Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7372 - 15 ian 06:13

Căsuţa din turtă dulce

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 28 noiembrie 2013

O casă într-o noapte. Nu vorbim despre una obişnuită, ci despre un obiectiv... dulce. Din turtă dulce. De 30 de ani, într-o familie din Codlea, apropierea Crăciunului înseamnă transformarea bucătăriei într-o fabrică de astfel de delicatese, de pe uşa căreia ies personajele de poveste ce umplu lumea copilăriei iarna: Moşi Crăciuni, reni, oameni de zăpadă. Toate cu miros de scorţişoară.

Căsuţa din turtă dulce
 
La început este doar o formă. Treptat, însă, din mâna lor, ies adevărate opere menite să bucure inima, dar şi papilele gustative ale clienţilor mici şi mari. Ella Diaconu, o săsoaică autentică, şi-a dedicat întreaga viaţă familiei, fiind o casnică hotărâtă. Secretul preparării turtei dulci l-a moştenit de la bunici. Sigur, la început, dulciurile nu arătau aşa cum sunt astăzi. Codleanca îşi aduce aminte de primele forme în care realiza desertul festiv de Crăciun şi spune că erau făcute din conserve. „Acestea sunt primele mele forme cu care am început să fac turtă dulce. Este vorba de un brăduţ şi de un Moş Crăciun. Sunt mai rudimentare, dar cu acestea am început”, povesteşte femeia. 
De câtva timp, a comandat tocmai din Germania forme 3D. Ella Diaconu spune că schimbă mereu reţeta şi de fiecare dată adaugă un ingredient sau schimbă unul dintre ele. „Pentru a face turtă dulce ne trebuie scorţişoară, bicarbonat, cuişoare, fenicul măcinat, făină, zahăr, untură, miere de albine şi smântână. Se face zahăr ars, după care se amestecă jumătate zahăr ars, jumătate zahăr normal şi se face aluat”, detaliază aceasta. Aluatul trebuie să stea “la odihnit” un timp. Înainte de a fi dat la cuptor, aluatul este decupat în diverse forme şi pus în tăvi. După un sfert de oră de coacere, turta dulce este scoasă din cuptor şi vopsită în diverse culori. Un procedeu realizat cu ajutorul lui Marius Diaconu, fiul Ellei. El este cel care face “munca de jos”, atunci când vine vorba de frământatul aluatului, dar tot el este cel care vine cu ideile decorative. „Trebuie să ai foarte multă răbdare, pentru că cel puţin la vopsit e destul de greu şi trebuie vopsite cu două, trei culori şi apoi să se usuce. Apoi încă o dată trebuie vopsite cu altă culoare şi necesită foarte mult timp, dar rezultatele sunt deosebit de plăcute, iar oamenilor le place ceea ce văd şi atunci mă bucur şi eu enorm”, spune acesta. 
„Supervizorul” este capul familiei, domnul Ioan. „Eu mă uit atent pentru vedea dacă totul este în regulă. Urmăresc munca celor doi îndeaproape. De exemplu azi văd că totul este ok, dar mă uit la gardul căsuţei şi parcă e strâmb şi trebuie să îl îndrepte. Asta e munca unui superviser”, spune bărbatul. Turta dulce este împărţită rudelor şi prietenilor cu care familia Diaconu mai face şi trocuri din când în când. Ei oferă desertul festiv şi primesc în schimb alte produse. Timp de 24 de ore au muncit Ella şi Marius pentru a face o căsuţă ai unor locuitori fericiţi. O căsuţă în care pluteşte deja atmosfera de Crăciun…
+0 -0

Comentarii

verona

2014-10-08 17:14:31


-doresc ad.de mail adnei Ella Diaconu sau fiul Marius.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional