Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 11:31

Căsuţa din turtă dulce

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 28 noiembrie 2013

O casă într-o noapte. Nu vorbim despre una obişnuită, ci despre un obiectiv... dulce. Din turtă dulce. De 30 de ani, într-o familie din Codlea, apropierea Crăciunului înseamnă transformarea bucătăriei într-o fabrică de astfel de delicatese, de pe uşa căreia ies personajele de poveste ce umplu lumea copilăriei iarna: Moşi Crăciuni, reni, oameni de zăpadă. Toate cu miros de scorţişoară.

Căsuţa din turtă dulce
 
La început este doar o formă. Treptat, însă, din mâna lor, ies adevărate opere menite să bucure inima, dar şi papilele gustative ale clienţilor mici şi mari. Ella Diaconu, o săsoaică autentică, şi-a dedicat întreaga viaţă familiei, fiind o casnică hotărâtă. Secretul preparării turtei dulci l-a moştenit de la bunici. Sigur, la început, dulciurile nu arătau aşa cum sunt astăzi. Codleanca îşi aduce aminte de primele forme în care realiza desertul festiv de Crăciun şi spune că erau făcute din conserve. „Acestea sunt primele mele forme cu care am început să fac turtă dulce. Este vorba de un brăduţ şi de un Moş Crăciun. Sunt mai rudimentare, dar cu acestea am început”, povesteşte femeia. 
De câtva timp, a comandat tocmai din Germania forme 3D. Ella Diaconu spune că schimbă mereu reţeta şi de fiecare dată adaugă un ingredient sau schimbă unul dintre ele. „Pentru a face turtă dulce ne trebuie scorţişoară, bicarbonat, cuişoare, fenicul măcinat, făină, zahăr, untură, miere de albine şi smântână. Se face zahăr ars, după care se amestecă jumătate zahăr ars, jumătate zahăr normal şi se face aluat”, detaliază aceasta. Aluatul trebuie să stea “la odihnit” un timp. Înainte de a fi dat la cuptor, aluatul este decupat în diverse forme şi pus în tăvi. După un sfert de oră de coacere, turta dulce este scoasă din cuptor şi vopsită în diverse culori. Un procedeu realizat cu ajutorul lui Marius Diaconu, fiul Ellei. El este cel care face “munca de jos”, atunci când vine vorba de frământatul aluatului, dar tot el este cel care vine cu ideile decorative. „Trebuie să ai foarte multă răbdare, pentru că cel puţin la vopsit e destul de greu şi trebuie vopsite cu două, trei culori şi apoi să se usuce. Apoi încă o dată trebuie vopsite cu altă culoare şi necesită foarte mult timp, dar rezultatele sunt deosebit de plăcute, iar oamenilor le place ceea ce văd şi atunci mă bucur şi eu enorm”, spune acesta. 
„Supervizorul” este capul familiei, domnul Ioan. „Eu mă uit atent pentru vedea dacă totul este în regulă. Urmăresc munca celor doi îndeaproape. De exemplu azi văd că totul este ok, dar mă uit la gardul căsuţei şi parcă e strâmb şi trebuie să îl îndrepte. Asta e munca unui superviser”, spune bărbatul. Turta dulce este împărţită rudelor şi prietenilor cu care familia Diaconu mai face şi trocuri din când în când. Ei oferă desertul festiv şi primesc în schimb alte produse. Timp de 24 de ore au muncit Ella şi Marius pentru a face o căsuţă ai unor locuitori fericiţi. O căsuţă în care pluteşte deja atmosfera de Crăciun…
+0 -0

Comentarii

verona

2014-10-08 17:14:31


-doresc ad.de mail adnei Ella Diaconu sau fiul Marius.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie