiv. Până la urmă putem spune că tot răul a fost spre bine. Culmea asta este că dacă nu ar fi ajuns într-un centru regional în care să avem posibilitatea să intervenim într-o stare de şoc şi să putem să-i facem tot ce e nevoie - antibiotice pentru meningită - acest copil nu cred că ar fi supravieţuit”, a opinat dr. Olimpia Petrescu. 
Căzătura i-a salvat viaţa micuţului şi în opinia directorului medical al Maternităţii Braşov. „Aici avem de-a face cu patologie materno-fetală, care şi-a pus amprenta pe evoluţia copilului. Orice rău spre bine, pentru că acea mică leziune a forţat aducerea lui de urgenţă la Maternitatea Braşov, fapt care, pur şi simplu, cred că i-a salvat viaţa”, a explicat  dr. Valeria Badea, director medical, Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie dr. I.A. Sbârcea. 
 
Diagnosticul la internare: leziune la buza superioară
Reprezentantul Maternităţii a confirmat că băieţelul, pe lângă afecţiunea gravă congenitală, are şi leziuni externe, provocate de un posibil incident la naştere. „Nou-născutul are o leziune la buza superioară, însă aceasta nu i-a afectat evoluţia. Incidentul cu naşterea nu-l putem comenta, dar nu ţine de patologia lui. Mai sunt incidente la naştere...”, a mai spus dr. Badea. Potrivit sursei citate, copilul, care s-a născut la termen, a cântărit 2.600 de grame, fiind subdezvoltat, în condiţiile în care greutatea normală pentru un băieţel este de minim 3.200 de grame. „Probabil infecţia i-a afectat creşterea şi şi-a pus amprenta în evoluţia lui", a spus reprezentantul Maternităţii Braşov. 
 
Diagnosticul după investigaţii: meningită enterobacter
Când a ajuns la Maternitatea Braşov, nou-născutul nu era pentru internare la secţia Reanimare, arată directorul medical al spitalului. „Are o infecţie materno-fetală la bază, iar diagnosticul, după investigaţiile făcute, este de meningită enterobacter. Se află la secţia de terapie intensivă sub tratament corespunzător şi va supravieţui”, a spus dr. Badea. Miercuri, starea nou-născutului era stabilizată, el nemaiprezentând convulsii de 48 de ore şi primind tratament antibiotic pentru diagnosticul de infecţie materno-fetală.
 
Managerul de la Zărneşti recunoaşte că bebeluşul a căzut
Directorul maternităţii de la Spitalul „C. T. Spârchez” din Zărneşti spune că gravida s-a prezentat cu o dilataţie mare şi naşterea a fost una precipitată. „În timp ce se pregătea masa, a avut loc o expulzie rapidă, o naştere precipitată, cu ocazia căreia copilul s-a lovit cu buza superioară de marginea tăviţei. S-a rostogolit, a fost susţinut şi de cordonul ombilical şi apoi prins de infirmieră. Nu a căzut pe podea şi eu cred că, dacă un copil ar fi căzut pe podea, nu ar fi trăit sau ar fi avut cel puţin fracturi de membre sau altele”, a declarat Tiberiu Petric, managerul spitalului din Zărneşti. 
 
Tiberiu Petric, managerul Spitalului „C. T. Spârchez” Zărneşti.
 
Ce spun părinţii
Mama micuţului, Ionela Dobrin (22 de ani), care se află la a doua sarcină, a intrat în travaliu, în noaptea de 12 spre 13 martie, şi a chemat o Ambulanţă, ea solicitând să fie dusă la Spitalul din Zărneşti, unde a chemat-o pe doctoriţa care i-a supravegheat sarcina. Doctoriţa nu a ajuns la timp, iar naşterea s-a făcut doar cu o moaşă şi o infirmieră în sală. Femeia ne-a povestit ieri că a fost tot timpul conştientă cât s-a născut băieţelul. „Ele au zis că au pus masa, dar eu n-am văzut nicio masă şi eram foarte conştientă. Capra are cam un metru înălţime şi am urcat pe ea, am născut singură, nu m-a ajutat nimeni, iar copilul a căzut mai întâi pe un scăunel care are o folie metalică, iar de acolo jos, pe ciment şi s-a auzit un zgomot foarte puternic. Cu mine erau două persoane, o asistentă şi o infirmieră, una era în dreapta mea, întoarsă cu spatele, nu ştiu ce făcea cu o pensetă, iar alta era la 4-5 metri, lângă fereastră, tot cu spatele”, a povestit Ionela Dobrin, mama copilului. 
Şi tatăl micuţului este extrem de revoltat de neglijenţa asistentei şi infirmierei. „Eu mi-am văzut băieţelul şi este vânăt tot, buziţa de sus este spartă, nici n-o mai atinge pe cea de jos. Acum este ceva mai bine, dar la început nu l-am putut recunoaşte decât după numele scris pe bileţelul de la mânuţă. Aici nu mi-au zis nimic până acum. Nu mi-au spus că are copilul o anumită afecţiune sau ceva, ci ne-au minţit. O zi spuneau că are copilul hemoragie, în altă zi că are altceva, apoi că are infecţie la creier”, se plânge tatăl bebeluşului, Mihai Dobrin. 
Cei doi declarau cu o zi în urmă că bebeluşul s-a lovit „la o mânuţă, la faţă, nu aveai unde să pui mâna de vânăt ce era, şi buza de sus nu se atingea cu buza de jos, că e ca o prună de umflat” şi susţineau că medicii de la Maternitatea Braşov i-au spus că bebeluşul poate rămâne cu sechele, dar că până vineri nu pot da un răspuns şi că, deocamdată, îi „tratează hemoragia pe care i-au găsit-o la creier”. Cât despre analizele care ar fi putut descoperi înainte de naştere infecţia mamei care s-a transmis copilului, Ionela Dobrin spune că ar fi făcut investigaţiile cerute de medic. Soţul ei a dat însă de înţeles că ultimul control s-a făcut la 6 luni de sarcină: „are ecografia de 6 luni”, a spus bărbatul. Pe de altă parte, medicul care a supravegheat sarcina susţine acum că i-ar fi spus pacientei să facă controale lunare în ultimul trimestru de sarcină, dar gravida nu s-a mai prezentat la ea la control.
 
 
Încadrarea procurorilor: neglijenţă în serviciu
Mama lui Ionuţ Dobrin, cum se numeşte băieţelul, a depus o plângere la Poliţie împotriva asistentei şi infirmierei care erau cu mama micuţului când acesta a căzut. „În data de 14 martie, Poliţia Zărneşti a fost sesizată de o tânără de 22 de ani din Zărneşti cu privire la faptul că în noaptea de 12 spre 13 martie  a născut un copil de sex masculin la maternitatea din Zărneşti care ulterior nu a fost îngrijit corespunzător de personalul sanitar al spitalului. Poliţiştii au verificat situaţia bebeluşului, care a fost transferat la Maternitatea Braşov, şi s-a dispus efectuarea unei examinări medico-legale de către Serviciul de Medicină Legală Braşov şi, bineînţeles, s-a înregistrat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti. Cercetările continuă sub coordonarea unui procuror de la Judecătoria Zărneşti sub aspectul săvârşirii de neglijenţă în serviciu”, a declarat comisarul şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov. O anchetă a fost deschisă şi de Colegiul Medicilor, dar şi de spitalul din Zărneşti. Ionuţ mai are un frate, de un an şi jumătate, la naşterea căruia mama spune că nu au existat probleme. 
 
Ministrul Sănătăţii a cerut anchetă: Toată lumea să răspundă, de la asistentă la manager
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că instituţia pe care o conduce a demarat, de asemenea, o anchetă în cazul de la Zărneşti. „Toată lumea trebuie să răspundă, de la sora asistentă până la manager. Aşteptăm informaţii legate de acest caz”, a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la inaugurarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Copii „Marie Curie” din Capitală, spunând totodată că va trimite corpul de control pentru a analiza situaţia de la Spitalul Orăşenesc Zărneşti. 
 
DSP Braşov: Gravida nu trebuia să fie internată la Zărneşti, ci trimisă din start la Braşov
O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov a fost trimisă ieri la Zărneşti să facă o primă verificare la această unitate. „În urma verificărilor şi a declaraţiilor efectuate de către personalul medical din unitate, s-a constatat că, la cererea medicului curant care supraveghea sarcina, pacienta aflată în travaliu a fost adusă de către Serviciul de Ambulanţă la spitalul din Zărneşti, cu toate că această unitate sanitară nu are linie de gardă pentru naşteri, iar în unitate nu se efectuează naşteri de urgenţă, ci doar naşteri programate cu echipă medicală completă. Astfel, pacienta aflată în travaliu a fost supravegheată numai de o asistentă medicală şi o infirmieră”, se arată în comunicatul Ministerului.
 
Amendă pentru spital, salarii tăiate pentru medic şi asistentă
În acest context, ca primă măsură, DSP Braşov a amendat spitalul cu 5.000 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă.
Mai mult, Comitetul director al spitalului a decis sancţionarea ginecologului care supraveghea sarcina şi a asistentei medicale care s-a aflat în sala de naşteri, cu reducerea salariului cu 10% pe o durată de trei luni.
+0 -0

Comentarii

Dorin

2015-03-19 11:05:45


Este incredibil cum incearca sa isi salveze pielea toti cei implicati. Intr-o tara normala, ministru sanatatii ar trebui sa isi depuna demisia. Nu face asta fiindca trebuie sa stringa bani pentru formula 1 proiectul ponta. Din cauza aceasta sanatatatea este cum este. Ar trebui impuscati toti nemernici ordinari

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie